Ελλάδα|02.09.2022 14:43

Επιβεβαίωση του ethnos.gr: Δραματική η κατάσταση στο «Παίδων Αγία Σοφία» χωρίς τακτικά χειρουργεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ethnos.gr ότι στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και να ταλαιπωρούνται παιδιά και γονείς.

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, εδώ και μέρες στο νοσοκομείο έχουν «παγώσει» τα τακτικά χειρουργεία και πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα λόγω έλλειψης αναισθησιολογων.

Θέση στο θέμα πήραν οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ένωσή τους (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους.

Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή μείωση των γιατρών αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία που από 17 έχουν απομείνει μόλις 8.

Η έλλειψη αυτή έχει οδηγήσει το νοσοκομείο στην τραγική μείωση των τακτικών χειρουργείων με συνεχείς αναβολές, μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας, όπως αυτής των παιδιών, αυξάνοντας την αγωνία των γονέων.

Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναισθησιολόγων, με σύντομες διαδικασίες, στο παίδων Αγία Σοφία, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων».

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία αναζητά λύση στο πρόβλημα καθώς το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε παιδιατρικά περιστατικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιος «δανεικός» αναισθησιολόγος να μετακινηθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα και μία θέση.

Πάντως το πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων αφορά στο σύνολο της χώρας και όλα τα νοσοκομεία, καθώς η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν προτιμάται πλέον από τους νέους γιατρούς, ενώ όσοι θέλουν να γίνουν αναισθησιολόγοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να μετακινηθούν στο εξωτερικό όπου οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες από ότι στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναβολές χειρουργείων στο Παίδων στην Αθήνα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, είπε ότι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι επαρκέστατη ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε μεγάλες πόλεις και ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ έντονο στο «Ιπποκράτειο» με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βρεθεί λύση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παίδων Αγία Σοφίαειδήσεις τώραχειρουργεία