Ελλάδα|06.09.2022 21:00

Σεισμός: Πόσο πρέπει να ανησυχεί η σεισμική ακολουθία των τελευταίων μηνών στη Θήβα – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την εκτίμηση ότι στην περιοχή της Θήβας βρισκόμαστε στην ουρά της μετασεισμικής ακολουθίας μιας δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους 16 μήνες, εξέφρασε στο ethnos.gr ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θήβας περίπου 3.000 σεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

O κ. Λέκκας μίλησε στο ethnos.gr με αφορμή τον τελευταίο σεισμό που καταγράφηκε στην περιοχή της Θήβας, στις 7:12 το πρωί της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου, ο οποίος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες είχαμε στην περιοχή της Θήβας μία σχεδόν υποτονική σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν τρία σεισμικά γεγονότα, μεγέθους από 3,7 έως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η εκτίμησή μου είναι ότι βρισκόμαστε στην ουρά της μετασεισμικής ακολουθίας μίας δραστηριότητας που ξεκίνησε πριν από 16 μήνες. Βέβαια, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με απόλυτη σιγουριά, ωστόσο, η κατάσταση αυτό δείχνει. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το φαινόμενο και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τους τοπικούς φορείς, το περιφερειάρχη και τους δημάρχους», αναφέρει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Περιορισμένες ζημιές

Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός.

Επίσης, ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρά την πολύ συχνή σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Θήβας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε ιδιωτικά ή δημόσια κτίρια. Οι μόνες που καταγράφηκαν, είναι κάποιες περιορισμένης έκτασης κυρίως σε πολύ παλαιά κτίρια.

Σύστημα ρηγμάτων

Κατά τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η σεισμική δραστηριότητα όλων αυτών των μηνών προέρχεται από ένα σύστημα πολλών μικρών ρηγμάτων, τα οποία βρίσκονται νότια της πόλης της Θήβας, με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Στο παρελθόν το συγκεκριμένο σύστημα ρηγμάτων έχει δώσει υπολογίσιμους σεισμούς. Όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Λέκκας, ο μεγαλύτερος από αυτούς καταγράφηκε το 1910 και ήταν της τάξης των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςσεισμός τώραΟΑΣΠΕΚΠΑΕυθύμιος ΛέκκαςΘήβα