Ελλάδα|02.11.2022 23:00

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Θράκη: Καίγεται για 12η ημέρα το Παπίκιο όρος, στάχτες πέφτουν στην Κομοτηνή, οργή και έκκληση σε Χαρδαλιά

Κώστας Ασημακόπουλος

Δεν έχει τέλος η καταστροφή στο Παπίκιο όρος στην ανατολική οροσειρά της Ροδόπης στη Θράκη με τους ντόπιους να μιλούν για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει για 12η ημέρα προκαλώντας ανησυχία, φόβο αλλά και την οργή των κατοίκων στα ορεινά χωριά της Ροδόπης, της Κομοτηνής και των γύρω περιοχών. Βλέπουν πως ο κρατικός μηχανισμός έχει υποτιμήσει την κατάσταση καθώς εω΄και 12 ημέρες κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά.

Τεράστιο μέτωπο, στάχτες στην Κομοτηνή

Οι τεράστιες φλόγες είναι πλέον ορατές από τα χωριά και έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο που είναι ορατό από πολλά χιλιόμετρα, ενώ λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη ειδικά για άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Στάχτες πέφτουν τις τελευταίες ώρες και μέσα στην Κομοτηνή.

Πέρασε και στη Βουλγαρία

Η φωτιά έχει ήδη περάσει και στην βουλγαρική πλευρά των συνόρων και τα μέτωπα εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα κατακαίγοντας ένα από τα πιο παρθένα και άγνωστα δάση των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα.  

Εκκληση Μουμίν στον Χαρδαλιά

Την Τετάρτη 2/11 ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν είχε επικοινωνία με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά εκφράζοντας την ανησυχία του για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πυρκαγιάς ζητώντας άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων ώστε να σωθεί ότι έχει απομείνει και να μην περάσει το μέτωπο στα χωριά. 

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ανησυχητική"

"Επικοινώνησα με με τους κ.κ. Παπαγεωργίου και Χαρδαλιά και τους εξέφρασα την ανησυχία μου. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Καίγεται όλο το βουνό για 12η ημέρα αλλά πρώτη φορά τολμώ να πω πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ανησυχητική", είπε στο ethnos.gr o Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν o oποίος από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει στο ethnos.gr την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Εξάντληση και ενισχύσεις

Όλες αυτές τις ημέρες επιχειρούν με ηρωικές προσπάθειες τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής που εδρεύουν στην Κομοτηνή και τις γύρω περιοχές αλλά μετά από 12 ημέρες επιχειρήσεων σε δυσπρόσιτα και απόμακρα σημεία υπάρχει εξάντληση και χρειάζονται άμεσα ενισχύσεις.  

ΚομοτηνήπυρκαγιάπυροσβεστικήΠαπίκιο ΌροςΟντέρ Μουμίν