Κιβωτός του Κόσμου: Πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της από δωρεές και κρατική επιχορήγηση την τελευταία τετραετία
NewsroomΔεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Η ΜΚΟ, εκτός από τις καταγγελίες για κακοποίηση ερευνάται πλέον και από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί εάν διαχειρίζονταν τα οικονομικά της με νόμιμο τρόπο.
Την ώρα λοιπόν που κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας τοποθετείται στην Κιβωτό του Κόσμου προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά των δομών, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα ποσά από τις δωρεές που λάμβανε η οργάνωση.
Πάνω από 27 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της Κιβωτού
Ο οικονομικός έλεγχος έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Mega, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ενώ τα χρήματα αυτά βρίσκονταν στους λογαριασμούς της ΜΚΟ, η Κιβωτός του Κόσμου ζητούσε μέσω της ιστοσελίδας της δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.
«Ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε»
Επιπλέον, το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» και καταγγελίες για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ζητούσαν χρήματα. Καταγγέλλουν ότι όποτε πήγαιναν στη δομή της Καλαμάτας υλικά αγαθά, η απάντηση που λάμβαναν είναι «ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε».
Συγκεκριμένη γυναίκα, που όπως δηλώνει ασχολείται με τα κοινά, αποκάλυψε πως μόλις ήρθε σε επαφή με τη δομή της Καλαμάτας, προκειμένου να δηλώσει την επιθυμία της να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο, της ζήτησαν χρήματα και δεν δέχτηκαν τα υλικά αγαθά που είχε να προσφέρει.
«Μόλις επικοινωνήσαμε σε στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση… Μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η καταγγέλλουσα.
Μιχαηλίδου: Έλεγχος σε μία δομή που λειτουργεί με χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα είναι «η διοίκηση του φορέα να μπορεί να διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών».
«Η Κιβωτός είναι τα παιδιά της» τόνισε η υφυπουργός μιλώντας στο OPEN και συνέχισε: «Είναι τα 135 παιδιά που ζουν στις έξι αυτές δομές. Γι’ αυτό και ευτυχώς είχαμε προνοήσει, και δικαιωθήκαμε, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο προσωρινά, μπορεί στις κοινωνικές δομές να έρχεται το κράτος και να αλλάζει τη διοίκηση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να έχουν μία ασφαλή καθημερινότητα».
Αναφορικά με τους οικονομικούς ελέγχους που γίνονται στη ΜΚΟ, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «η νέα διοίκηση ξεκινά με αυτό. Η προτεραιότητα που θέσαμε είναι πρωτίστως να δούμε πως οι υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά είναι οι σωστές, ότι απασχολούνται και τα φροντίζουν οι σωστοί άνθρωποι».
«Παράλληλα με αυτό, οικονομικός έλεγχος για να δούμε τι γίνεται σε μία δομή η οποία λειτουργεί 100% με ιδιωτική χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων που προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική τους οικογένεια», σημείωσε η ίδια.
«Ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση»
Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση και ότι τα παιδιά θα πρέπει να τα αναλαμβάνουν ανάδοχες οικογένειες και όχι δομές και σημείωσε ότι είναι η πρώτη που έφερε έλεγχο και προδιαγραφές στις δομές αυτές.
«Μέχρι και τον Μάιο του 2022 τα ορφανοτροφεία όπως τα λέγαμε παλιά, ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες δεν είχαν κανόνες», τόνισε η υφυπουργός.
Μιλώντας για τους ελέγχους στις δομές, εξήγησε ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι της αποκεντρωμένης διοίκησης των περιφερειών και μέχρι το τέλος του 2021 που άλλαξε η αρμοδιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, ήταν κάτι μη εξειδικευμένο που δεν μπορούσε να κάμνει τους σωστούς ελέγχους».
Επεσήμανε δε ότι οι κοινωνικοί σύμβουλοι των περιφερειών θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να πηγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές στις κοινωνικές δομές για να πραγματοποιούν ελέγχους. «Δεν ήλεγχαν κάτι ουσιαστικό, δεν είχαν πρόσβαση τους φακέλους των παιδιών, δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά έναν ένα, δεν μιλούσαν με τους εργαζομένους. Ήταν ένας διεκπεραιωτικός έλεγχος τον οποίο και αλλάξαμε», σημείωσε η ίδια.
Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μήνας Καραμήτρου στο OPEN, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, τοποθετείται κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία των δομών.
Η έρευνα της Αρχής για ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Η έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής, ε.τ αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης αφορά την προσπάθεια των αρχών να εντοπίσουν τυχόν πλουτισμό των μελών της οργάνωσης σε βάρος της. Οι αρμόδιοι δηλαδή προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν έχουν γίνει οικονομικές διαχειρίσεις που δεν είναι σύμφωνες με το νόμο.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα, καθώς η Κιβωτός του Κόσμου λάμβανε πολλές δωρεές και εκτιμάται ότι με το άνοιγμα των λογαριασμών (και εταιρικών και προσώπων) θα βγουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική διαχείριση διότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το απόρρητο.
Το ποινικό σκέλος
Στο ποινικό επίπεδο, η Εισαγγελία Ανηλίκων ασχολείται με δύο ειδών καταγγελίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Κατά κύριο λόγο αυτές αφορούν κακομεταχείριση παιδιών. Επιπλέον ένα μικρότερο ποσοστό καταγγελιών αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Για την ώρα δεν υπάρχουν καταγγελίες για βιασμό, αλλά μόνο για ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενου στις δομές.
Νέα σοκαριστική καταγγελία
Ακόμα μία σοκαριστική καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN το πρωί της Τετάρτης. Πρόκειται για άτομο που κατάφερε μαζί με τον αδερφό του να φύγουν από τις δομές της ΜΚΟ πριν από κάποια χρόνια και πλέον ζει και εργάζεται στην Ολλανδία.
«Έχουμε δει βία, ψυχολογική βία και φασαρίες από το πουθενά, τιμωρίες χωρίς λόγο. Ο αδελφός μου και μια κοπέλα έφαγε ένα χαστούκι . Το χαστούκι που είδα πρώτη φορά ο αδελφός μου το έφαγε επειδή κουνούσε μια σακούλα πέρα δώθε. Εγώ με το που το έμαθα το επόμενο πρωί πήγα σχολείο και το έσκασα από εκεί. Έφυγα και πήγα να βρω τους συγγενείς μου για να τους πω “παιδιά τα πράγματα είναι άσχημα”. Μόλις επέστρεψα πίσω ήμουν στην απομόνωση για ένα μήνα. Το πρόγραμμα μου ήταν φαγητό, το πρωί σχολείο, γυρνούσα από το σχολείο φαγητό και δουλειά, ξανά σπίτι φαγητό, ύπνο. Δεν πήγαινα, δλδ, να διαβάσω κάθε μέρα, όπως πήγαιναν όλα τα άλλα παιδιά, δεν με πήγαιναν να διαβάσω επειδή είχα κάνει αυτό το πράγμα. Συν ότι με είχαν αφήσει με τις ίδιες κάλτσες για επτά ημέρες. Η πρεσβυτέρα ερχόταν κάθε μέρα, αλλά δεν είχε αρκετές συμπάθειες ειδικά με τα αγόρια. Σαν να μην τους ένοιαζε ποιος είσαι τι κάνεις μέσα στο σπίτι σου. Ο (παιδαγωγός) .. ήταν πολύ βίαιος. Πχ ένα παιδί του έσπρωξε πρώτα και μετά αντέδρασε το παιδί.. Στη συνέχεια είχε τσακωμούς με παιδαγωγούς, με παιδιά, με οποιονδήποτε ήταν γύρω του. Ο ξεκίνησε ως αποθηκάριος στη συνέχεια έγινε παιδαγωγός με κπ μαγικό τρόπο. Φυσικά, και τον αδελφό μου τον έχει ξαναχτυπήσει και άλλο ένα παιδί. Τραμπούκιζαν ανήλικα. Σίγουρα πολλές φορές σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική στιγμή πριν φύγω από την Κιβωτό μου είπε εσύ θα αποτύχεις θα γίνεις πρεζάκιας σαν τους γονείς σου και θα έρχεσαι ξανά να ζητάς τη βοήθεια της Κιβωτού. Ναι εγώ έγινα 18 και είπα παιδιά πάω να βρω τον δρόμο μου ευχαριστώ και φεύγω. Ο πατέρας μου που κινήθηκε να με πάρει δεν έβγαλε άκρη ποτέ. Εννοείται πως εμπόδιο έμπαινε η κιβωτός».
Τα επόμενα βήματα της εισαγγελίας
Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.
Ο μάρτυρας, που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.
Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.
Σοκάρει πρώην εθελόντρια - Κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη
Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.
Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.
Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.
Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγκώνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».
«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».
Οι μαρτυρίες των παιδιών
Την ίδια ώρα, στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.
Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».
Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.
«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».
«Κάποιος άμα έτρωγε "συνέπεια" ή "τιμωρία", του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.
Φιλοξενούμενη καταγγέλλει ότι την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση
Μία 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της ΜΚΟ κατήγγειλε ότι της φέρθηκαν με πολύ σκληρό τρόπο όταν έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση.
Όπως είπε η ίδια, ήταν 17 χρονών όταν ακόμη φιλοξενούταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού», έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. «Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν…το πάλεψα μόνη μου» είπε η πρώην τρόφιμος στο MEGA.
Όπως ανέφερε, της εξηγούσαν πως πρόκειται για μια «κακιά πράξη» και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» πρόσθεσε.
Όταν η 20χρονη έγινε 18 ετών, όπως λέει δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη.
Η 20χρονη σήμερα κοπέλα βρέθηκε για πρώτη φορά στη δομή στα 9 της χρόνια μαζί με τα τρία αδέρφια της. «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια – τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δήλωσε.
«Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μη γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταγγέλλει και ξυλοδαρμό
Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.
«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».
Ένα βράδυ η κοπέλα μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» αναφέρει.
Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της. Ωστόσο, εκείνη επέμεινε στην απόφασή της και προκειμένου να προχωρήσει στην άμβλωση παρενέβη η Εισαγγελία καθώς δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμη.
«Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.
Η κοπέλα καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με έναν από τα αδέρφια της, δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπληρώνει.
- Μιχαηλίδου στο OPEN για Κιβωτό του Κόσμου: Έλεγχος σε μία δομή που λειτουργεί με χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων
- Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: Παράνομο το μνημόνιο Ελλάδας και Αιγύπτου - «Ανισόρροπη η Ελλάδα»
- Απίστευτα πράγματα στο Μουντιάλ του Κατάρ! Γερμανία - Ιαπωνία 1-2: Απίθανοι «καμικάζοι» διέλυσαν τα «πάντσερ»
- Πετρέλαιο: Πλαφόν για το ρωσικό αργό στα 65-70 δολάρια το βαρέλι συζητά η ΕΕ - Πτώση τιμών
- Kanye West: Έδειχνε πορνό και άσεμνες φωτογραφίες της Kim Kardashian ως τακτική εκφοβισμού – Οι νέες καταγγελίες από υπαλλήλους της Adidas
- Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
- Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
- Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
- Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ