Ελλάδα|06.10.2022 10:33

Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός - Πάνω από 20 οι νεκροί

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες διάσωσης μεταναστών που ναυάγησαν σε Κύθηρα και Λέσβο. Ήδη, στο νησί της Λέσβου έχουν χαθεί τουλάχιστον 17 ανθρώπινες ζωές ενώ στα Κύθηρα ο δήμαρχος είπε στο OPEN ότι μπροστά του πνίγηκαν τουλάχιστον έξι άτομα με τον τραγικό απολογισμό συνολικά από τα δύο ναυάγια να είναι πάνω από 20 νεκροί (23 αυτή τη στιγμή) ενώ εκφράζονται φόβοι πως υπάρχουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες, καθώς δεκάδες άτομα αγνοούνται.

Το OPEN μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο από το ναυάγιο στα Κύθηρα, στο οποίο δαίνονατι ανθρώπινες σοροί -κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος- ενώ οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές.

Λέσβος: 16 γυναίκες νεκρές, εννέα οι διασωθείσες - Ένα αγόρι ανάμεσα στα θύματα

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής (πιθανότατα από τη Σομαλία) είναι τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Το 17ο θύμα φαίνεται πως είναι ανήλικο αγόρι, σύμφωνα με το λιμενικό.

Και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Κύθηρα: Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν διασωθεί - 15 οι αγνοούμενοι

Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής , μετά τη ημιβύθιση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος απο τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Δήμαρχος Κυθήρων: Πνίγηκαν έξι άνθρωποι μπροστά μου

«Ήταν η κακή τους η τύχη πραγματικά σας το λέω δηλαδή. Γιατί αν αυτό το ναυάγιο είχε γίνει πενήντα μέτρα νοτιότερα ή πενήντα μέτρα βορειότερα θα είχαν σωθεί άπαντες. Θα ήταν στην αμμουδιά. Δυστυχώς έγινε σε ένα σημείο πάρα πολύ δύσκολο εμείς το λέμε καταβόθρα. Έχει 20 μέτρα κάθετα βράχια. Έσπασε το σκάφος όπως καταλαβαίνεται εκεί. Είχε 8 Μποφόρ εχθές εκεί όπως και σήμερα. Ήταν πάρα πολύ δυνατό το κύμα και τους κοπάναγε. Τι να σας πω. Μπροστά μου πνίγηκαν έξι», είπε στο OPEN ο Στράτος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων.

Κάτοικος Κυθήρων στο OPEN: Τους είδαμε να πνίγονται

«Πρωτόγνωρη (η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε). Δεν περιγράφεται. Δεν περιγράφεται», είπε αρχικά στο OPEN o Γ. Πρωτοψάλτης κάτοικος των Κυθήρων.

«Είναι λίγο έξω από το Λιμάνι είναι όμως ίσως το δυσκολότερο σημείο που θα μπορούσε να πέσει. Είναι λίγο έξω από το Λιμάνι αλλά είναι ψηλά τα βράχια, είναι ένας μικρός ορμίσκος που οδηγήθηκαν μέσα και δεν θα μπορούσαν να φύγουν από πουθενά, να σωθούν από πουθενά αν δεν γινόταν όλη αυτή η τεράστια κινητοποίηση από τους ντόπιους εδώ και τις τοποθεσίες», συνέχισε.

«Δυστυχώς τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται», είπε ακόμα σχολιάζοντας το βίντεο ντοκουμέντο του OPEN και συνέχισε:«Δεν μπορούσαν να κρατηθούν γιατί τους χτυπούσαν τα κύματα».

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ναυάγιααγνοούμενοιΛέσβοςΚύθηραειδήσεις τώραθάνατοι