Ελλάδα|31.12.2022 18:38

Σε έξαρση η γρίπη: Επιστροφή στην (προ πανδημίας) κανονικότητα ή εστία ανησυχίας; Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως «επιστροφή στην κανονικότητα» των τελευταίων περίπου δύο δεκαετιών πριν από την πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζει, μιλώντας στο ethnos.gr, την κατάσταση που καταγράφεται σήμερα στο χώρο της υγείας, με τα πολλά περιστατικά γρίπης, γριπώδους συνδρομής και άλλων παρόμοιων ιών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Όπως λέει, κάθε χρόνο, προ του κορονοϊού, αυτήν την εποχή τα νοσοκομεία είχαν πολλές εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών -κυρίως ευπαθών ομάδων- με συμπτώματα που προκαλεί η εποχική γρίπη και άλλοι παρόμοιοι ιοί.

Κατά τον ίδιο, η διαφορά είναι ότι αυτές οι ιώσεις εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος -από τον Οκτώβριο και όχι μετά τις γιορτές όπως συνέβαινε συνήθως- και ότι τα κρούσματα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Αυτές τις διαφορές ο κ. Γουργουλιάνης τις αποδίδει στην επαρκή προστασίας της κοινότητας από τις καραντίνες και τις μάσκες τα δύο χρόνια του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η εποχική γρίπη και οι παρόμοιοι ιοί να μην έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν.

«Έχουμε κυρίως κρούσματα γριπώδους συνδρομής, τα οποία μοιάζουν με τη γρίπη. Προκαλούν πυρετό, μπούκωμα, βήχα, βράχνιασμα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται και από την εποχική γρίπη. Στη σημερινή πραγματικότητα ο κορονοϊός είναι ο τελευταίος πρωταγωνιστής. Είναι γεγονός ότι η εποχική γρίπη ήρθε νωρίτερα φέτος. Την περιμέναμε μετά τις γιορτές με κορύφωσή της αργότερα στο χειμώνα αλλά ήρθε από τον Οκτώβριο. Παράλληλα, βλέπουμε κρούσματα και συγκυτιακού ιού, του RSB, ο οποίος νομίζαμε ότι πλήττει κυρίως τα παιδιά αλλά πλέον, τώρα που τον εξετάζουμε, βλέπουμε ότι επηρεάζει και τους μεγάλους. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και κάποιους άλλους ιούς, που ποτέ δεν ελέγχαμε πριν την πανδημία. Η πιθανότητα να συμπέσουν όλα αυτά μαζί σε ενήλικα δεν είναι μεγάλη, σε αντίθεση με τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα. Σε κάθε περίπτωση ζούμε μία επιστροφή στην κανονικότητα της προ κορονοϊού περιόδου. Αυτήν την εποχή οι πνευμονολογικές κλινικές ήταν πάντοτε γεμάτες από άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Καμία ιδιαίτερα πίεση στο σύστημα υγείας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογραμμίζει ότι το σύστημα υγείας δεν πρόκειται να δεχθεί τεράστια πίεση -πέρα από τη συνηθισμένη- κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός το οποίο οφείλεται και στον σχεδόν διπλασιασμό των κλινών στα νοσοκομεία ως απότοκο της εποχής του κορονοϊού.

Τέλος και αναφορικά με την έλλειψη αντιβιοτικών, αντιπυρετικών και άλλων φαρμάκων, ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, διότι τα τελευταία χρόνια έγινε στη χώρα μας πολύ μεγάλη χρήση αυτών των παρασκευασμάτων, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε λόγος να καταναλωθούν.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε… ξεχειλίσει την κατανάλωση αντιπυρετικών, παυσιπόνων, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Η σχετική έλλειψή τους θα οδηγήσει στο να αποφύγουμε την υπερκατανάλωσή τους», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚορονοϊόςνοσοκομείαγρίπηΓουργουλιάνηςκρούσματαφάρμακα