Ελλάδα|13.01.2023 22:41

Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Τι απαντά ο Καλογρίτσας στην πρόθεση Παππά για μήνυση

Newsroom

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Νικόλαος Τσαγκρής ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε την πολιτική στήριξη της τότε κυβέρνησης.

Στο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο κ. Τσαγκρής είπε ότι κλήθηκε από τον επιχειρηματία προκειμένου να «στήσει» την εφημερίδα που θα εξέδιδε (επρόκειτο ουσιαστικά για την επανεκδώσει της εφημερίδας «Πρώτη» την οποία εξέδιδε κατά το παρελθόν ο κ. Καλογρίστας) μαζί με τον τηλεοπτικό σταθμό. Πράγματι, μέσα σε 25 ημέρες είχε σχεδιάσει ο κ. Τσαγκρής την εφημερίδα και τα σχέδια του αποδέχτηκε η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός της, όπως ανέφερε ο μάρτυρας. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Καλογρίτσας κάλεσε τον κ. Τσαγκρή και του είπε ότι θα «αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν έναν κομματικό ελεγχόμενο διευθυντή. Ο κ. Τσαγκρής διευκρίνισε ότι στην έκδοση της εφημερίδας «ο κ. Παππάς θα παρείχε πολιτική στήριξη», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ο κ. Παππάς είχε διαπράξει «πολιτικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής».

Επίσης, κατέθεσαν η 'Αννα Βλασοπούλου και ο Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων στην Ιθάκη (τα λεγόμενα βοσκοτόπια) ιδιοκτησίας του κ. Καλογρίτσα. Η επίμαχη έκταση είχε προταθεί το 2016 ως εγγύηση για τη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, το περιεχόμενο της χθεσινής κατάθεσης της Ευθαλίας Διαμαντή, ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. Καλογρίτσα, απασχόλησε και σήμερα το δικαστήριο.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι και των δυο πλευρών αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της χθεσινής κατάθεσης της κυρίας Διαμαντή, η οποία ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)».

Οι συνήγοροι του κ. Παππά ανέφεραν ότι προτίθενται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της κατάθεσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δυο συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα, αφού αναφέρθηκε στα όσα είπαν οι συνήγοροι του κ. Παππά, μετέφερε στο δικαστήριο της εξής δήλωση του εντολέα του: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, αναφερόμενη στη χθεσινή κατάθεση της κυρίας Διαμαντή, διευκρίνισε ότι η μάρτυς ανέφερε ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε: «Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα έκανε λόγο».

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι του Νίκου Παππά

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Νίκου Παππά. Αποκαλυπτικές και της αναξιοπιστίας της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έχει εδώ και 40 χρόνια στενή υπαλληλική σχέση και στενότατο δεσμό με τον κ. Καλογρίτσα και η οποία, προφανώς καθοδηγούμενη, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «φακέλους και χρήματα», χωρίς να προσκομίζει ούτε ένα στοιχείο. Ο αντιπερισπασμός της, με σαφή στόχευση την πολιτική εκμετάλλευση από τη Ν.Δ., και η ψευδής κατάθεσή της, εμπλουτισμένη με λάσπες και αλληλοσυγκρουόμενες και απιθανολογικές αναφορές, μολονότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανατράπηκε με την παραδοχή του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η μάρτυρας ουδέποτε συνέδεσε ροές χρήματος με τον κ. Νίκο Παππά, όπως δημόσια συμφώνησε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου. Στη διάψευση μέρους των αναφορών της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή προχώρησε, με την κατάθεσή του, και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Τσαγκρής, ο οποίος είχε κληθεί από τον κ. Καλογρίτσα, μήνες πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, να συνδράμει στον σχεδιασμό και έκδοση εφημερίδας του επιχειρηματία. Ο ίδιος, διαψεύδοντας την αναφορά της ότι ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε «πολλά χρήματα σε δημοσιογράφους επί 8 μήνες», κατέθεσε: «Η μάρτυρας τα έχει μπλέξει. Εργάστηκα 25 ημέρες και δεν έλαβα ούτε ευρώ». Ο κ. Τσαγκρής τόνισε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να πει ότι η έκδοση θα προχωρούσε κατ? εντολή της τότε κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «τις εφημερίδες τις εκδίδουν οι εκδότες» και ότι «ο κ. Καλογρίτσας ήθελε πάντα να συμμετέχει στις εκδόσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως απέσυρε ακόμα και την «αίσθησή του για κομματική στήριξη στην εφημερίδα Καλογρίτσα» και σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είδε τον κ. Παππά. Ο κ. Μπασιάς, στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, σε συνέχεια της πρώτης του κατάθεσης που διακόπηκε για προσωπικούς λόγους, δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο περί της δήθεν εμπλοκής του κ. Παππά στη συνεργασία της οικογένειας Καλογρίτσα με τη CCC ή τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το συμπέρασμα είναι ένα: Το αβάσιμο της κατηγορίας δεν μπορεί να σώσει κανένα ψέμα. Και οι λάσπες της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδικό Δικαστήριοτηλεοπτικές άδειεςΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΧρήστος Καλογρίτσας