Ελλάδα|30.12.2022 19:01

Εκδήλωση με ισχυρό κοινωνικό μήνυμα στη Θεσσαλονίκη - Drag queens διάβασαν παραμύθι σε παιδιά

Newsroom

Σε μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, με δυνατό κοινωνικό μήνυμα, προχώρησαν από κοινού οι διοργανωτές του Thessaloniki Pride και οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», μαζί με φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνοντας μία εκπαιδευτική δράση με σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων.

Σε γιορτινό κλίμα και με παραμυθένια ατμόσφαιρα, γονείς, παιδιά και άτομα με ακτιβιστική δράση συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Drag queens διάβασαν σε παιδάκια ηλικίας 3-12 ετών το παραμύθι «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα», με σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την εμφύσηση της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Παράλληλα, οι μικροί ακροατές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, όπως μεταδίδει το grtimes.gr.

«Να μιλήσουμε στα παιδιά για τα έμφυλα στερεότυπα»

Ο συγγραφέας του παραμυθιού και μέλος της επιτροπής Thessaloniki Pride, Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανέφερε σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε στα παιδιά για τα έμφυλα στερεότυπα. Για παράδειγμα, στα παραμύθια βλέπουμε ότι τα μπλε παιχνιδάκια είναι για αγόρια και τα ροζ για κορίτσια. Οι κούκλες για κορίτσια τα αμαξάκια για αγόρια. Και μέσα από αυτό το παραμύθι προσπαθούμε να απομυθοποιήσουμε αυτό το στερεότυπο και να στείλουμε το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να παίζουν με όλα και τα παιδιά να νιώσουν από μικρή ηλικία ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους».

Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Μαραγκός αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή που είχε η εκδήλωση, με αποτέλεσμα μάλιστα να διοργανωθεί σε άλλη τοποθεσία από την αρχική.

Η drag queen, RawBee Candles, η οποία ήταν αφηγητής του παραμυθιού τόνισε ότι «σήμερα θα έχουμε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι με τα παιδιά, στο οποίο θα μάθουμε τα ονόματά τους, θα μάθουμε για τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θα διαβάσουμε το παραμύθι, θα ζωγραφίσουμε και θα παίξουμε και με τα παιδιά ένα παιχνίδι».

Στην δράση έδωσε το παρών και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος από την πλευρά του επισήμανε σε δηλώσεις του: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να ορίζει το μέλλον και τη ζωή του. Αντιθέτως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προκαλεί εκδηλώσεις μίσους, βίας και μισαλλοδοξίας για να προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία και την επιλογή μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τη ζωή τους με τον τρόπο που θέλουν».

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΟΑΤΚΙΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραdrag queenανθρώπινα δικαιώματαPrideπαραμύθιαThessaloniki pride