Ελλάδα | 16.01.2023 16:31

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι και όσα εκτυλίχθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Στιγμιότυπα από την τελετή σε Μητρόπολη και Τατόι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Intime News
Intime News
Intime News

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων τελέστηκε η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ τη Δευτέρα. Από τα ξημερώματα χιλιάδες πολίτες μετέβησαν στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να πουν το δικό τους αντίο στον τελευταίο μονάρχη της χώρας που τελικά κηδεύτηκε ως ιδιώτης.

Περίπου στις 13:00 ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, όπου συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρουσία της οικογένειάς του και 187 υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος εμφανώς συγκινημένος εκφώνησε  τον επικήδειο λόγο.

Η αυτοκινητοπομπή με τη σορό έπειτα έφτασε στο Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Ποιοι βασιλείς έδωσαν το παρών 

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Ο επικήδειος του Παύλου Γλύξμπουργκ για τον Κωνσταντίνο

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γλύξμπουργκ ήταν ο μόνος που εκφώνησε επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά και τον τίτλο του ως Ολυμπιονίκη.

«Είναι οδυνηρή αυτή η ημέρα αποχωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου.

Όμως δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ότι πιο αγαπητό και ότι πιο πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου, τήρησες όμως πάντα την παρακαταθήκη του, που άφησε όταν έγινες 18 χρονών και ανέλαβες την ευθύνη του διαδόχου του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των ευλογημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος.

Σου είπε αφιέρωσε τη ζωή σου εις την ευτυχία της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή. Ενθυμού πάντοτε πως προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα.

Η παρακαταθήκη του παππού μας προς εσένα που δέσμευσε εμένα, τα αδέρφια μου, τα εγγόνια σου αγαπητέ πατέρα. Είναι σύμβολο τιμής ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς, τον τίμησες εσύ σε όλη σου τη ζωή.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιό σου σαν Ολυμπιονίκης το 1960.

Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και την πατρίδα μας. Ο αγώνας ήταν μέχρι τέλος σκληρή μάχη του νου και του σώματος στη θάλασσα που έδωσες εσύ και το αείμνηστο πλήρωμα μέχρι την τελική νίκη.

Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο, σκληρότατες συγκρούσεις, πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας, Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής.

Η οικογένεια ήταν το παν. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή.

Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή.

Καλό ταξίδι».

Ποιοι πολιτικοί έδωσαν το παρών στο λαϊκό προσκύνημα

Ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών με τη σύζυγό του, ενώ το «παρών» έδωσε και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η κ. Ασημακοπούλου ήταν γνωστό πως θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία καθώς την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Επιπλέον στο λαϊκό προσκύνημα βρέθηκαν και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία βρέθηκαν περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας βρέθηκε στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, βρέθηκαν οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο βρέθηκε η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τατόιειδήσεις τώραΜητρόπολη Αθηνώντέως βασιλιάς Κωνσταντίνοςκηδεία