Ελλάδα|23.02.2019 10:05

Καλλιέργεια φαρµακευτικής κάνναβης και µε τον νόµο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανοίγει ο δρόµος για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, η οποία αναµένεται να δώσει ανάσα όχι µόνο στους ασθενείς που χρειάζονται αυτά τα σκευάσµατα αλλά και στην οικονοµία, µε τη δηµιουργία νεών θέσεων εργασίας στον τοµέα της καλλιέργειας και της παραγωγής των φαρµακευτικών προϊόντων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµίας δίνεται µάλιστα η δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης και σε άλλες περιοχές που δεν είχαν οριοθετηθεί µέχρι σήµερα.

Ειδικότερα, µε την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα έκδοσης εγκρίσεων για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης τόσο σε περιοχές χωρίς καθορισµένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, στις οποίες εξάλλου επιτρέπονται οι µεταποιητικές δραστηριότητες, όσο και σε περιοχές όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες, συµπεριλαµβανοµένων και των γεωργικών εκµεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Πράγµα που σηµαίνει ότι περισσότεροι επιχειρηµατίες θα µπορούν να επενδύσουν στην παραγωγή φαρµακευτικής κάνναβης. Αρκεί όλη η διαδικασία να είναι ενιαία στον ίδιο χώρο και να περιλαµβάνει από την καλλιέργεια µέχρι την επεξεργασία του τελικού φαρµακευτικού προϊόντος και στη συνέχεια τη διάθεσή του.

Η ενιαία παραγωγική διαδικασία υιοθετήθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς η καλλιέργεια της κάνναβης εκτός από τη φαρµακευτική χρήση µπορεί να οδηγήσει και στο λαθρεµπόριο ναρκωτικών. Ετοιµάζεται µε αργά, αλλά σταθερά βήµατα η φαρµακευτική αγορά για την παραγωγή και διάθεση και στη χώρα µας φαρµακευτικών προϊόντων που θα έχουν ως βασική ύλη την ιατρική φαρµακευτική κάνναβη. Η νέα διάταξη της τροπολογίας επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και επεξεργασία των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) άνω το 0,2%.

Οικονομικά οφέλη

Η κυβέρνηση ευελπιστεί µε το νέο αυτό εγχείρηµα να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα µας, οι οποίες θα συµβάλουν στην ανάπτυξη της οικονοµίας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο -όπου θα γίνεται η παραγωγή της φαρµακευτικής κάνναβης- στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στόχος είναι µέσω της φαρµακοβιοµηχανίας να υπάρξουν οικονοµικά οφέλη τόσο για το ∆ηµόσιο όσο και για την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιρειών που θα εµπλακούν στην παραγωγή της φαρµακευτικής κάνναβης. Αξιοσηµείωτο είναι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι σήµερα η παγκόσµια αγορά για την καλλιέργεια και τη µεταποίηση ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Γεγονός που µπορεί να ευνοήσει τη χώρα µας, εάν η ελληνικήπροσφορά στα προϊόντα φαρµακευτικής κάνναβης είναι υψηλότερη σε σχέση µε άλλες χώρες. ∆εν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ήδη φαρµακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας αλλά και ξένοι επενδυτές έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή της φαρµακευτικής κάνναβης επί ελληνικού εδάφους. Βέβαια, δεν λείπει η επιφυλακτικότητα, κυρίως από τις ελληνικές φαρµακευτικές εταιρείες, πριν προχωρήσουν σε πιθανές επενδύσεις.

Γι’ αυτό και εκτιµάται ότι τα πρώτα βήµατα για τη διάθεση φαρµακευτών προϊόντων µε κάνναβη θα γίνουν µε την εισαγωγή σκευασµάτων από άλλες χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα έχουν ήδη διατεθεί σε άλλες αγορές και θα έχουν ελεγχθεί. Πάντως οι υπηρεσίες του ΕΟΦ έχουν προσδιορίσει όλους τους κανόνες που θα διέπουν τόσο την πώληση των φαρµάκων όσο και τη συνταγογράφησή τους. Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ έχει θέσει σε ετοιµότητα και τους σχετικούς ελεγκτικούς µηχανισµούς ώστε όταν έρθει επισήµως το πρώτο φάρµακο µε κάνναβη στα ράφια να µπορεί να ελεγχθούν η διάθεση και η χορήγησή του.

Διακοπή λειτουργίας

Να σηµειωθεί ότι µε βάση τον νόµο, µε τον πρώτο έλεγχο που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση ή επιδιώκεται να διακινηθεί παρανόµως µια ποσότητα φαρµακευτικής κάνναβης, αυτοµάτως θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της συγκεκριµένης µονάδας και θα διακόπτεται η λειτουργία της.

Σύµφωνα µε τις οδηγίες της Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης, τα σκευάσµατα που θα χορηγούνται στους ασθενείς αφορούν: την πρόληψη και αντιµετώπιση ναυτίας ή/και εµέτων που προκαλούνται από τη χορήγηση χηµειοθεραπευτικών φαρµάκων, τον νευροπαθητικό και καρκινικό πόνο που επιµένει για πάνω από τρεις µήνες και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Βάσει των συστάσεων του ΕΟΦ, τα προϊόντα κάνναβης ενδείκνυνται επίσης για τη σπαστικότητα και τον πόνο σε ασθενείς µε σκλήρυνση κατά πλάκας. Οµως ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι η συνταγογράφηση αυτών των προϊόντων δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκλείονται οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, είτε λόγω µη αποτελεσµατικότητας είτε λόγω αντένδειξης στον εκάστοτε ασθενή. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας συνιστάται η χρήση της ελάχιστης αποτελεσµατικής δόσης για το µικρότερο δυνατό χρονικό διάστηµα

υπουργείο Οικονομικώνφαρμακευτική κάνναβηκάνναβη