Κέντρο Εκπαίδευσης Δημοσιογράφων για εμπόλεμες ζώνες και φυσικές καταστροφές αποκτά η Θεσσαλονίκη - Πότε θα γίνει το πρώτο σχολείο
Τίμος ΦακαλήςΑπό τις 8 εώς τις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σχολείο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ. Η καρδιά του νεοσύστατου Διεθνούς Κέντρου θα «χτυπά» στη Θεσσαλονίκη και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (PKEEE) που βρίσκεται στο Κιλκίς και είναι πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προήλθε με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πολεμικοί ανταποκριτές εκεί.
«Απουσιάζουν οι δυνατότητες περαιτέρω εκπαίδευσης των δημοσιογράφων.Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους, ενώ οι προκλήσεις για πολέμους αυξάνονται. Απουσιάζουν τέτοια ειδικά σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχει και η αναγκαιότητα για να συσταθεί κάτι τέτοιο. Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί και η δουλειά που γίνεται από τους φορείς της χώρας μας στα ζητήματα αυτά. Και έρχεται να απαντήσει σε μια σύγχρονη ανάγκη που έχει να κάνει με το πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να φροντίσουν και να προστατέψουν τον εαυτό τους σε συνθήκες κρίσεων» δήλωσε στο ethnos.gr o Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας ΜΜΕ του ΑΠΘ που θα «τρέξει» το Διεθνές Κέντρο, Νίκος Παναγιώτου.
Πόλεμοι και φυσικές καταστροφές
Κύριο έργο του θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες και σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί-πλημμύρες, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής.
«Την ανάγκη την είχαμε δει και η Ένωση και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και σε αυτά τα θέματα συνεργαζόμαστε εδώ και 3 χρόνια. Έτυχε αυτό το πράγμα να το παρατηρήσει η Γενική Γραμματεία-προς τιμήν της δηλ.- και πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την σύσταση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια επιτυχία και για την πόλη από την στιγμή που το αγκάλιασαν και οι φορείς της. Πάντως η Ένωση μας και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Όταν γινόταν ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τότε πηγαίναν ανταποκριτές από τη Θεσσαλονίκη και τότε η Ένωσή μας είχε κάνει κάποια σεμινάρια σε συνεργασία με στρατιωτικούς παράγοντες» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς.
Το πρόγραμμα σπουδών
Το Διεθνές Κέντρο θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για τον σχεδιασμό του προγράμματος, εκτός από την εξειδικευμένη εμπειρία των εμπλεκομένων, πραγματοποιήθηκε έρευνα για την καταγραφή των εμπειριών των πολεμικών ανταποκριτών.
Το πρόγραμμα. Σπουδών του σχολείου θα περιλαμβάνει και θεωρητικά μαθήματα όπως εισαγωγή στο Περιβάλλον, στο Δίκαιο της Ένοπλης Σύγκρουσης, στην Βασική Ασφάλεια Πεδίου και Μεταφορών, στην Ασφάλεια δεδομένων, Υγεία, Επιδημίες και Διαχείριση Στρες, Βασικά Διοικητικά Έγγραφα, αντιμετώπιση τραύματος.
Σύμπραξη 8 φορέων
Για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου συμπράττουν οχτώ φορείς οι οποίοι συμφώνησαν στην υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας. Σε αυτό συμμετέχουν ως συνεργαζόμενα μέρη η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).
«Στόχος είναι να εκπαιδευθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος αλλά και να μπορούν να ασκούν με μεγαλύτερη ελευθερία το επάγγελμά τους. Κάτι που τελικά προάγει τον πλουραλισμό, την πολυφωνία και καταπολεμά τα fake news και την παραπληροφόρηση. Αυτή είναι η ουσία» εξήγησε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Γαλαμάτης, προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο διεθνούς αναφοράς, για μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και πόλος έλξης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του, προκειμένου να εκπαιδευτούν».
Ποιοι θα διδάξουν στο πρώτο σχολείο
Στο πρώτο σχολείο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στη Δημοσιογραφία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, o Ηλίας Δ. Νικήζης ο οποίος έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν και έχει επίσης υπηρετήσει ως Στρατιωτικός Παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν και ο Adrien Collin που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ως υπεύθυνος έργου κα διαχειρίζεται το πρόγραμμα ασφάλειας του EFJ σε χώρες της ΕΕ, υποψήφιες και πρώην Σοβιετικής Ένωσης για τον οργανισμό.
Διαλέξεις θα παραδώσουν και ο Χρήστος Σμιλιάνης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών έργων στον Ελληνικό Στρατό με εξειδίκευση και εμπειρία στις Στρατηγικές Επικοινωνίες και Στρατιωτικές Δημόσιες Υποθέσεις, ο Χρήστος Νικολαΐδης, ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής που έφτασε στο Κίεβο όταν ξέσπασε ο πόλεμος αλλά και ο Σταύρος Ιωαννίδης που κάλυψε από το πεδίο τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Θα συμμετάσχουν επίσης ο Αλέξανδρος Α. Τουμπέλης Διευθυντής Εκπαίδευσης στο Meducation – International Medical Training Institute και ο Ανδρέας Βέγλης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πληροφορικής Media, Σχολή Δημοσιογραφίας & MC, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα.
Τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όλων των εθνικών πρακτορείων της βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη (έχει την προεδρία η Ελλάδα) θα πραγματοποιηθεί επίσημα η παρουσίαση του Διεθνούς Κέντρου. Η Σχολή Εκπαίδευσης «Ασφάλεια για Δημοσιογράφους» στοχεύει να επιλέξει έναν συνολικό αριθμό 35 συμμετεχόντων. Το σχολείο κοστίζει 800 ευρώ και εκτός από την εκπαίδευση περιλαμβάνει την κάλυψη διαμονής και διατροφής.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών