Ελλάδα|20.02.2019 08:36

Καιρός: Πολικές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο-Χιόνια και στην πρωτεύουσα

Newsroom

Ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Παρασκευή (22/02) αλλά κυρίως το Σάββατο (23/2) νέα «ψυχρή εισβολή» θα σαρώσει τη χώρα. Οι χάρτες, μάλιστα, «δείχνουν» ότι θα πέσουν χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.gr, ο καιρός μέχρι την Πέμπτη θα είναι ηλιόλουστος, όμως από την Παρασκευή και ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται αρκετά ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

Αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χώρα μας δια μέσου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (η πτώση θα είναι τουλάχιστον δέκα βαθμών) και τη ραγδαία μεταβολή του καιρού.

Παρακολουθείστε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών μέχρι και την Κυριακή.

Με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι ψυχρές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς την περιοχή μας και με αποχρώσεις του κόκκινου οι θερμές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός την Παρασκευή θα παρουσιάσει βαθμιαία μεταβολή από νωρίς το πρωί και από τα βόρεια και μέχρι τη νύχτα θα επηρεάσει όλη τη χώρα με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.  

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από τη νύχτα στα ορεινά της Πελοποννήσου καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τρία με πέντε, βαθμιαία τέσσερα με έξι και από τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια πέντε με επτά και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά οκτώ μποφόρ. Η θερμοκρασία: σε βαθμιαία πτώση από τα βόρεια.

Σάββατο

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα κεντρικά τμήματα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις πέντε με επτά μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί επτά με οκτώ, στα πελάγη εννέα και στο Αιγαίο πιθανώς δέκα μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση της τάξης των οκτώ-δέκα βαθμών Κελσίου.

Κυριακή και Δευτέρα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδα, όπου θα χιονίσει κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, όπου πιθανότατα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Βαθμιαία τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί πέντε με επτά μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί επτά με οκτώ, στα πελάγη εννέα και στο Αιγαίο πιθανότατα δέκα μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη Δευτέρα.

Θερμοκρασία: Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΣαββατοκύριακοΕθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίαθερμοκρασίακαιρός