Ελλάδα|13.02.2023 20:32

Κόκκινη κάρτα από τον δήμο Αθηναίων στο κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ: Τι ζήτησε ο Μπακογιάννης

Μαρία Λιλιοπούλου

Κόκκινη κάρτα στο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία της υπουργούπολης στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης Υμηττού, έδειξε ο δήμος Αθηναίων.

Η αρνητική εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας μπορεί να μην ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά κατά πλειοψηφία, ωστόσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ερήμωση της πόλης με την απομάκρυνση 9 υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά και των περίπου 14.000 εργαζομένων τους.

Την ώρα που λίγες ημέρες κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ με διαδικασία fast track έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμαινε ότι επί της ουσίας το έργο έχει προχωρήσει χωρίς διαβούλευση και αντανακλά μία παντελώς παρωχημένη από πλευράς πολεοδομίας και χωροταξίας άποψη, η οποία απειλεί να αφήσει το κέντρο της Αθήνας με 127 μαύρες τρύπες, 127 τσιμεντένια κουφάρια.

Και όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα είναι και με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, η μόνη ευρωπαική πρωτεύουσα, η οποία χανει πληθυσμό και συρρικνώνεται, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνει και η ανακατονομή των βουλευτικών εδρών.

«Αν υλοποιηθεί το σχέδιο, θα δούμε μια Αθήνα με 127 άδεια κτίρια και πολλές από τις διοικητικές λετουργίες να μεταφέρονται εκτός των ορίων της πρωτεύουσας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης προσθέτοντας με νόημα πως «η δημόσια διαχειριση οφείλει να ασκείται με ευθύνη και χωρίς βιασύνη. Κανείς δε θέλει ένα κράτος που αποφασίζει χωρίς να συζητήσει. Θα ήταν ιστορική καμπή για την πόλη που δημιουργήθηκε γύρω από τη διοίκηση του κράτους μετά από 200 χρόνια να άλλαζε χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η εξέλιξη αυτή δεν αντίκειται μόνο στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στη σύγχρονη λογική χωροταξίας και πολεοδομίας δεδομένου ότι από τα τέλη του 20ού αιώνα πολεοδόμοι και χωροτάκτες προκρίνουν τη λύση των μεικτών χρήσεων στις πόλεις.

«Είναι και λίγο παλαιακή η άποψη μιας κυβερνούπολης με τα δεδομένα της Ευρώπης και γι΄αυτό μιλάμε για μια διπλή παρέμβαση, η οποία όμως επί της ουσίας εχει μία μονή μελέτη. Πρακτικά δε λαμβανοντα καθόλου υπόψη οι συνέπειες και οι επιπτώσεις για την Αθήνα γι΄αυτό και συμβαίνει το παράδοξο η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να μην έχει καμία αναφορά στην πρωτεύουσα».

Ο ίδιος μίλησε για τον κίνδυνο η Αθήνα να βρεθεί με «πολλές μαύρες τρύπες εντος του αστικύ ιστού», καθώς η εμπειρία δείχνει πως το Δημόσιο είναι αυτό που αφήνει κενά.

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχης, το σχέδιο δεν πρέπει να προχωρήσει έαν:

  • Δεν προηγηθεί μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.
  • Δεν προηγηθούν οι σχετικές αναγκαίες μελέτες.

«Είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μιλήσει με τον πρώτο δήμο της χωρας ισότιμα ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Να θέσουμε τη σχέση μας σε μία νέα βάση», ανάφερε ο δήμαρχος.

Μεταξύ όσων ζητά ο δήμος είναι να ξεκαθαριστεί η χρήση των 127 κτιρίων που θα εκκενωθούν ώστε ορισμένα που δεν έχουν κάποια αρχιτεκτονική σημασία να κατεδαφιστούν και να παραδοθούν χώροι πρασίνου στους δημότες ή να φιλοξενήσουν πολιτιστικές, ιδιωτικές, κοινωνικές χρήσεις και κοινωνική κατοικία. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς σχεδιο, χωρίς τα αναγκαία εργαλεία, χωρίς ικανούς πόρους. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Αθήνα στον αυτόματο πιλότο», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που επισημαίνονται στην εισηγητική έκθεση των υπηρεσιών του δήμου είναι η περαιτέρω «τουριστικοποίηση» της Αθήνας, δεδομένου ότι τα κενά κτίρια πρακτικά θα προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες για τουριστική αξιοποίηση, «φαινόμενο που ασκεί έντονες πιέσεις κυρίως εις βάρος της κατοικίας και των μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Αντίθετη και η αντιπολίτευση του δήμου

Το σχέδιο είναι σε πλήρη αντίθεση τόσο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας όσο και με το Σχέδιο Οργανωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του δήμου, επεσήμανε ο Ρήγας Αξελός από την Ανοιχτή Πόλη προσθέτοντας ότι το σύνολο των επιστημονικών φορέων είχε εξαρχής αντιταχθεί σε αυτό.

Σκληρή ήταν η κριτική του Παύλου Γερουλάνου από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ», ο οποίος ανέφερε για το εγχείρημα της ΠΥΡΚΑΛ, ότι ποτέ ένα τόσο σημαντικό έργο δεν έγινε πιο πρόχειρά και πιο βίαια: «Η διαφορά μεταξύ κυβερνούπολης και κυβερνογκέτο είναι θέμα σχεδιασμού».

Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν έχει υπάρξει ενδελεχής μελέτη ούτε για την περιοχή μεταφοράς των υπουργείων υπογραμμίζοντας ότι «και μόνο η κίνηση που θα μαζεύεται στις δύο εισόδους της πόλης, στον Καρέα και τη Βουλιαγμένης το πρωί και το απόγευμα θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Θα στείλουν στη Δάφνη και τον Βλυρωνα 14.000 ανθρώπους και 4.000 αυτοκίνητα; Κανείς δεν έχει πάει να δει παράσταση στο θέατρο Βράχων να δει τι γίνεται όταν αποχωρεί ο κόσμος;», αναρωτήθηκε.

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο έκανε και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΕΤ), τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως «ενώ η αξιοποίηση της έκτασης της ΠΥΡΚΑΛ για την χωροθέτηση δημόσιας διοίκησης με χαρακτηριστικά «πάρκου» είναι μια πολεοδομική παρέμβαση σε σωστή κατεύθυνση, η βίαιη, πλήρης εκκένωση του κέντρου από την επιτελική δημόσια διοίκηση είναι μια λανθασμένη επιλογή, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί δεόντως ως αναγκαιότητα και δεν έχει μελετηθεί καθόλου ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο πολυλειτουργικός χαρακτήρας του κέντρου της Αθήνας είναι ένα θετικό στοιχείο της εικόνας και της δυναμικής για εξωστρέφεια της μητροπολιτικής της περιοχής και η ανατροπή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό/αναπτυξιακό και πολεοδομικό επίπεδο».

Σε παρεμβάσεις της στο παρελθόν είχε επίσης επισημάνει ότι το σχέδιο είναι προβληματικό θεσμικά και πολεοδομικά και θα πρέπει να επανεξεταστεί, όπως επίσης και η ίδια η νομοθετική ρύθμιση στην οποία βασίζεται.

Γνωρίζει και η κυβέρνηση ότι ο δήμος Δάφνης-Υμηττού δεν αντέχει το φόρτο

Εργα 5,2 εκατομμυρίων ευρώ θα απαιτήσει η περιοχή υποδοχής του κυβερνητικού πάρκου προκειμένου να παραμείνει βιωσιμη τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους εργαζομένους και επισκέπτες του κυβερνητικού πάρκου.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα προχωρήσει έργο ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή «ΠΥΡΚΑΛ» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η περιοχή «παρουσιάζει πολλά προβλήματα υποδομών όπως δύσκολη πρόσβαση αυτοκινήτων και πεζών – μικρού πλάτους και δύσβατα πεζοδρόμια κ.λπ».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «oι προβλεπόμενες εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων, θα διευκολύνουν τόσο τους πεζούς, όσο και τους οδηγούς, ενώ επιπλέον θα δώσουν την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν και να αναπτυχθούν στην πόλη, αφού οι κατάλληλα διαμορφωμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα αποτελούν μία ενότητα».

Τι προβλέπει το σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ

Τη μεταφορά εννέα υπουργείων και άλλων φορέων και Οργανισμών προβλέπει το σχέδιο του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ. Για την προώθησή του πριν μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 154,8 στρεμμάτων.

Βάσει του σχεδίου, το οποίο θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ, προβλέπεται η μεταφορά των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Στον ίδιο χώρο θα μεταφερθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εκκενωθούν πάνω από 120 κτίρια, θα απελευθερωθεί επιφάνεια έως 350.000 τ.μ., ενώ το Δημόσιο θα εξοικονομήσει έως και 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών, καθώς θα αποχωρήσει από δεκάδες ακίνητα που μισθώνει σήμερα κυριως στο κέντρο της Αθήνας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΚΑΛδήμος ΑθηναίωνΚώστας Μπακογιάννηςειδήσεις τώρα