ΑΣΕΠ: Θα επαναληφθεί ο γραπτός διαγωνισμός για την ΑΑΔΕ; Πώς θα καλυφθούν οι θέσεις;
NewsroomΜία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χτες όλους όσους συμμετείχαν στις διαδικασίες του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2022 που προβλέπει την πλήρωση 822 θέσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αφού το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τις βαθμολογίες των υποψηφίων, αποκαλύφθηκε, πως μόνο 515 υποψήφιοι, από τους σχεδόν 11.500 που διαγωνίστηκαν, κατάφεραν να «πιάσουν» τη βάση του διαγωνισμού. Μάλιστα, από τις 822 θέσεις του διαγωνισμού, μένουν κενές τουλάχιστον οι 565! Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα και πώς σκοπεύει το ΑΣΕΠ να ανατρέψει το «κακό κλίμα»; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr, δύο είναι τα πιθανά σενάρια!
Τα δύο σενάρια
Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με νέες προδιαγραφές. Βέβαια, αυτή είναι μία χρονοβόρα λύση, αφού ένας γραπτός διαγωνισμός θέλει χρόνο για να οργανωθεί.
Είδαμε ήδη ότι το ΑΣΕΠ χρειάστηκε σχεδόν 10 μήνες για να φτάσει στο σημείο να βγάλει τις βαθμολογίες των υποψηφίων, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σχετική προκήρυξη. Αν αναλογιστούμε ότι το 2023 είναι χρονιά εκλογών και ότι η Αρχή έχει αναλάβει ακόμα έναν γραπτό διαγωνισμό, τότε καταλαβαίνουμε πόσο «πίσω» θα πάει χρονικά αυτή η επιλογή.
Το δεύτερο σενάριο είναι να «χαμηλώσουν» οι βάσεις του διαγωνισμού. Μία πιθανή λύση, σύμφωνα με πηγές του proson.gr μέσα από το ΑΣΕΠ, είναι η Αρχή να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τις βάσεις που έθεσαν και να τις «ρίξουν» από τις 55 στις 50 μονάδες ανά μάθημα.
Υπενθυμίζουμε ότι για να θεωρηθεί κάποιος «επιτυχών» έπρεπε να έχει συγκεντρώσει 55 μονάδες σε κάθε μάθημα και 60 μονάδες στη συνολική του βαθμολογία. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το ΑΣΕΠ, δεν είναι ξεκάθαρο αν και πάλι υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που να έχουν πιάσει τις 50 μονάδες ανά μάθημα, ώστε να καλυφθούν οι 822 θέσεις.
Το σενάριο αυτό ορίζεται ως δυσκολότερο, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, προϋποθέτει να υπάρξει συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών, που εποπτεύει την ΑΑΔΕ, και του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών που έχει την ευθύνη των μόνιμων προσλήψεων στο δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, ρόλο θα παίξει και η πίεση που πιθανόν να ασκήσει η ίδια η ΑΑΔΕ, η οποία επιθυμεί να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι κενές θέσεις.
«Κόπηκαν» 11.069 υποψήφιοι
Σύμφωνα με τις βαθμολογίες που ανακοίνωσε χτες το ΑΣΕΠ για τον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ, από τους σχεδόν 11.500 υποψηφίους που προσήλθαν στις γραπτές εξετάσεις μόνο οι 515 κατάφεραν τελικά να πιάσουν τη βάση!
Η μεγαλύτερη «ήττα» εντοπίζεται στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, όπου δεν καλύπτονται καν όλες οι θέσεις της προκήρυξης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson, στην κατηγορία ΠΕ έχουν αποκλειστεί 5.794 υποψήφιοι και έχουν «πιάσει» τη βάση μόνο 146, ενώ οι θέσεις στη προκήρυξη ήταν 546. Αυτό σημαίνει ότι 400 θέσεις ΠΕ μένουν κενές. Αντίστοιχα, στην κατηγορία ΤΕ αποκλείστηκαν 2.627 υποψήφιοι και πέρασαν μόλις 38! Οι θέσεις στην προκήρυξη ήταν 203, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα οι 165 θέσεις δεν θα καλυφθούν! Συνολικά, στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ μένουν κενές τουλάχιστον 565 θέσεις εργασίας. Τελικά, μόνο στην κατηγορία ΔΕ θα καλυφθούν οι θέσεις όπου υπάρχουν 331 επιτυχόντες για 73 κενές θέσεις. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν 2.648 αποκλεισμένοι υποψήφιοι.
Να σημειωθεί τέλος, ότι, πηγές του ΑΣΕΠ στο proson.gr, αναφέρουν πως η αρνητική βαθμολογία που εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με την «ποικιλία» και την δυσκολία των θεμάτων ήταν οι κύριες αιτίες για την εικόνα που αντικρίσαμε χτες. Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων.
Διαβάστε ακόμα στο Proson.gr:
Το πιο εύκολο Proficiency στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται μαθήματα
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του