ΔΕΘ 2022: Robot καθαρισμού ακτών, φύλαξης σιδηροδρομικών διαβάσεων και άλλες μαθητικές εφαρμογές παρουσιάζει το ΝΟΗΣΙΣ στο Περίπτερο 7
NewsroomΈνας από τους νεότερους σε ηλικία start upper στην Ελλάδα παρουσιάζει στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ το Robot καθαρισμού ακτών. Μια ιδέα που ξεκίνησε από το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής του ΝΟΗΣΙΣ για να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο προϊόν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι μαθητικές καινοτομίες που μπορεί κανείς να δει στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ .
Λύσεις ρομποτικής και αυτοματισμού
Στο ετήσιο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζονται από ομάδες μαθητών σχολείων όλων των βαθμίδων της Κεντρικής κυρίως Μακεδονίας καινοτόμες εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμού και προτάσεις που κινούνται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, των έξυπνων πόλεων, των πράσινων υποδομών & της ενέργειας αλλά και των συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινότητα, την προσβασιμότητα και προστατεύουν τη δημόσια υγεία.
Μερικές από αυτές, θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες της 86ης ΔΕΘ από τους ίδιους τους μαθητές :
– «Thinking City» – Η πόλη που σκέφτεται οικολογικά…
Σύστημα μέτρησης της θερμοκρασίας κατά την είσοδο στην πόλη, ειδοποιήσεις για τις έκτακτες καιρικές συνθήκες (καύσωνα ή παγετό), διαβάσεις πεζών με ειδικά συστήματα ειδοποίησης για όσους έχουν πρόβλημα όρασης ή ακοής, είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες εφαρμογές των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πεύκων Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνονται στην «πόλη που σκέφτεται οικολογικά» (Thinking City)
– «We do guard Railroad» Ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων
Στην Ευρώπη, το 2017 σημειώθηκαν 439 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις (το 75% με Ι.Χ.), που αποτελούν το 25% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων, με 282 θανάτους και 240 σοβαρούς τραυματισμούς.
Οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς δημιούργησαν και παρουσιάζουν την εφαρμογή «We do guard Railroad», που ενεργοποιεί μια προστατευτική μπάρα και ακινητοποιεί αυτόματα τα διερχόμενα έξυπνα αυτοκίνητα, όταν περνάει τρένο.
– «Robot καθαρισμού ακτών»
Ο Αλέξανδρος Πέτκος βραβεύτηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής για την εφαρμογή του «Robot καθαρισμού ακτών». Έχει ήδη τη δική του καινοτόμο επιχείρηση, κατάφερε βρίσκοντας χρηματοδότηση να τελειοποιήσει την εφαρμογή του με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics την οποία και παρουσιάζει στη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ . O Αλέξανδρος έχει ακόμη αναπτύξει ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση πελατών, το οποίο με τη χρήση τεχνολογιών A.I και Big Data, διευκολύνει σημαντικά τη δουλειά των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα. Ακόμη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιουργεί ένα πρόγραμμα για την αυτόµατη καταγραφή των ποσοστών των απορριμμάτων στις ελληνικές παραλίες.
-«Ρομποτικός Μηχανισμός Προειδοποίησης» -Ασφαλής Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων
Με αισθητήρες κίνησης και ηλεκτρονικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα , (e-textiles) οι μαθητές του 8ου και 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς δημιούργησαν μια φορέσιμη εφαρμογή που προειδοποιεί τον εργαζόμενο την ώρα που χειρωνακτικά μετακινεί κάποιο φορτίο για τις δύο πιο συχνές και επικίνδυνες στάσεις του σώματος: την λάθος στάση κατά την ανύψωση του φορτίου και την περιστροφή του κορμού του σώματος κρατώντας το φορτίο. Για την ανίχνευση των λάθος στάσεων.
– Έλεγχος και πρόληψη αλλοίωσης τροφίμων με Arduino
Η αλλοίωση και η αποσύνθεση των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει λόγω των αναποτελεσματικών πρακτικών και συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς τους σε μεγάλες αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά πολλά τρόφιμα σπαταλούνται ή απορρίπτονται μετά την ημερομηνία λήξης τους ενώ θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να καταναλωθούν. Όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται, παράμετροι όπως η θρεπτική τους αξία, η αγωγιμότητα, η οσμή, η θερμοκρασία και η υγρασία συχνά μεταβάλλονται, και βοηθούν στην παρακολούθηση της ποιότητάς τους. Αρκετά τρόφιμα όταν ωριμάσουν υπερβολικά ή αλλοιωθούν αρχίζουν να εκπέμπουν αέρια, να αλλάζουν το χρώμα, την υγρασία και τη θερμοκρασία, το pH τους ή ακόμη και την αγωγιμότητά τους.
Η αλλοίωση και αποσύνθεση τροφίμων δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην υγεία μας , στην ποιότητα της διατροφής μας, αλλά και στην…τσέπη μας.
Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς παρουσιάζουν ένα σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων που ανιχνεύει πιθανές αλλοιώσεις . Τα δεδομένα από τις μετρήσεις που γίνονται συγκρίνονται με μια βάση δεδομένων εργαστηριακών μετρήσεων, αξιολογείται η κατάσταση του τροφίμου και προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες.
«Άλλος Αέρας». Αυτοματοποιημένο Σύστημα καθαρισμού αέρα Σχολικών Αιθουσών
Μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καθαρισμού αέρα των σχολικών αιθουσών. Με την υποστήριξη των καθηγητών τους , αξιοποίησαν ανοιχτές τεχνολογίες και κατασκεύασαν ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα για τις σχολικές αίθουσες. Αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, εξαεριστήρες τζαμιού, σύστημα ελέγχου των συσκευών και ένας μικρο-υπολογιστής RaspberryPi για την μεταξύ τους επικοινωνία επιστρατεύτηκαν με σκοπό τον καλύτερο φυσικό εξαερισμό των αιθουσών εν μέσω πανδημίας, την ελαχιστοποίηση των αερολυμάτων και την ποιοτική βελτίωση του αέρα διαφυλάσσοντας την υγεία των μαθητών/τριών.
Το πρωτότυπο αυτό σύστημα αερισμού των σχολικών αιθουσών θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΝΟΗΣΙΣ μαζί με την ΓΓΕΚ στην 86η ΔΕΘ, στο περίπτερο 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων .
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά