Airbnb: «Πόλεμος» μόνιμων κατοίκων με ενοικιαστές βραχυχρόνιας μίσθωσης
Κώστας ΣτάμουΤην ώρα που η επέλαση Κινέζων, Τούρκων, Αράβων και άλλων ξένων επενδυτών συνεχίζεται στο ελληνικό real estate εκτινάσσοντας την αγοραστική κίνηση στην κτηματαγορά του λεκανοπεδίου, ένας άτυπος «πόλεμος» φαίνεται πως ξεκινά στις πολυκατοικίες της Αθήνας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους ενοικιαστές που επιλέγουν βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Οι ξένοι αγοραστές, με κίνητρο την απόκτηση της πολυπόθητης golden visa, επενδύουν στα ακίνητα της Αθήνας και στη συνέχεια νοικιάζουν τα σπίτια μέσω Airbnb με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι θωρακίζονται απέναντι στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τροποποιώντας τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, προκειμένου να απαγορεύσουν τέτοιες χρήσεις ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αντιδικίες καταλήγουν στα δικαστήρια.
Παράλληλα, άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά ακινήτων επισημαίνουν ότι το φαινόμενο Airbnb έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες στο σημείο να μην μπορούν να νοικιάσουν μια μόνιμη κατοικία. «Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην βρίσκουν οι Έλληνες σπίτι να νοικιάσουν. Τέσσερα στα δέκα ακίνητα που πωλούνται αυτή την περίοδο προορίζονται για ενοικίαση μέσω Airbnb», λέει στο ethnos.gr ο κ. Νίκος Σεπεντζής, μεσίτης στα Νότια Προάστια, ο οποίος συνεργάζεται με κτηματομεσιτικά γραφεία της Κίνας.
Όπως εξηγεί, οι ξένοι επενδυτές εκφράζουν ενδιαφέρον για την αγορά συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία μπορούν να διατεθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς δεν είναι όλα τα σπίτια κατάλληλα ώστε να ενοικιαστούν μέσω Airbnb. «Έχουμε φτάσει σε σημείο ο κάθε ιδιοκτήτης να θεωρεί ότι μπορεί να βγάλει το ακίνητό του και να το δουλέψει ως Airbnb ενώ αυτό δεν ισχύει. Τόσο λόγω χαρακτηριστικών όσο και για λόγους συνοίκησης. Φανταστείτε να μένετε σε μια πολυκατοικία, στην οποία κάθε δεύτερη, τρίτη ημέρα έρχεται κάποιος καινούριος άνθρωπος να μείνει. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Από που είναι; Τι κάνει; Έρχεται μόνος του, με τους φίλους του, με τη σχέση του; Είναι λίγο άβολο για τους υπόλοιπους ενοίκους», τονίζει ο κ. Σεπεντζής και βλέπει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι λαμβάνουν ήδη περιοριστικά μέτρα απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Στο ethnos.gr μίλησε και ο κ. Γιάννης Ζαρκωτός, Πρόεδρος της Κίνησης «No Hotel Here», η οποία αναλαμβάνει νομική δράση απέναντι στις μισθώσεις διαμερισμάτων μέσω Airbnb σε οικιστικές περιοχές. Όπως λέει, οι καταγγελίες που φτάνουν στην Ένωσή τους αφορούν κυρίως σε θέματα διατάραξης κοινής ησυχίας, ασφάλειας ακόμη και παρενόχλησης των υπολοίπων ενοίκων από τουρίστες. «Υπάρχουν περιστατικά που μεθυσμένοι ένοικοι πήγαιναν να μπουν σε άλλα διαμερίσματα με τα κλειδιά τους. Γι' αυτό και εμείς βάζουμε το αυτοκόλλητο No Hotel Here στα σπίτια μας για να μην χτυπάνε τα κουδούνια μας μέσα στη νύχτα. Έχουμε ακούσει για γειτονιές που έχουν μετατραπεί σε γκέτο τουριστών παρόμοια με αυτό του Λαγανά. Και όλα αυτά στο Κουκάκι. Σε περιοχή όπου υπάρχουν εργαζόμενοι και παιδιά που πάνε στο σχολείο τους», δηλώνει ο κ. Ζαρκωτός και επισημαίνει πως το Airbnb εξαφανίζει την ενοικιαζόμενη στέγη για τους μόνιμους κατοίκους.
Η No Hotel Here έχει ξεκινήσει τον «πόλεμο» ενάντια σε όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb είτε μέσω τροποποίησης των καταστατικών των πολυκατοικιών ώστε να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση είτε μέσω της επιβάρυνσης των κοινοχρήστων εξόδων μόνο για όσους δίνουν το σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η διαμάχη αυτή έχει μεταφερθεί πλέον στις δικαστικές αίθουσες και πρόσφατα το μονομελές πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης απαγόρευσε σε ιδιοκτήτη μεζονέτας στην Χαλκιδική την ενοικίαση μέσω Airbnb επιβάλλοντας, παράλληλα, χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για παραβίαση του κανονισμού της πολυκατοικίας.
«Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αθήνα όπου είναι διαμερίσματα πολυκατοικίων και πρέπει στο ίδιο κτίριο να συγχρωτιστούν άνθρωποι που είναι τουρίστες και άνθρωποι που κατοικούν καθημερινά», λέει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Γιώργος Χριστόπουλος, και κάνει λόγο για ένα «κύμα» νομικών αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες ακίνητων που συνυπάρχουν με βραχυχρόνιους μισθωτές. «Οφείλουμε να πούμε ότι το φαινόμενο Airbnb έχει βοηθήσει τόσο στην κίνηση των ακινήτων όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώνει τους επισκέπτες για το τι πρέπει να τηρήσουν απέναντι στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Έτσι θα αποφύγουμε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών που δεν θέλουν το Airbnb στην πολυκατοικία τους», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Χριστόπουλος.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του