Ελλάδα | 04.01.2023 16:11

Το σύστημα των φαρμακοποιών για τις ελλείψεις στα φάρμακα - Τι λέει ο Λουκίδης για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα - Eπηρεάζει την Ευρώπη;

Newsroom

Η κατάσταση στα φαρμακεία είναι αρκετά δύσκολη λόγω των ελλείψεων και έτσι οι φαρμακοποιοί έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους, δίνοντας μόνο ένα φάρμακο πχ. αντιπυρετικό σε κάθε πελάτη.

Ο φαρμακοποιός Γιώργος Νυχάς μιλώντας στην κάμερα του Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» αναφέρει «πολλές φορές είναι τακτική πολλών πελατών υπό τον φόβο των ελλείψεων,  να προσπαθούν να προμηθευτούν με πολλά τεμάχια. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε τα τεμάχια ώστε να ανταπεξέλθουν όλοι».

Για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής και αν θα επηρεάσει αυτό την ζήτηση αναφέρει «θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Θα δούμε τις προθέσεις του υπουργείου».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Κουκίδης μιλά στο Open για την ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Όπως λέει:

«H Κίνα ήταν το μέρος από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός ωστόσο αν δούμε τα στατιστικά ήταν και το μέρος όπου σταθεροποιούταν πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Στη συνέχεια αναφέρει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που επηρέασαν την σημερινή πανδημική εικόνα της Κίνας:

«Στην Κίνα δεν υπάρχουν σαφή θεραπευτικά πρωτόκολλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα, νομίζω η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν από μερικές μέρες για να εισαχθούν και το τρίτο το οποίο είναι σημαντικό είναι πως και τα εμβόλια τους ήταν πολύ χαμηλής δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας. Επίσης δεν είχαν καθόλου φυσική ανοσία. Οπότε είναι τέσσερις σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του νέου πανδημικού κύματος. Το εάν αυτό θα οδηγήσει σε κάποια υποπαραλλαγή που θα είναι πολύ μεταδοτική και θα αλλάξει και τα δεδομένα της βαρύτητας -γιατί στην Ευρώπη έχουμε άλλη βαρύτητα από αυτή που έχουν στην Κίνα-, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει σε αυτή τη φάση».

Όπως εξηγεί ο γιατρός:

«Εμείς έχουμε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να νοσεί, με περίπου 100.000 χορηγήσεις αντιικών φαρμάκων από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς, που σημαίνει σημαντικές αναχαιτίσεις στις νοσηλείες, ενώ έχουμε και ένα σαφέστατο και πολύ οριοθετημένο πρωτόκολλο στα νοσοκομεία».

«Πιστεύω πως τις εικόνες που βλέπουμε στην Κίνα δεν θα τις δούμε στην Ευρώπη. Νομίζω πως έχουμε φτιάξει ένα περιβάλλον που είτε φτιάχτηκε άμεσα, είτε έμμεσα με την φυσική νόσηση. Είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν φτιάξει στην Κίνα. Αυτή η μηδενική στόχευση επί πολλών μηνών και η καραντίνα σε περιόδους που δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει καταλαβαίνουμε πως οδήγησε σε πολύ χαμηλή ανοσία στον πληθυσμό. Ξαφνικά η ελευθερία έφερε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα», συνέχισε ο κ. Λουκίδης.

Κατέληξε λέγοντας πως «πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να το εάν δούμε κάτι να μας ανησυχήσει τότε θα πρέπει να πάρουμε μέτρα και πως είναι μια περίοδος που γνωρίζουμε αυτή με τις λοιμώξεις και πρέπει να μην στοκάρουμε φάρμακα και οι γιατροί να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη συνταγογράφηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φάρμακαειδήσεις τώραπανδημίαφαρμακείοΚορονοϊόςΚίνα