Ελλάδα|26.10.2022 07:51

Ρίσι Σούνακ: Οι 3 μεγάλες προκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού - Τι λέει στο ethnos.gr ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η βελτίωση της οικονομίας, η αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο περιορισμός των αποσχιστικών τάσεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κυρίως στο βορρά, στη Σκωτία, είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο δρόμος του Ρίσι Σούνακ στην εξουσία δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και εμφανίζεται επιφυλακτικός, για το αν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι υπάρχει στη χώρα ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ενισχύουν η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση.

«Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δεδομένο ότι έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, ιδίως αυτήν την περίοδο που η λίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της και η χώρα βρίσκεται σε μία υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Λόγω του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο αδυνατεί να βρει στελέχη για σε αρκετούς τομείς της οικονομίας της, από νοσοκόμες μέχρι οδηγούς φορτηγών», τονίζει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Περιοριστική οικονομική πολιτική

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο κ. Δεσποτόπουλος πιθανολογεί ότι ο Ρίσι Σούνακ θα επιλέξει να κινηθεί στο πλαίσιο μίας οικονομικής ορθοδοξίας, αποφεύγοντας τις ρηξικέλευθες κινήσεις και ακολουθώντας περισσότερο συνήθεις πρακτικές.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική του Ρίσι Σούνακ θα είναι περιοριστική, με στόχο να μειώσει τις δαπάνες και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει να μοιράσει χρήματα.

«Ο Ρίσι Σούνακ έχει σπουδάσει οικονομικά, είναι πολύ καλός γνώστης των οικονομικών, διετέλεσε στέλεχος της Goldman Sachs και υπουργός Οικονομικών της χώρας. Πιθανολογώ ότι σε αντίθεση με την Λιζ Τρας και τον Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί στο πλαίσιο μίας οικονομικής ορθοδοξίας, δηλαδή θα κινηθεί σε πιο συνήθεις τακτικές και θα αποφύγει τις ρηξικέλευθες πολιτικές. Η Τρας είπε ότι θα ορίσει επιδόματα, θα κρατήσει για δύο χρόνια σταθερές τις τιμές στην ενέργεια και θα μειώσει τους φόρους. Πρέπει να είσαι ο… Χάρι Πότερ, για να το κάνεις αυτό και να μπορέσεις να έχεις οικονομικά αποτελέσματα. Πιθανολογώ ότι το μείγμα που θα ακολουθήσει ο Ρίσι Σούνακ θα είναι τυπικό. Θα προσπαθήσει να μειώσει τις δαπάνες, μια και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόβλημα θησαυροφυλακίου, δηλαδή έχει υψηλά επιτόκια. Ο Σούνακ δε θα μοιράσει χρήματα και δε θα δούμε μία επεκτατική οικονομική πολιτική από αυτόν. Πιθανολογώ ότι θα ακολουθήσει μία περιοριστική πολιτική στο χώρο της οικονομίας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.

Υποδιπλασιάστηκαν οι εμπορικές συμφωνίες Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

Κατά τον ίδιο, μία άλλη μεγάλη πρόσκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρίσι Σούνακ, είναι το μέλλον των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες μετά το Brexit έχουν υποδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα αυτό να κοστίζει χρήματα για τη χώρα.

«Ο Ρίσι Σούνακ θα πρέπει να δει, πώς μέσα από τις υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσει να αυξήσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες σήμερα έχουν υποδιπλασιαστεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να προσαρμοστεί περισσότερο στα δεδομένα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι κάτι που δε το θέλουν πολλοί Βρετανοί», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Οι αποσχιστικές τάσεις

Όπως αναφέρει ακόμα ο διεθνολόγος, σημαντική πρόκληση για τον Ρίσι Σούνακ είναι και ο περιορισμός των αποσχιστικών τάσεων, οι οποίες έχουν πάρει διαστάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιοχή της Σκωτίας.

«Μετά το Brexit βλέπουμε ξεκάθαρα αποσχιστικές τάσεις στη χώρα, κυρίως μεταξύ των Σκοτσέζων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πιθανολογώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το νέο Βρετανό πρωθυπουργό να ενώσει το λαό της χώρας και να περιορίσει τις αποσχιστικές τάσεις. Υπάρχουν δυνάμεις στη Σκωτία, που δε θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Ήδη βλέπουμε τιτιβίσματα από κάποιους τοπικούς πολιτικούς στη Σκωτία που λένε στον Ρίσι Σούνακ ‘’καλή επιτυχία αλλά δε θα σε ψηφίζαμε ποτέ’’», υποστηρίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπόρις ΤζόνσονΣκωτίαΛιζ ΤραςΕυρωπαϊκή ΈνωσηοικονομίαΗνωμένο ΒασίλειοΡίσι Σούνακ