Φρένο στην εισβολή της φέτας-µαϊµού
Μαρία Ριτζαλέου«Μπλόκο» στις εισαγωγές γάλακτος - ακόμα και σε σκόνη, που «βαφτίζεται» ελληνικό και χρησιµοποιείται για την παρασκευή φέτας βάζει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στέλνοντας στον εισαγγελέα ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής µονάδας στη Βόρεια Ελλάδα που παρέδιδε πολλαπλάσια ποσότητα γάλακτος από αυτή που µπορούσαν να παραγάγουν τα ζώα του. Στελέχη του οργανισµού έλεγαν στο «Εθνος» ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριµένης µονάδας παρέδωσε το πρώτο οκτάµηνο του 2018 δεκαπλάσια ποσότητα γάλακτος από αυτήν που παρήγαγαν τα ζώα που είχε.
Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από έλεγχο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα στοιχεία της γαλακτοβιοµηχανίας, τα οποία διασταυρώθηκαν µε τον αριθµό των ζώων που διατηρούσε ο συγκεκριµένος κτηνοτρόφος. Οπως προέκυψε, η εν λόγω µονάδα «τη γαλακτική περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 φέρεται να παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόµηση δυσανάλογα µεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση µε το δηλωθέν ζωικό κεφάλαιό της».
Μάχη µε το «καρτέλ»
Η έρευνα του εισαγγελέα θα δείξει από πού προήλθε το επιπλέον γάλα, αν έγινε εισαγωγή του και από ποια χώρα, αν υπάρχουν νόµιµα παραστατικά και αν ήταν φρέσκο ή σκόνη, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης εστάλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για την επιβολή διοικητικών προστίµων.
Οι ελεγκτικοί µηχανισµοί στέκονται στο πλευρό των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που δίνουν τιτάνιο αγώνα αφενός για να αυξήσουν τις τιµές στο αιγοπρόβειο γάλα και αφετέρου για να «χτυπήσουν» το «καρτέλ» των βιοµηχανιών, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, φέρνουν εισαγόµενο γάλα και το «βαφτίζουν» ελληνικό. «Οταν υπάρχουν τέτοια κρούσµατα, όλοι πρέπει να είµαστε αµείλικτοι. Τα καταδικάζουµε, όποιον και αν αφορούν» σηµειώνει στο «Εθνος» ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας.
Σύµφωνα µε τον κ. Παλάσκα, η παραγωγή φέτας είναι µεγαλύτερη από την ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος, µε αποτέλεσµα µεγάλες ποσότητες γάλακτος να εισάγονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία. Το γάλα αυτό αγοράζεται -είτε από τους κτηνοτρόφους είτε από τις γαλακτοβιοµηχανίες- έως και στη µισή τιµή του ελληνικού και καταλήγει στα ελληνικά τυροκοµεία.
Από την πλευρά τους, οι γαλακτοβιοµήχανοι αναφέρουν ότι το µέγεθος της εκτροπής είναι µικρό και δεν δικαιολογεί τον θόρυβο που κατά καιρούς προκαλείται. «Οι περιπτώσεις νοθείας είναι περιορισµένες και αφορούν µικρά τυροκοµεία, αφού καµία µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία δεν θα διακινδύνευε τη φήµη της και την αξιοπιστία των προϊόντων της» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Σηµειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατοχυρώσει από το 2002 την ονοµασία «φέτα» ως ΠΟΠ για το λευκό τυρί άλµης που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Χώρες της ΕΕ που παράγουν εδώ και χρόνια λευκό τυρί -η Γαλλία από το 1931, η Δανία από τη δεκαετία του 1930 επίσης- δεν συµµορφώθηκαν µε την απόφαση αυτή και το 2005 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε ότι η ονοµασία «φέτα» δεν είναι κοινή, αλλά µε Προστατευόµενη Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενός ελληνικού, παραδοσιακού τυριού, µε συγκεκριµένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
«Φέτα» από... Αίγυπτο
Ωστόσο, φέτα-µαϊµού κατακλύζει κάθε γωνιά του κόσµου. Στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, που βρέθηκαν στις αρχές της εβδοµάδας σε διεθνή έκθεση τροφίµων στο Ντουµπάι, φωτογράφησαν δεκάδες προϊόντα από πολλές χώρες µε την ένδειξη «φέτα». Ετσι βρήκαν «φέτα» από τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αίγυπτο – ακόµη και από αραβικές χώρες.
«Αν δεν οργανώσουµε έναν ισχυρό πρωτογενή τοµέα και δεν θωρακίσουµε τα εξαγόµενα προϊόντα µας µε υαλόγραµµα, τέτοια φαινόµενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οφείλουµε όλοι µαζί, οι 90.000 κτηνοτρόφοι, οι καταναλωτές, οι αρµόδιες Αρχές και η επίσηµη Πολιτεία, να προστατεύσουµε την φέτα γιατί στο τέλος θα την χάσουµε. Υπάρχουν πολλά και µεγάλα συµφέρονται που αγωνίζονται µε νύχια και µε δόντια να την πάρουν και να την µετατρέψουν από εθνικό σε ευρωπαϊκό προϊόν» αναφέρει στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης, ο οποίος εδώ και χρόνια καταγγέλλει τις διαδροµές του παράνοµα εισαγόµενου γάλακτος
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων