Ελλάδα|28.11.2022 19:32

Κινέζος αναλυτής στο ethnos.gr: Καμία στρατηγική εξόδου από την πολιτική των lockdown - Γιατί «κλείδωσε» το Πεκίνο και βγήκαν στο δρόμο οι πολίτες

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των περιοριστικών μέτρων/ AP

Δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση που έχει μπει η Κίνα εκτιμά, μιλώντας στο ethnos.gr Κινέζος αναλυτής που ζει στο Πεκίνο με αφορμή τα αυστηρά lockdown. Και προβλέπει ότι αν σήμερα άνοιγε η Κίνα, η χώρα της Άπω Ανατολής θα ζούσε σκηνές Νέας Υόρκης και ο κόσμος θα πέθαινε στα πάρκινγκ των νοσοκομείων. Επτά μήνες μετά την αυστηρή καραντίνα που έζησαν οι κάτοικοι της Σαγκάης, ήρθε η σειρά του Πεκίνου να «κλειδώσει» και τα 22 εκατομμύρια πολιτών να ζήσουν ξανά σε απόλυτη καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, στις 18 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πολιτική μηδενικού κρούσματος η οποία είναι συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο οποίος την υποστήριξε και ουσιαστικά την επέβαλε. Ωστόσο, αν και αυτή πέτυχε αρχικά μειώνοντας τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, σήμερα η στρατηγική αυτή δοκιμάζεται καθώς οι παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές με αποτέλεσμα να μην πέφτουν τα κρούσματα παρά τα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Εδώ και λίγες μέρες δεν περπατάει ψύχη στους δρόμους του Πεκίνου, τα μαγαζιά, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία ακόμη και τα πάρκα έκλεισαν. Στις 22 Νοεμβρίου, ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν το 95% των υπαλλήλων τους να εργάζεται από το σπίτι. Σε πολλές περιοχές έχει ανασταλεί η δημόσια συγκοινωνία και όσοι κάτοικοι θέλουν να βγουν έξω θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ. Από την άλλη, όσοι φτάνουν στο Πεκίνο υποχρεωτικά μπαίνουν σε τριήμερη καραντίνα. Εδώ και δύο εβδομάδες, η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών και των εμπορικών κέντρων απαιτούν τεστ πριν από 24 ώρες. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια κάτοικοι στο Πεκίνο έχουν διαταχθεί να μείνουν στα σπίτια τους γιατί εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην πολυκατοικία τους ή στο οικοδομικό τους τετράγωνο. Παράλληλα απαιτείται PCR test όχι μεγαλύτερο των 48 ωρών για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Η πολιτική μηδενικού κρούσματος είναι αρκετά σκληρή και υποχρεώνει ολόκληρα κτίρια, πολυκατοικίες να μπουν σε καθεστώς καραντίνας.

«Πρόκειται για αυθαίρετες, απότομες αποφάσεις οι οποίες διαταράσσουν την ζωή των ανθρώπων». Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στο Πεκίνο υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Το να ρθει η ξαφνικά η επιτροπή διαχείρισης της περιοχής και να αποφασίσει ότι όλο το συγκρότημα θα κλείσει αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς αμοιβή. Και αυτό γίνεται αυθαίρετα γιατί η απόφαση λαμβάνεται όχι με επιστημονική δικαιολόγηση αλλά για να μην βρει τον μπελά του αυτός που έχει την ευθύνη. Τα lockdown είναι απίστευτα ξαφνικά. Ξυπνάς το πρωί και δεν σ’ αφήνουν να βγεις από το σπίτι σου. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.  Μην ξεχνάς ότι στη Σανγκάη μετά από δύο μήνες αυστηρής καραντίνας δημιουργήθηκε πρόβλημα εφοδιασμού».

Πως φτάσαμε στο «κλείδωμα» του Πεκίνου

Όπως εξηγεί ο αναλυτής από το Πεκίνο οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν την αίσθηση ότι διέθεταν την καλύτερη συνταγή καταπολέμησης του covid με αποτέλεσμα να μη φροντίσουν για την αναβάθμιση των νοσοκομείων τους κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης καραντίνας. Γενικότερα το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές. «Δεν έκαναν τίποτα όπως αύξηση των ΜΕΘ με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί σήμερα».

Εμβολιαστικός εθνικισμός

Παράλληλα, δεν φρόντισαν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό ενώ επικράτησε στη χώρα και ένας εμβολιαστικός εθνικισμός. Οι Κινέζοι δεν φρόντισαν να εμβολιάσουν τον κόσμο όπως όλοι οι υπόλοιπες χώρες. Επέτρεψαν μόνο τα κινεζικά εμβόλια τα οποία έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Σήμερα είναι εμβολιασμένο ένα ποσοστό κάτω του 60% και μάλιστα με τις δύο πρώτες δόσεις του Κινεζικού εμβολίου πριν ένα χρόνο. 

Η επόμενη μέρα - Ξεχάστε τους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί ο Κινέζος αναλυτής  ίσως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πολιτική ακορντεόν ανάλογα με τα κρούσματα στην κάθε περιοχή και να προσπαθήσει να είναι πιο στοχευμένη στους περιορισμούς. Διέξοδο, όπως λέει θα μπορούσε να δώσει και μια καμπάνια εντατικού εμβολιασμού του πληθυσμού έτσι ώστε σε ένα βάθος 6-12 μηνών να έχει εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι εμβολιασμένοι μπορεί να αρρωσταίνουν αλλά δεν θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

«Η Κίνα κλείνεται σαν χώρα. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια χώρα που έφτιαξε το μεγαλύτερο τείχος σε όλο τον κόσμο για να κρατήσει τους ξένους απ΄ έξω. Μιλάμε για μια χώρα που έχει παράδοση στην απομόνωση. Έχει αρχίσει και απομονώνεται».

Ενδεικτικό είναι ότι ένας Κινέζος πολίτης αν δεν έχει κάποια επαγγελματική πρόσκληση από το εξωτερικό δεν μπορεί να ταξιδέψει καθώς οι κινεζικές αρχές αρνούνται να του βγάλουν διαβατήριο. Στο πλαίσιο, αυτό όπως λέει, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δούμε Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι. «Ξεχάστε τους. Έτσι και αλλιώς δεν ήταν πολλοί. Συνολικά το 2019 που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές στον ελληνικό τουρισμό με 36 εκατ. τουρίστες, οι Κινέζοι που επισκέφτηκαν την χώρα ήταν μόλις 140.000»

Μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι αντιδράσεις των διαδηλωτών;

Ο Κινέζος αναλυτής εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεφύγει η κατάσταση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών. «Δεν θα ξεφύγουν οι αντιδράσεις. Αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και γίνουν πιο δυναμικές θα τις καταπνίξει το καθεστώς χωρίς προσχήματα, εφαρμόζοντας εξαιρετικά αυστηρά μέτρα. Το καθεστώς είναι  πολύ σκληρό και δεν έχει ευαισθησίες δυτικού τύπου».  Αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τονίζει ότι ο Σι Τζινπίνγκ άλλαξε το σύστημα για να κάνει όσες θητείες θέλει. Οπότε για όλους το στοίχημα είναι πόσες θητείες θα κάνει ακόμα.

Το κινεζικό lockdown θα φέρει ελλείψεις στην αγορά

Παρά το παρατεταμένο lockdown ο Κινέζος αναλυτής εκτιμά ότι αυτό θα έχει στην οικονομία σοβαρό αποτύπωμα. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί αισθητά αλλά η Κίνα δεν θα μπει σε ύφεση. Μεταξύ άλλων θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και μπορεί το σύστημα να τις απορροφήσει αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε εικόνες  ελλείψεων όπως είχε συμβεί με τα κοντέινερ πριν ενάμιση χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες στην Κίνα που τροφοδοτούν με εξαρτήματα την ευρωπαϊκή αγορά. Και θα διαταραχθεί η παραγωγή πολλών μονάδων. Και αν η Κίνα μειώσει την δυναμική της ανάπτυξης, μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει όλους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραlockdownκαραντίναΚίνα