Ελλάδα|03.11.2018 14:12

Ρόδος: Μνημόνιο ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης

Newsroom

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί προπομπό για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, θεσμό που λειτούργησε με ιδιαίτερη επιτυχία από το 1986 έως και το 2004. Στο πλαίσιο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα για τις υποδομές της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και είχαν χρηματοδοτηθεί σωστικές ανασκαφές παράλληλα με την αντιμετώπιση των αναγκών που υπήρχαν.

Για την εξέλιξη αυτή δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του θεσμού της προγραμματικής σύμβασης αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Στην αναγκαιότητα της προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης αναφέρθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στο νησί, για την 30η επέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής αναφέρθηκε στη σημαντική επέτειο και στη μακροχρόνια συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού με τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, που όπως τόνισε έχει αποδώσει καρπούς. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί και στην προσπάθεια αυτή στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, το οποίο θα καθορίσει τους στόχους και τις δράσεις της συνεργασίας αυτής με σκοπό η Μεσαιωνική Πόλη να καταστεί πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Η Μεσαιωνική Πόλη έχει σήμερα ανάγκη από μια νέα ώθηση επεσήμανε στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της χθεσινής επετείου και στις προσπάθειες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του τάγματος του αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι' αγοράς δύο και έτι αιώνες, από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών

Μεσαιωνική πόληΡόδος