Ανακάμπτουν οι πληθυσμοί της μεσογειακής φώκιας - Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της
NewsroomΣτην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus προχώρησαν ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το Ίδρυμα Prince Albert II of Monaco, εκ μέρους της Συμμαχίας για τη Μεσογειακή Φώκια.
Στόχος του Μνημονίου είναι να τεθούν οι βάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτούς φορείς, στους τομείς της παρακολούθησης, της ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων που αφορούν στη διατήρηση της Μεσογειακής φώκιας, ενός από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του είδους, καταγράφεται ανάκαμψη των πληθυσμών της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο. Η ανάκαμψη είναι φανερή και στη χώρα μας, και ως προς τις περιοχές κατανομής και ως προς το μέγεθος των πληθυσμών που παρατηρούνται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το είδος από «Κρισίμως Κινδυνεύον» κατατάσσεται πλέον από την IUCN στα «Κινδυνεύοντα». Σύμφωνα με έκθεση της IUCN (2017), ο συνολικός πληθυσμός του σε Μεσόγειο και Ατλαντικό ανέρχεται σε 800 άτομα, από τα οποία τα 400 βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Παρόλα αυτά, το είδος παραμένει ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για την προστασία του και για την προστασία των βιοτόπων του. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχιστεί η απρόσκοπτη ανάκαμψή του», ανέφερε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από την ίδια και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Prince Albert II of Monaco, Olivier Wenden, στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Συμμαχίας για τη Μεσογειακή Φώκια που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα. Στο Φόρουμ συμμετέχουν 21 φορείς από όλη τη Μεσόγειο που ασχολούνται με την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, όπως το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος (Ιταλία), το Tethys Research Institute, η MOm, το WWF Hellas, καθώς και οι Μονάδες Διαχείρισης των Θαλάσσιων Εθνικών Πάρκων Αλοννήσου και Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών του Φόρουμ θα συζητηθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του είδους, όπως οι στόχοι διατήρησης, ο καθορισμός κοινών πρωτοκόλλων παρακολούθησης, αλλά και ο διαμοιρασμός της γνώσης και των δεδομένων που αποκτώνται μέσω της παρακολούθησης.
Το Ίδρυμα Prince Albert II of Monaco έχει μακρόχρονη ενασχόληση με τη διατήρηση της Μεσογειακής φώκιας. Μεταξύ άλλων, το 2019 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Συμμαχίας για τη Μεσογειακή Φώκια, στην οποία συμμετέχουν επίσης τα Ιδρύματα Segre Foundation, Sancta Devota Foundation και Thalassa Foundation. Βασικός σκοπός της συμμαχίας είναι η χρηματοδότηση έργων για την προστασία του είδους. Την περίοδο 2021 - 2024 το Ίδρυμα υποστήριξε έργα ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τρία έργα υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Μέσα στο 2023 αναμένεται νέα προκήρυξη για προτάσεις έργων που θα ξεκινήσουν το 2024.
- «Πόλεμος» μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Αλληλοκατηγορίες για «τραμπισμό» και υψηλοί τόνοι
- Θεοδωρικάκος: Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για 183 ανεξιχνίαστες δολοφονίες - «Θα συνεχίσουμε την κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ»
- Αποστολάκης: Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι... και εμείς βράδυ θα πάμε - Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές
- Επιβάτης έπαθε κρίση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν έμαθε ότι χάθηκαν τα σκυλάκια του
- Crypto: Οι μεγάλοι επενδυτές επιστρέφουν στο bitcoin
- Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
- Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
- Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα