Ελλάδα|12.09.2022 21:24

ΔΕΘ 2022: Υπεραιωνόβια ελιά μεταφύτευσε στην «καρδιά» της έκθεσης η ΕΡΓΟΣΕ

Newsroom

Μια υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας άνω των 400 ετών, κοσμεί πλέον την «καρδιά» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζοντας την παρουσία της στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε στη μεταφύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στις εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Η μεταφύτευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ για τη διάσωση και μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία προέρχονται από απαλλοτριωμένες εκτάσεις για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.

Συγκεκριμένα, η υπεραιωνόβια ελιά, προερχόμενη από έκταση του νομού Αχαΐας στην οποία κατασκευάζονται σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ, μεταφέρθηκε και μεταφυτεύτηκε σε κεντρικό σημείο στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, σε μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που αναδεικνύει όχι μόνο την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας, αλλά και την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την οικονομική συνδρομή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν μεταφυτευθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 850 ελαιόδεντρα - εκ των οποίων το 10% υπεραιωνόβια άνω των 400 ετών - σε περισσότερους από 60 Δήμους και Δημόσιους Φορείς.

Από το 2020 η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με αποτέλεσμα την τελευταία διετία να έχουν μεταφυτευτεί περί τα 470 ελαιόδεντρα (10% εκ των οποίων υπεραιωνόβια), ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2024 ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000.

Η μεταφύτευση του εντυπωσιακού δέντρου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστου Βίνη.

Η πρωτοβουλία της ΕΡΓΟΣΕ

Η ΕΡΓΟΣΕ ανέπτυξε τη δράση με δική της πρωτοβουλία εντάσσοντάς την στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εταιρεία του Δημοσίου. 

Σκοπός της είναι η  διάσωση μέσω της μεταφύτευσης, των ελαιόδεντρων  τα οποία απαλλοτριώνονται ως επικείμενα των εκτάσεων, που απαιτούνται για την ανάπτυξη των νέων σιδηροδρομικών έργων.

Η επίσημη έναρξη της δράσης ήταν πριν από 9 χρόνια, ενώ από το 2020 η διοίκηση υπό τον Χρήστο Βίνη εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Η συνήθης πρακτική μέχρι τότε ήταν η ανεξέλεγκτη κοπή και η μετατροπή των ελαιόδεντρων σε καυσόξυλα. Η διαχείρισή και η αξιοποίησή τους μέσω της δωρεάν διάθεσης τους για μεταφύτευση σε Δήμους και δημόσιους φορείς, αποτέλεσε μια πρόκληση για την ΕΡΓΟΣΕ, που φιλοδοξεί να μην χαθεί ούτε ένα ελαιόδεντρο στις περιοχές όπου υλοποιεί σιδηροδρομικά έργα.

Οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων αποζημιώνονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται και ως εκ τούτου αυτά αποτελούν στη συνέχεια περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. 

Τα ελαιόδεντρα πλέον κοσμούν κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων που επιλέγουν οι φορείς υποδοχής  τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και μεταφέροντας παράλληλα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα στις νέες γενιές.

ελιάΔΕΘειδήσεις τώραΔΕΘ 2022