Πολλοί οι πνιγμοί αλλά και οι διασώσεις στις ελληνικές θάλασσες - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΜπορεί να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες από διάφορες αιτίες περίπου 350 άτομα, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και τουρίστες, ωστόσο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αυξημένος ο αριθμός των λουομένων που σώζονται από πνιγμό, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ακόμα και λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Τάσος Αντωνιάδης, σημειώνοντας πως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πλέον αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών στις οργανωμένες παραλίες της χώρας και έχουν βελτιωθεί πλέον σημαντικά τόσο ο εξοπλισμός τους όσο και οι πύργοι ελέγχου (ναυαγοσωστικό βήμα) στους οποίους βρίσκονται και επιτηρούν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης, μόνο φέτος το καλοκαίρι στα 75 παραθαλάσσια σημεία που εποπτεύει η δική του ομάδα, στη Χαλκιδική, έχουν γίνει 100 διασώσεις.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση φέτος σε σχέση με τα προ κορονοϊού καλοκαίρια, αναφορικά με τους πνιγμούς και τις διασώσεις στις ελληνικές θάλασσες. Οι περιπτώσεις που σώζονται λουόμενοι, είναι πάρα πολλές. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά από γεγονότα. Έχουν διπλασιαστεί οι θέσεις ναυαγοσωστικής κάλυψης, έχει αυξηθεί το ωράριο εργασίας μας και πλέον επιτηρούμε από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα, τα παρατηρητήριά μας έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις για καλύτερο έλεγχο της παραλίας, διαθέτουμε καλύτερο φαρμακευτικό εξοπλισμό και απινιδωτή σε κάθε πύργο και όπου προβλέπεται διαθέτουμε τζετ-σκι και πεντάμετρα σκάφη. Μόνο στις δικές μας 75 θέσεις ευθύνης έχουμε προχωρήσει φέτος σε 50 ΚΑΡΠΑ και απινιδώσεις και έχουμε κάνει εκατό διασώσεις. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι πνιγμοί φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, που μας ταλαιπώρησε η πανδημία του κορονοϊού, όμως, φέτος έχουμε και πολλούς περισσότερους τουρίστες», υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο κ. Αντωνιάδης.
Πνιγμοί από διάφορες αιτίες
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, από διάφορες αιτίες μπορεί να πνιγεί ένας λουόμενος, με τα περισσότερα θύματα να είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και αλλοδαποί τουρίστες. Από τους τελευταίους ένας μεγάλος αριθμός είναι Βαλκάνιοι. Μάλιστα, πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις λίγα μέτρα από την ακτή.
«Ένας πνιγμός μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες. Ηλικιωμένοι χάνονται στη θάλασσα από ανακοπή καρδιάς. Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ή μπαίνουν, για παράδειγμα, το πρωί στη θάλασσα, όταν το νερό είναι κρύο. Αυτό δημιουργεί ένα σοκ στον οργανισμό και η καρδιά παθαίνει ανακοπή. Επίσης, τις δυνάμεις τους υπερεκτιμούν άνθρωποι που δεν ξέρουν καλό κολύμπι, ενώ πνίγονται και άτομα που έχουν καταναλώσει νωρίτερα δύο ή τρία ποτά ή έχουν φάει αρκετά», λέει ο κ. Αντωνιάδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός παιδιών που χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση ναυαγοσώστη ή άλλου λουομένου, επειδή κινδύνευσαν. Συνήθως αυτό συμβαίνει, επειδή οι γονείς τους δεν έδειξαν τη δέουσα προσοχή.
Αναφορικά με τον σημαντικό αριθμό τουριστών που χάνουν τη ζωή τους, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν το νερό ακίνδυνο και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, επειδή δεν έχουν λάβει την κατάλληλη παιδεία για τη θάλασσα στις χώρες τους.
Γενικευμένη επιμόρφωση των λουόμενων
Προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνεται μία γενικευμένη επιμόρφωση στους λουόμενους.
«Θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών. Ιδίως οι ηλικιωμένοι να μην κολυμπάνε το πρωί ή αργά το απόγευμα, δηλαδή τις ώρες που δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και θα ήταν καλό να επισκέπτονται τους πύργους μας και να ενημερώνουν το ναυαγοσώστη για το σημείο που κολυμπάνε. Εμείς είμαστε εκεί, για να προλαμβάνουμε και να μην είναι αργά, όταν επεμβαίνουμε σε κάποιες περιπτώσεις», επισημαίνει, τέλος, ο κ. Αντωνιάδης.
- Στο 1,9 δισ. ευρώ η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο για το ηλεκτρικό ρεύμα - Τα ποσά
- Διαδοχικές... μάχες στη Βουλή καλείται να δώσει η κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων - Τι προβλέπει η «γαλάζια» στρατηγική
- Οι επαναλοιμώξεις οδηγούν στον «Κένταυρο» - Οι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους
- ClepsYdra: Το πρόγραμμα που δίνει λύση στη διάσωση της βυθισμένης πολιτιστικής κληρονομιάς - Πώς λειτουργεί
- Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα «αδειάζουν» το καλάθι της ΔΕΘ - Το πιθανό σενάριο
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ