Σεισμός στην Εύβοια: «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε» – Επί ποδός οι σεισμολόγοι μετά τα 4,9 Ρίχτερ
NewsroomΏρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι των Ψαχνών Ευβοίας μετά τον χτεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, αλλά και την μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε και συνέχισε μέχρι και το βράδυ. Τουλάχιστον πάνω από 70 είναι οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής με τους σεισμολόγους να ανησυχούν για το ρήγμα που όπως λένε είχε 12 ολόκληρα χρόνια να δώσει κάποια σεισμό. «Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε» τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας καθησυχάζοντας από την άλλη ότι αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.
«Το παρακολουθούμε»
«Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο MEGA ο κ. Λέκκας. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια. «Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε.
Kαι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί ενώ -όπως είπε- υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα.
O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα 24ωρο με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.
Σύγκλισης εκ νέου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.
Στους πολίτες συστήνεται:
- να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.
Φόβοι για ενεργοποίηση νέας σεισμικής εστίας
Μιλώντας στο ethnos.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και είχε παραθέσει 2 βασικούς λόγους.
- Ο πρώτος λόγος είναι πως έχουμε ενεργοποιηση νεάς εστίας: «Δεν είναι απλώς ένας μετασεισμός στη Νότια Εύβοια. Δεν είναι καν στη Νότια Εύβοια. Είναι 50 χλμ βορειότερα, στην Κεντρική Εύβοια. Αρα ενεργοποιείται μία νέα εστία και αυτό σημαίνει ότι στην Εύβοια έχουμε μία ευρύτερη ενεργοποίηση. Κι όταν έχουμε ευρύτερη ενεργοποίηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι απο δω και πέρα η πορεία. Πρέπει να εκτιμηθεί. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι ενός ή δύο ατόμων που λένε την προσωπική τους άποψη, όπως κάνω κι εγώ».
- Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως επισημαίνει πως «τώρα έχουμε ενεργοποίηση πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο που είναι η Χαλκίδα. Κι αυτό αποκτά πλέον άλλη κοινωνική και επιχειρησιακή διάσταση» υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής ο επιστήμονας, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συμβουλεύει μια πρώτη επισκόπηση στα κτίρια κατοικίας και εργασίας: «Οσοι έχουν παρατηρήσει – αν έχουν παρατηρήσει – βλάβες από τον σεισμό αυτό, τότε πρέπει να καλέσουν άμεσα μηχανικό να κάνει αυτοψία και να τους συμβουλεύσει αν μπορούν να μπουν και να συνεχίσουν να μένουν ή να εργάζονται στο συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Αυτή είναι πάντα η βασική συμβουλή», καταλήγει.
- «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα στο ακριβό ρεύμα - Πόσο κοστίζει στη χώρα μας και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες
- Συναγερμός για την έξαρση της γρίπης: Πότε αναμένεται η κορύφωση - Τι πρέπει να κάνουμε εάν εμφανίσουμε συμπτώματα
- Οι 25 θάνατοι που στιγμάτισαν το 2022: Από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ... στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη
- Αύξηση συντάξεων: Ποιοι αποκλείονται - Οι 4 κατηγορίες συντάξεων που αυξάνονται 7,75%
- 5 πράγματα που με ενέπνευσαν μέσα στο 2022 και αξίζει να διαβάσεις σήμερα
- Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
- Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
- Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του