Ελλάδα|10.10.2022 13:48

Συζητήθηκε η αγωγή απόγονων κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης εναντίον αντιστασιακών: Δικάζεται η Ιστορία;

Τίμος Φακαλής

Συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου - φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας κατά την περίοδο της Κατοχής - για «προσβολή μνήμης νεκρού» κατά των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέτα. Παράλληλα, η αγωγή κατά του επίσης μέλους του Συνδέσμου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα «εκδικαστεί κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα» - σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα.

Ζήτησαν αναβολή αλλά απορρίφθηκε

Η αγωγή εκδικάστηκε μετά την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ οι εναγόμενοι. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σηκώθηκε για άλλη μια φορά από μέλη του Συνδέσμου και πολιτών της Θεσσαλονίκης το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Ανταστιακών «Η μνήμη είναι ζωντανή, η ιστορία δεν δικάζεται». Οι τρεις αντιστασιακοί ζήτησαν αναβολή από το Δικαστήριο, με αφορμή και την έφεση που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή της, αίτημα που δεν έκανε δεκτή το Προεδρείο.

Σημειώνεται ότι η 5η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ.

Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, η διαδικασία θα πρέπει η απόφαση της 5ης δημοτικής κοινότητας να περάσει από την Επιτροπή Ονοματοδοσίας του δήμου που συνεδριάζει περίπου δύο φορές το χρόνο, να ρθει έπειτα στο δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση της Επιτροπής προς έγκριση και εν συνεχεία να ελεγχθεί η νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Οι τρεις αντιστασιακοί υποστηρίζουν την ένσταση νομιμότητας που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση κατά της απόφασης που πήρε η 5η Δημοτική Κοινότητα για ακύρωση της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ. 

Πως έφτασε η υπόθεση στα Δικαστήρια-Η οδός μετονομάστηκε επί δημαρχίας Μπουτάρη

Οι τρεις αντιστασιακοί, πολιτικοί κατάδικοι της περιόδου της χούντας, είχαν συμβάλει με δημόσιες παρεμβάσεις τους στη μετονομασία οδού της Θεσσαλονίκης που έφερε το όνομα του κατοχικού στρατηγού, προκαλώντας την αντίδραση των παιδιών του τελευταίου. Με αγωγή τους ζητούν συλλογική αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ επ' απειλή προσωπικής κράτησης, κατηγορώντας τους τρεις για προσβολή μνήμης του νεκρού πατέρα τους.

Το όνομα του Αθανασίου Χρυσοχόου δόθηκε σε δρόμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης επί χούντας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 1971. Το 2018 οι ταμπέλες κατέβηκαν και η οδός μετονομάστηκε σε Αλμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του σημαντικού λογοτέχνη και γόνου θυμάτων του Ολοκαυτώματος επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη.

Οι απόγονοι του φρούραρχου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν αγωγή κατά των Α. Γρίμπα και Σπ. Σακέττα, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν τότε, εν όψει της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για τη μετονομασία. Σ’ αυτήν χαρακτήριζαν «ιστορική βεβήλωση, άγος, ασέλγεια και τερατώδη απρέπεια» να υπάρχει το όνομα του κατοχικού φρούραρχου σε δρόμο της μαρτυρικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, κατέθεσαν αγωγή και κατά του Τρ. Μηταφίδη, όχι γιατί πρωτοεισηγήθηκε το θέμα της μετονομασίας στην Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2016, αλλά επειδή ανάρτησε στο Facebook την επιστολή των Σακέττα-Γρίμπα, διευρύνοντας τον κύκλο των προσώπων που τη διάβασαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


δήμος ΘεσσαλονίκηςΚατοχήδικαστήριοΘεσσαλονίκηΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα