Ελλάδα | 10.01.2023 09:32

Πώς εξηγείται η συχνότητα των σεισμών το τελευταίο διάστημα; Τι λένε επιστήμονες στο ethnos.gr για Κρήτη και Εύβοια

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο αναφορικά με τη συχνή σεισμική ακολουθία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Όπως υποστηρίζουν σεισμολόγοι στο ethnos.gr, πρόκειται για ένα φαινόμενο απολύτως συνηθισμένο για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί την πιο σεισμογενή περιοχή στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι δεν είναι απαραιτήτως κακό να καταγράφονται σεισμοί μέχρι 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος, χωρίς να προκαλούνται ιδιαίτερες ζημιές στις κατοικημένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η διέγερση ενός ρήγματος να έχει προκαλέσει το φαινόμενοι του ντόμινο, δηλαδή τη διέγερση και άλλων ρηγμάτων σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου και γι’ αυτό έχουμε σχετικά έντονη σεισμική ακολουθία το τελευταίο διάστημα στη χώρα, οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει μόνο μεταξύ γειτονικών περιοχών, όπως, για παράδειγμα, στην Εύβοια.

Παπαζάχος: Φυσιολογικό φαινόμενο η σεισμική ακολουθία

Ως απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο χαρακτηρίζει τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου διαστήματος, με την καταγραφή σχετικά μικρών σεισμών, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

«Αυτή είναι η εικόνα του ελλαδικού χώρου και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για εμάς τους επιστήμονες. Οι σεισμοί που καταγράφηκαν, είναι ξεχωριστές ακολουθίες που συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παπαζάχος.

Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία βόρεια της Κρήτης έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές, προς τα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ οι σεισμοί στην Εύβοια είναι ενδεχόμενο να έχουν μία μικρή σχέση μεταξύ τους.

«Υπάρχουν χρονιές που θεωρούνται ως κακές σεισμικά. Για παράδειγμα, το 1995 που είχαμε μεγάλους σεισμούς σε Αρναία, Κοζάνη και Αίγιο. Επίσης, είχαμε μεγάλο σεισμό στη Σάμο το 2020 και το 2021 σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι Κρήτης. Κανένας από αυτούς τους σεισμούς δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια σεισμοί θα υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσουν κάπου αλλού. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Παπαζάχος. 

Λέκκας: Δεν είναι απαραιτήτως κακή η σεισμική ακολουθία μέχρι 4,5 βαθμούς

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για τη σχετικά συχνή σεισμική ακολουθία που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σημείωσε ότι η μία περιοχή δεν ενεργοποίησε κάποια άλλη.

«Οι σεισμοί που καταγράφηκαν σε Εύβοια, Λέσβο, Κρήτη, Μεθώνη είναι σχετικά μικροί. Επίσης, η κάθε περιοχή βρίσκεται σε διαφορετική σεισμοτεκτονική πλάκα και άρα οι σεισμοί που καταγράφηκαν, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Είναι θετικό ότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος και άρα δεν είναι απαραιτήτως κακό να υπάρχει σεισμική ακολουθία έως 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αν θα συνεχιστούν οι σχετικά συχνοί σεισμοί του τελευταίου διαστήματος. «Δε μας ανησυχεί κάποια περιοχή και με απόλυτη ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση. Ό,τι είναι να γίνει, όπου γίνει και όποιου μεγέθους, τα οποία δεν ορίζουμε εμείς, οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε», σημειώνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςσεισμολόγοιΕυθύμιος Λέκκαςσεισμός τώραΕύβοιασεισμοίΚρήτηΚώστας Παπαζάχος