Ελλάδα|30.10.2022 10:15

Κιλκίς: Μαθητές σχολείων στον πρώτο περίπλου της γης που ξεκίνησε πριν 500 χρόνια

Newsroom

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων του πρώτου περίπλου της γης (1519 – 1522), το πιο σαγηνευτικό ταξίδι στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου, που παρουσιάστηκε μέσα από μια έκθεση, η οποία απέδωσε τιμή στη μνήμη των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν σε αυτό, ολοκλήρωσε την παρουσία του στον εκθεσιακό χώρο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας Τέχνη.

Η Τέχνη Κιλκίς ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Ισπανική Υπηρεσία Πολιτιστικής Δράσης για την όμορφη τιμή να απολαύσει το κοινό του Κιλκίς, αλλά κυρίως οι μαθητές την έκθεση με τίτλο “Το πιο Μακρύ Ταξίδι / El Viaje Mas Largo- Ο πρώτος περίπλους της γης / La primera vuelta al mundo”.

Πριν από 500 χρόνια, ξεκίνησε στην Σεβίλλη ένα ταξίδι που επί μακρόν ονειρευόταν ο άνθρωπος: να φτάσει στην θρυλική Ανατολή και στα νησιά των μπαχαρικών από την ανεξερεύνητη πλευρά του κόσμου. Το ταξίδι αυτό άρχισε υπό τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο το 1519 και τρία χρόνια αργότερα, εξελίχθηκε στο πιο μακρύ ταξίδι μιας ολόκληρης εποχής: στον πρώτο περίπλου της Γης, τον οποίο ολοκλήρωσε το 1522 ο Ιωάννης Σεβαστιανός Ελκάνο και το πλήρωμα του πλοίου Βικτώρια.

Αυτή η έκθεση, που περιοδεύει σε πολλές πόλεις και την βλέπουν σχολεία όλων των βαθμίδων, συγκεντρώνει τις βασικές μαρτυρίες γι’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, ώστε να αποκαλύψει, πέρα από ημερομηνίες, στοιχεία και αριθμούς, την ανθρώπινη πλευρά των ναυτικών που ονειρεύτηκαν μια απίθανη διαδρομή, έφυγαν προς το άγνωστο, εξερεύνησαν τα όρια και επέστρεψαν για να αλλάξουν το μέλλον της ιστορίας, κυκλώνοντας με το ίχνος τους τον πλανήτη. Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος υπήρχαν 9 Έλληνες.

Οι μαθητές του Κιλκίς απόλαυσαν επίσης το ντοκιμαντέρ του Pedro Olalla με τίτλο "Francisco Albo. Marinos griegos en la Primera Vuelta al Mundo -Φρανθίσκο Άλμπο. Έλληνες θαλασσοπόροι στον Πρώτο Περίπλου του Κόσμου", στο οποίο μέσω της μυθοπλασίας, παρουσιάζεται η Ιστορία να "ανακρίνει", σε σκηνικά της Ρόδου και της Χίου, τον ελάχιστα γνωστό Έλληνα πλοηγό που έφερε πίσω στην Ισπανία το μοναδικό πλοίο που διασώθηκε από τον πρώτο περίπλου της γης και που κληροδότησε στο μέλλον το ναυτικό ημερολόγιο εκείνης της μοναδικής αποστολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ταξίδιειδήσεις τώραΚιλκίςέκθεση