Ελλάδα|14.02.2023 11:29

ΕΜΑΚ: Live η συνέντευξη Τύπου για την επιχείρηση στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου δίνουν στελέχη της ΕΜΑΚ μιλώντας για τις δραματικές ώρες που έζησαν στην Τουρκία, διασώζοντας ανθρώπους από τα ερείπια. 

Η ελληνική ομάδα ερευνάς και διάσωσης μεταφέρθηκε αεροπορικώς στα Άδανα και από κει οδικώς στην Αντιόχεια (Χατάι)

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο όπου τελέστηκαν και οι περισσότερες καταστροφές. Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις, Καλέσαμε τους τοπικούς πληθυσμούς να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευαν ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», τόνισε ο επιπυραγός Γιαννόπουλος που συμμετείχε στην αποστολή.

Ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, τόνισε πως το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες. «Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμουμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων», είπε. 

Με τη σειρά του ο πυραγός Νίκας Κωνσταντίνος ανέφερε πως «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

Για το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ που έγραφε «ευχαριστώ πολύ φίλε» οι διασώστες σχολίασαν πως «επιβεβαιώνει την συμπεριφορά και την στάση των Τούρκων πολιτών. Μας έδειξαν εμπιστοσύνη γιατί κατάλαβαν ότι δεν κάνουμε διακρίσεις». 

Οι διασώστες που έγιναν ήρωες στην γειτονική χώρα ανασύροντας ανθρώπους από τα συντρίμμια, δουλεύοντας ασταμάτητα μίλησαν για τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουν. Όπως λένε «μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε».

Για την διάσωση της 20χρονης λένε πως ήταν μια «πολύωρη και πολύπλοκη διάσωση», ενώ «τη δεύτερη μέρα,  ζήτησε ακόμα και να της κόψουμε το πόδι για να την απεγκλωβίσουμε».

«Αν και στόχος είναι η προσπάθεια ανάσυρσης ζωντανών εγκλωβισμένων τις πρώτες 72 ώρες, δεν σταματήσαμε τις έρευνες και τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή», τονίζουν. 

«Μέσα στην καταστροφή, ένα αγοράκι ήρθε και μας έδωσε ένα κουτί μπισκότα», θυμούνται ακόμα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίαΕΜΑΚδιάσωση