Ελλάδα|06.10.2022 22:00

Με... Πανελλήνιες στο Δημόσιο από το 2023 - Τι αλλάζει με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Newsroom

Ριζικές αλλαγές σε διορισμούς και προσλήψεις στο Δημόσιο φέρνει ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ σε επίπεδο Πανελληνίων που θα γίνει το 2023.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, 17.942 είναι οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 που έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΑΣΕΠ έχει ως εξής:

Έκδοση Προκήρυξης: Τέλη Οκτωβρίου 2022
Αιτήσεις: Νοέμβριος 2022
Εξετάσεις: Μάρτιος 2023

Τι περιλαμβάνει η Εξέταση του ΑΣΕΠ

  • Γλωσσικός συλλογισμός
  • Αριθμητικός συλλογισμός
  • Αποτελεσματικότητα στην εργασία
  • Γενικές γνώσεις

Ο γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο μέρη:

  • Την εξέταση γνώσεων, όπου οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στις ευρύτερες κατηγορίες που θα περιλαμβάνει η πρόσκληση
  • Τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, οι οποίες στόχο έχουν να σκιαγραφήσουν το εργασιακό προφίλ κάθε υποψηφίου

Τι αλλάζει με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αλλάζει η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου, και αυτό γιατί μέχρι πρότινος κάθε φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό, η οποία συνδεόταν πάντα με τη συγκεκριμένη θέση και τον συγκεκριμένο φορέα.

Η καινοτομία του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι πλέον θα εκδίδεται μία και μόνο πρόσκληση, η οποία θα αφορά ευρύτερες κατηγορίες, χωρίς, δηλαδή, να είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθούν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που επιτύχουν στον διαγωνισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα δημιουργείται μία δεξαμενή υποψηφίων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν όταν προκύψει θέση, με βάση πάντα τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού και της μοριοδότησης, από την οποία οι φορείς θα μπορούν να αντλούν προσωπικό χωρίς τις καθυστερήσεις που εμφάνιζε η σημερινή διαδικασία προσλήψεων.

Πώς θα γίνει

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να εκδοθεί η πρόσκληση για τον διαγωνισμό μέσα στον μήνα και να διεξαχθεί έως τον Μάρτιο. Μάλιστα, στην πρόσκληση θα συμπεριληφθεί τόσο ο προγραμματισμός του 2022 όσο και του 2023, με στόχο το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς να έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις για τα δύο αυτά έτη, κάτι που, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, θα έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στον χρονοπρογραμματισμό προσλήψεων.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου αποτελεί η ψηφιοποιημένη γραπτή διαδικασία, με ηλεκτρονικά δηλαδή μέσα και σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται. Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχει ήδη κάνει πρεμιέρα, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πέρυσι, στη διεξαγωγή των νέων εξετάσεων απόκτησης ιθαγένειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διαγωνισμόςΜάκης ΒορίδηςΑΣΕΠ