Ελλάδα|27.08.2022 22:12

Η αποτίμηση της κακοκαιρίας: 47 χρόνια είχαμε να δούμε παρόμοια ακραία φαινόμενα - Απαντήσεις σε πέντε ερωτήσεις

Newsroom

Απαντήσεις για την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα την Κυριακή 21 Αυγούστου, επιχειρεί να δώσει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το meteo εξηγεί συγκεκριμένα την αιτία των πολυήμερων και έντονων βροχοπτώσεων, δίνει τις 10 περιοχές με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος βροχής, σημειώνοντας ότι στην Αττική, έβρεχε επί 6 ημέρες συνεχόμενα, και αναφέρει ότι παρόμοια ακραία φαινόμενα τον Αύγουστο, είχαν σημειωθεί πριν από 47 χρόνια.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν σε άρθρο τους στο Meteο, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος και οι επιστημονικοί συνεργάτες, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Παπαγιαννάκη, Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Χ. Πετρόπουλος:

«Μια πολυήμερη κακοκαιρία επηρέασε τη χώρα μας από την Κυριακή 21 Αυγούστου, μια καιρική κατάσταση πολύ σπάνια για την εποχή. Ας δούμε στη συνέχεια τις απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα σχετικά με την κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της.

1) Γιατί έβρεχε τόσες ημέρες στη χώρα μας;

Βασική αιτία για τις πολυήμερες, έντονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις αποτελεί μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη τροπόσφαιρα η οποία προερχόμενη από το Β. Ατλαντικό κινήθηκε αρχικά προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και των ΒΔ Βαλκανίων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας επιδεινώνοντας έτσι σταδιακά τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 20-21/08 στα κεντρικά και βόρεια.

Στην συνέχεια και κατά το χρονικό διάστημα 22-23/08 (δεύτερη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή κινήθηκε αργά προς την περιοχή μας επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

Κατά το χρονικό διάστημα 24-26/08 (τρίτη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή είχε πλέον αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” διατηρήθηκε σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για 3 ημέρες. Κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης της κακοκαιρίας και καθώς η “ψυχρή λίμνη” στροβιλιζόταν σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας συνδυαζόμενη με τις υπάρχουσες υγρές και ασταθείς αέριες μάζες προκάλεσε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.


2) Που έβρεξε περισσότερο;

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει την κατανομή των βροχοπτώσεων, όπως καταγράφηκε από το σύνολο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/Meteo.gr. Στο σύνολο των ημερών της κακοκαιρίας έβρεξε σημαντικά σε όλη σχεδόν την επικράτεια, με εξαίρεση τα πολύ χαμηλά ύψη βροχής στη Δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου. Οι 10 περιοχές με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος βροχής δίνονται στο χάρτη. Σημειώνουμε επίσης ότι στην Αττική έβρεξε για 6 συνεχόμενες ημέρες.


3) Πόσοι κεραυνοί έπεσαν συνολικά;

Η κακοκαιρία συνοδεύτηκε από έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Συνολικά πάνω από 115.000 κεραυνοί κατεγράφησαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/Meteo.gr. Η ημέρα με την εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα ήταν η Τετάρτη 24 Αυγούστου με 52.000 κεραυνούς να καταγράφονται σε όλη τη χώρα.


4) Πόσες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία;

Η πολυήμερη κακοκαιρία προκάλεσε πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ένα θύμα καταγράφηκε από κεραυνό στην περιοχή της Δράμας την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας. Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει τη γεωγραφική κατανομή των σημαντικότερων προβλημάτων, ενώ σημειώθηκαν πολύ περισσότερα προβλήματα μικρής κλίμακας.

5) Από πότε έχει να συμβεί κάτι παρόμοιο μήνα Αύγουστο;

Η τελευταία φορά που είχαμε στη χώρα μας πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι η οποία να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν πριν από 47 χρόνια και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου του 1975».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θεομηνίαβροχέςειδήσεις τώρακακοκαιρίακαιρός