Ελλάδα|30.11.2022 09:51

Σεισμός στην Εύβοια: Διαφωνούν οι σεισμολόγοι - «Δεν ξέρουμε αν τα πέντε Ρίχτερ ήταν ο κύριος», λέει ο Παπαδόπουλος

Newsroom

«Δεν έχουμε τα στοιχεία να πούμε εάν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Εύβοια», ανέφερε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε σεισμική διέγερση από τις 25 Οκτωβρίου και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει.

«Είχαμε χτες το πρωί 4,7 με κάποιοι βιασύνη ορισμένοι συνάδερφοι είπαν πως ήταν ο κύριος σεισμός. Πιστεύω ήταν μια βιαστική και επιπόλαια εκτίμηση. Ήταν λάθος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος».

Ο σεισμολόγος συνέχισε λέγοντας πως: «Το βράδυ έγινε ακόμα ισχυρότερος σεισμός και το ερώτημα εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι παραμένει ακόμα ανοιχτό. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δεν έχουμε όλα τα στοιχεία τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που θα μας ήταν επαρκή για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα και να πούμε "ναι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός". Πολύ περισσότερο τα λέω αυτά διότι δεν τύχει ιδιαίτερης προσοχής πως η περιοχή αυτή βρίσκεται σε διέγερση όχι από χτες αλλά από τις 25 Οκτωβρίου. Είναι σε συνεχή διέγερση έστω και με μικρά μεγέθη. Ακόμα και τα μικρά μεγέθη είναι πολύ διαφωτιστικά. Μας έδειχναν πως βρισκόμασταν σε μια προσεισμική διέγερση η οποία κορυφώθηκε χτες με 4,7, έδωσε σε ορισμένους την πλασματική εντύπωση πως ήταν ο κύριος ενώ ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αυτός ένας προσεισμός όπως ήδη αποδεικνύεται καθώς πήγαμε στα 5 Ρίχτερ». 

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «υπάρχουν μεθοδολογίες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να δούμε ποια ήταν ακριβώς τα χαρακτηριστικά από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι χτες το πρωί όλων των σεισμών που μεσολάβησαν και είναι δεκάδες. Όλοι οι μετασεισμοί και πριν και μετά τα 5 Ρίχτερ πρέπει να εξεταστούν».

Σύμφωνα με τον ειδικό, όλες οι δονήσεις ήταν εστιασμένες στο ίδιο σημείο, ενώ η περιοχή αυτή δεν έχει καταγεγραμμένο ιστορικό, και έτσι οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν τι μέγεθος μπορεί να δώσει.

Τσελέντης: «Τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο»

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ο κ. Παπαδόπουλου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ανέφερε πως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο», επομένως δεν αναμένεται πιο ισχυρή σεισμική δόνηση. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσελέντης στην εκπομπή του OPEN «Ανοιχτή Επικοινωνία» το πρωί της Τετάρτης, οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 80 στην περιοχή των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων .

«Ο βραδινός σεισμός ήταν κατά 2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερος. Εγώ πιστεύω ότι ήταν δίδυμοι σεισμοί, ενώ γράψαμε τη νύχτα περισσότερες από 80 μετασεισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού όσο πάει και μικραίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Τσελέντης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα δεν έχει ιδιαίτερα απασχολήσει επομένως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο».

Για το ρήγμα σημείωσε ότι «δεν το ξέραμε. Η περιοχή έχει χαμηλή σεισμικότητα. Αυτό το οποίο έγινε χθες μα άφησε λίγο έκπληκτους αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά».

Ο ίδιος υπογράμμισε «ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μαζέψει σεισμική ενέργεια, όπως το κεντρικό Ιόνιο αλλά αυτή η περιοχή δεν με προβληματίζει γιατί ξέρω ότι τα σπίτια στην Κεφαλλονιά είναι γερά χτισμένα και αντέχουν. Στην περιοχή του Ανατολικού κορινθιακού σίγουρα κάποια στιγμή θα μας δώσει κάτι. Μπορεί σε 5 χρόνια μπορεί σε 6 ή σε 7. Έχουμε ζώσει με όργανα την περιοχή και πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν σεισμό αν είναι να γίνει εκεί πέρα».

Λέκκας: Θεωρούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά 

Καθησυχαστικός είναι με τη σειρά του και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σε επικοινωνία του με το OPEN και την «Ανοιχτή Επικοινωνία» τόνισε ότι «όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή είναι θετικό. Μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς. Μικρούς της τάξεως των 2 και 3 βαθμών. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό το δυναμικό της περιοχής αλλά «θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και κυρίως ότι δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξεως των 6 – 6,5 βαθμών, που δεν φαίνεται η το δυναμικό της περιοχής για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «τα κτίρια στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά» και  συμπλήρωσε πως η «σεισμική δραστηριότητα θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στις κατασκευές και υποδομές. Άλλωστε η κεντρική Εύβοια έχει από τα πιο βραχώδη και καλά εδάφη. Ας θυμηθούμε την πέτρα Καρύστου ή το μάρμαρο. Είναι εδάφη που δεν διευκολύνουν την ανάπτυξη σεισμών μεγάλης εντάσεως στην περιοχή».

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της Εύβοιας 

Οι κάτοικοι της Εύβοιας πέρασαν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα διότι αν και περίμεναν ότι ο πρωινός σεισμός της Τρίτης θα ήταν ο κύριος, ήρθε μία ακόμα πιο έντονη σεισμική δόνηση το βράδυ για να τους βγάλει ξανά από τα σπίτια τους.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN Γιώργος Κρατημένος που βρίσκεται στους Τσακέους Ευβοίας, χωρίο στο οποίο καταγράφεται το επίκεντρο των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Με το φως του ήλιου θα εξετάσουν τις περιουσίες τους για τυχόν ζημιές, αν και ήδη υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν μικρής έκτασης καταστροφές κυρίως σε τοίχους σπιτιών, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή μεγάλες καταστροφές.

Πάντως, ο φόβος των ντόπιων είναι μεγάλος καθώς πρόκειται για περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, οπότε οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές καθώς από το πρωί υπάρχει ψιλόβροχο ενώ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμολόγοισεισμόςσεισμική δόνησησεισμός τώραΕύβοια