Ελλάδα|11.10.2022 11:16

Σεισμός στον Κορινθιακό: Παραμένει ο γρίφος για τους σεισμολόγους – Ήταν η κύρια δόνηση;

Newsroom

Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό. Η δόνηση που συνοδευόταν από έντονο βουητό έγινε αισθητή και στην Αττική, ενώ ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που δεν ξεπέρασαν όμως τα 1-1,5 Ρίχτερ.

Παπαδόπουλος: Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ίσως δεν είναι ο κύριος. Τόνισε, ακόμα, ότι η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει πολλά ρήγματα, πράγμα που η «ξηρασία» στη μετασεισμική ακολουθία (μετασεισμοί μέχρι 2 Ρίχτερ) έχει εντείνει τους προβληματισμούς των σεισμολόγων, καθώς δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό. Τέλος, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα.

Τσελέντης: Εχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό μετά τον σεισμό

Επιφυλακτικός δήλωσε, μιλώντας στο OPEN ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών Ακης Τσελέντης. «Είμαι λίγο επιφυλακτικός όποτε κάνει σεισμό στην περιοχή αυτή, πρώτον γιατί έχει μεγάλα ρήγματα και πολύ άσχημο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ η ακολουθία είναι «υποτονική και πολύ παράξενη».

Ο κ. Τσελέντης υποστήριξε ότι «τα νερά στον Κορινθιακό και ειδικά στην περιοχή του Λουτρακίου και δυτικότερα προς Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί περίπου ένα μέτρο μέσα. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει αποδοθεί στην Πανσέληνο, δεν είναι παλιρροϊκό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αυτά τα δεδομένα είναι που με έχουν προβληματίσει και γι’ αυτό περιμένουμε και άλλη μετασεισμική ακολουθία». Το τράβηγμα των νερών προβληματίζει τον κ. Τσελέντη γιατί όπως είπε, «είναι και αυτό ένα πρόγονο φαινόμενο που δείχνει μια παραμόρφωση του πυθμένα και όταν υπάρχει μια παραμόρφωση, τότε αυτό οδηγεί σε διάρρηξη».

Ερωτηθείς αν θα ενεργοποιηθούν τα ρήγματα της περιοχής, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι «είναι το φαινόμενο ντόμινο. Ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγμα του ανατολικού Κορινθιακού, π.χ. τις Αλκυονίδες. Ο ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει εδώ και καιρό ενέργεια. Κάποια στιγμή θα δώσει σεισμό και πιθανόν μεγάλο αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ενεργοποίηση από τον σεισμό».

Λέκκας: Δύσκολο ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους να ενεργοποιήσει τα ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο 

Από την πλευρά του ο Ευθμίος Λέκκας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να μην ήταν ο κύριος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5R, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «πρόδρομα φαινόμενα» και συγκεκριμένα για το «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμολόγοιμετασεισμοίσεισμόςΚορινθιακόςειδήσεις τώρα