Ελλάδα|23.11.2022 13:18

Λέκκας στο ethnos.gr για τον σεισμό στην Τουρκία: Θα παρακολουθούμε για μήνες το ρήγμα για να ησυχάσουμε

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Για μήνες θα πρέπει να παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, προκειμένου να ησυχάσουν ότι δε θα έχουμε ισχυρές δονήσεις και στον ελληνικό χώρο. Αυτό διότι η σεισμική ακολουθία στα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται αργά και μακροπρόθεσμα.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει κάποια σχέση με τα ρήγματα που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

«Προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούμε για το σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε στη Βορειοδυτική Τουρκία. Ωστόσο, το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε για μήνες, προκειμένου να ησυχάσουμε. Αυτό διότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή εξελίσσεται αργά και μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα. Αν δούμε το επόμενο διάστημα να σημειώνονται 2-3 σημαντικοί σεισμοί μέσα στον τουρκικό χώρο και σε συγκεκριμένα ρήγματα, τα οποία έχουν σχέση με τον ελληνικό χώρο, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ησυχάσει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λέκκας.

Από την περιοχή διέρχεται το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν. Συνήθως το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ των 6 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Λέκκας, με βάση διεθνείς προσεγγίσεις οι ειδικοί περιμένουν έως το τέλος του 2024 έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το μέγεθος του οποίου θα κυμανθεί στους εφτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πρόκειται για μία αρκετά απαισιόδοξη εκτίμηση, αφού η Κωνσταντινούπολη είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού να γίνουν αισθητές και στον ελλαδικό χώρο.

ειδήσεις τώραΕυθύμιος ΛέκκαςΡίχτερσεισμόςΚωνσταντινούποληΤουρκία