Έκτακτα μέτρα Νοτοπούλου για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου
Τίμος ΦακαλήςΜε δύο καραβάκια τα οποία θα οργώνουν το Θερμαϊκό κόλπο επί τρεις συνεχείς μέρες όλο το 24ωρο απαντά το ΥΜΑΘ στην αντιμετώπιση του φαινομένου, της ερυθράς παλίρροιας που έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Το παραπάνω επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδια για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο ethnos.gr. «Πήραμε αυτήν την έκτακτη απόφαση για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και γρήγορα το φαινόμενο του ευτροφισμού και να αποκατασταθεί η εικόνα της παραλίας» είπε στο ethnos.gr Η υφυπουργός. Δύο καραβάκια επιχειρούν από το πρωί καθαρίζοντας την επιφάνεια του Θερμαϊκού από το φυτοπλαγκτόν προσπαθώντας να περιορίσουν την κακή εικόνα του κόλπου.
Η άπνοια και η ζέστη ξαναέφεραν το φυτοπλακτόν στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στο Θερμαϊκό κόλπο, θυμίζοντας εικόνες του περσινού καλοκαιριού όπου όλο το θαλάσσιο μέτωπο είχε βαφτεί καφέ εξαιτίας της έντασης του φαινομένου
Το φαινόμενο του ευτροφισμού, της παροχής δηλαδή πλεονάζουσας «τροφής» και της υπερανάπτυξης των φυκιών. παρουσιάζεται ολοένα και πιο συχνά στο Θερμαϊκό κόλπο το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο άνοιξη και φθινόπωρο όπως παλιότερα. Τα επόμενα χρόνια αυτό θα ενταθεί τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση προέβλεψε ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κώστας Φυτιάνος μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ΕΘΝΟΣ καθώς η κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου, όπως σημείωσε, υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα.
Στο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση της ρύπανσης του κόλπου σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα το εργαστήριο Βιολογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με αυτές στην πενταβάθμια κλίμακα (όπου 5 το άριστα), όπως αυτή ορίζεται από ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία αποτυπώνει την κατάσταση της επιφάνειας του νερού σε ποτάμια και θάλασσες, ο Θερμαϊκός κόλπος βαθμολογείται μόλις με... 1!.
Σύμφωνα με τον κ. Φυτιάνο το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού αλλά και της ερυθράς παλίρροιας θα εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά το επόμενο διάστημα στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και τα λύματα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα στις αγροτικές καλλιέργειες πέριξ του κόλπου, τα κάθε λογής απόβλητα (βιοτεχνιών, βιομηχανιών, βυρσοδεψίων κ.α.) που χάνονται ανεξέλεγκτα μέσα από την τάφρο του Δενδροποτάμου στη θάλασσα καθώς και οι συχνές υπερχειλίσεις του αποχετευτικού συστήματος της Θεσσαλονίκης όπου σε κάθε ισχυρή νεροποντή αφήνει τα οικιακά λύματα να πέφτουν στο Θερμαϊκό ανεπεξέργαστα αποτελούν τις κύριες αιτίες του φαινομένου του ευτροφισμού.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της