Ελλάδα|17.02.2023 11:44

Τουρκία: Ανθρωπιστική βοήθεια που γεμίζει 22 φορτηγά έχει συγκεντρωθεί για τους σεισμόπληκτους από τους δήμους Κ. Μακεδονίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Περισσότερες από πεντακόσιες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια που θα προσφερθεί στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, για τη μεταφορά των οποίων θα χρειαστούν 22 φορτηγά, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αποτελούν προσφορές πολιτών των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συγκέντρωση των αγαθών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και είναι δεδομένο ότι, μέχρι να δοθεί η άδεια για να φύγει η ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο όγκος της σίγουρα θα αυξηθεί, αφού πολίτες εξακολουθούν να προσέρχονται και να αφήνουν διάφορα είδη στα σημεία που έχουν καθορίσει οι δήμοι.

Από τα σημεία αυτά εδώ και πέντε ημέρες η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται και συγκεντρώνεται στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ. Από τις περισσότερες από 500 παλέτες οι 43 περιέχουν είδη υγιεινής και τρόφιμα, οι πέντε ιατροφαρμακευτικό υλικό και οι υπόλοιπες κουβέρτες, σκηνές και διάφορα είδη ρουχισμού. «Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε το συγκεντρωθέν υλικό, όποτε μας ζητηθεί. Όλο το προσωπικό βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα εδώ, ξεφορτώνει τα φορτηγά που στέλνουν οι δήμοι και τακτοποιεί τα υλικά», ανέφερε ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση του υλικού από της ΔΕΘ-Helexpo, Δημήτρης Αβραμίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, υποστήριξε ότι το συγκεντρωθέν υλικό της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μεταφερθεί στην Αθήνα και από εκεί με πλοίο θα ταξιδέψει για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Συγκινητική η προσέλευση του κόσμου»

Κατά τον κ. Καϊτεζίδη είναι συγκινητική η συνεισφορά του ελληνικού λαού προς τους σεισμόπληκτους της γειτονικής χώρας, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν έχουν σύνορα και βρίσκονται πάνω από κάθε πολεμική κραυγή και συνθήματα.

«Η Τουρκία έχει υποστεί μία βιβλική καταστροφή. Η τεράστια συμμετοχή των πολιτών δείχνει ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν έχουν σύνορα. Από την πρώτη στιγμή η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε μπροστάρης σε αυτήν την προσπάθεια συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”. Η προσφορά των συμπολιτών μας είναι συγκινητική και είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθεί. Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από πεντακόσιες παλέτες και θα χρειαστούν 22 φορτηγά, για να μεταφέρουν το υλικό, το οποίο θα μετακινηθεί προς τις πληγείσες περιοχές με πλοίο από την Αθήνα. Η ανθρωπιά νικάει κάθε είδους πολεμική κραυγή και συνθήματα», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι «στον κόσμο αυτόν κανείς δε δικαιούται να ευτυχεί μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί και δείχνουμε ανθρωπισμό και αλληλεγγύη προς τους γείτονές μας. Το κακό που έγινε είναι πολύ μεγάλο αλλά και είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση των συμπολιτών μας να βοηθήσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση απηύθυνε πρόσκληση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας αλλά να μην ξεχνάμε και τη Συρία , διότι και εκεί υπάρχουν μεγάλες καταστροφικές συνέπειες», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ