Ελλάδα|27.09.2022 20:32

Καπραβέλος στο ethnos.gr: Εκρηκτικό κύμα κορονοϊού και γρίπης μετά τον Οκτώβριο, αν δεν πάρουμε μέτρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη γρίπη, από το τέλος του Οκτωβρίου και έπειτα, θα βρεθεί η χώρα μας, σε περίπτωση που δεν πάρουμε τώρα μέτρα προστασίας. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής των μονάδων εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι ήδη παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στα σχολεία, το ποσοστό της οποίας είναι υψηλότερο από το 7% που δίνει ο ΕΟΔΥ. Αυτό διότι, κατά τον κ. Καπραβέλο, οι μαθητές προχωρούν σε τεστ και εντοπίζονται θετικοί, μόνο όταν παρουσιάζουν συμπτώματα, τη στιγμή που υπάρχουν και ασυμπτωματικοί, οι οποίοι δεν εντοπίζονται, αφού δεν κάνουν self ή papid τεστ.

«Το έχω πολλές φορές. Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας. Η αύξηση εντοπίζεται και στα σχολεία και θεωρώ δεδομένο ότι ξεπερνάει το 7% που δίνει ο ΕΟΔΥ, διότι ουσιαστικά εντοπίζονται μόνο οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα. Δυστυχώς, σιγά - σιγά η πανδημία παίρνει και πάλι ‘’φωτιά’’ και αν θα γίνει ‘’τσουνάμι’’, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα ληφθούν τώρα μέτρα. Αν συνεχίσουμε σε αυτήν τη χαλαρότητα, μετά τον Οκτώβριο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα εκρηκτικό κύμα κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη γρίπη, το οποίο θα αποτελέσει το έβδομο κύμα της πανδημίας. Αυτό θα βλάψει κυρίως τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Αν δεν πάρουμε τώρα μέτρα, μετά τον Οκτώβριο θα είναι πολύ αργά. Ήδη εμφανίζονται διάφορες ιογενείς λοιμώξεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος.

Αγωνία για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού

Ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης αναφέρει ακόμα ότι μπορεί οι παραλλαγές Όμικρον4, Όμικρον5 και «Κένταυρος» του κορονοϊού, οι οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν το φετινό χειμώνα, να μην παρουσιάζουν υψηλή θνηνότητα, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι τεράστιος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού, κυρίως σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα.

«Οι γιατροί δε θέλουμε να φέρουμε πανικό ή τρομοκρατία. Πέρυσι είχαμε πει ότι ο χειμώνας του 2021 θα ήταν καταστροφικός και αυτό έγινε. Το χειμώνα του 2022 θα έχουμε πολλά κρούσματα, μιας και οι παραλλαγές του κορονοϊού που κυριαρχούν, είναι πολύ μεταδοτικές, όμως, στα νοσοκομεία δεν έχουμε νέους ανθρώπους. Νοσηλεύονται ηλικιωμένοι και άτομα ευπαθών ομάδων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού, όπως αναφέρουν και ανακοινώσεις ειδικών επιστημόνων. Οι άνθρωποι μπορεί να μη χάνουν πλέον τόσο εύκολα τη ζωή τους από κορονοϊό, όμως, δεν ξέρουμε, τι θα τους αφήσει στο μέλλον. Δεν είναι να παίζεις με τον ιό. Παλιότερα το νοσοκομείο ‘’Παπανικολάου’’ λειτουργούσε ως σανατόριο για τη φυματίωση. Όταν ξεκίνησα εδώ ως γιατρός, είδα ανθρώπους να ταλαιπωρούνται ακόμα από τη φυματίωση που πέρασαν στην Κατοχή», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

Μετά από δύο μήνες μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, η οποία αποδίδεται στην επικράτηση των υποπαραλλαγών ΒΑ4&5 του SARS-CoV-2, καθώς η παραλλαγή «Κένταυρος» δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί, δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η μέση εβδομαδιαία μεταβολή του φορτίου (από Πέμπτη 15/9 σε Τετάρτη 21/9) παρουσίασε αύξηση 46% και είναι η πρώτη τόσο σημαντική εβδομαδιαία αύξηση μετά από σχεδόν δυο μήνες αργής μείωσης. Παρόλα αυτά, το νέο κύμα ανάδυσης των ΒΑ4&5 προς το παρόν παρουσιάζει μικρότερη δυναμική σε σύγκριση με το πρώτο, στα τέλη Μαΐου.

Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ πλέον έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 (Κένταυρος), όμως, οι αναλύσεις των δειγμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξαν την αποκλειστική παρουσία των παραλλαγών ΒΑ.4 & ΒΑ.5 στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή, της Τρίτης 20/09/2022 και της Τετάρτης 21/09/2022 είναι:

-Οριακά σταθερή (+19%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Κυριακής 18/09/2022 και της Δευτέρας 19/09/2022.

-Σημαντική αυξημένη (+56%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 13/09/2022 και Τετάρτης 14/09/2022.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τεστΝοσοκομείο «Παπανικολάου»Νίκος ΚαπραβέλοςπανδημίαΚορονοϊός