Ελλάδα|17.02.2023 16:57

Θάνατος 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε ΕΔΕ από το Δήμο - Και στο παρελθόν παρουσίασε πρόβλημα με τις αμυγδαλές

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεκίνησε ουσιαστικά η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από το Δήμο Θεσσαλονίκης για το θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός», από τη στιγμή που ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ιδρύματος, Θεόφιλο Πατέλη και του ζήτησε να ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν το βρέφος είχε παρουσιάσει έξαρση του προβλήματος με τις αμυγδαλές του αλλά ο οργανισμός του είχε ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε.

Ο κ. Λιακόπουλος, μιλώντας και ως γιατρός, σημείωσε στο ethnos.gr ότι μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χρόνιο πρόβλημα υγείας, αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει συχνά πρόβλημα με τις αμυγδαλές του και τόνισε ότι η ιατροδικαστική εξέταση είναι αυτή που θα δείξει τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, αναφορικά με τις καταγγελίες της μητέρας του κοριτσιού, η οποία ισχυρίστηκε ότι «το βρέφος αφέθηκε να πεθάνει, επειδή ήταν μαύρη», τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κοριτσάκι στο βρεφονηπιακό σταθμό δεν ήταν υποσιτισμένο και ότι, όταν παρουσίασε επιδείνωση η υγεία του, τις πρώτες βοήθειες έσπευσαν να προσφέρουν οι βρεφονηπιοκόμοι.

«Η ΕΔΕ είναι μία ανεξάρτητη διαδικασία και επιβάλλεται από τον κανονισμό. Είχαμε ένα τραγικό γεγονός και πρέπει να δούμε πού οφείλεται. Ο δήμαρχος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ιδρύματος, τον κ. Πατέλη και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΔΕ. Σε αυτές τις τραγικές περιπτώσεις, εκείνο που προέχει, είναι να γίνουν όλες οι αστυνομικές ενέργειες. Είναι πολλές οι παράμετροι για το τι μπορεί να συνέβη στην υγεία του παιδιού. Μπορεί να είχαμε μία αναπνευστική κρίση και επίσης δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρθηκε ο οργανισμός του στην αγωγή. Όταν κάποιος ασθενής παρουσιάζει συχνά εξάρσεις στις αμυγδαλές, αυτό αποτελεί μία μορφή χρόνιου προβλήματος υγείας», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Λιακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το κοριτσάκι βρισκόταν στον «Άγιο Στυλιανό» από το Μάρτιο του 2020, δηλαδή από τότε που ήταν λίγων μηνών.

Πώς φτάσαμε στην τραγωδία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το κοριτσάκι, με καταγωγή από τη Νιγηρία, αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα με τις αμυγδαλές του. Το προηγούμενο 24ωρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί φέρεται να χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή για δέκα ημέρες και έπειτα θα γινόταν επανέλεγχος. Στη συνέχεια το κοριτσάκι επέστρεψε στο ίδρυμα, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή και παραμονή του στο νοσοκομείο.

Το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, όμως, παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση η υγεία του και παρά τις όποιες προσπάθειες των βρεφονηπιοκόμων, το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή.

Πλεύρης: Να διερευνηθούν τα αίτια

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στον θάνατο του παιδιού και άμεσα ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα το θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, θα προσκομίστουν οι ιατρικοί φάκελοι, έγγραφα από το ίδρυμα και από το νοσοκομείο που αφορούν το παιδί , η ιαροδικαστική έκθεση ενώ θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δήμος ΘεσσαλονίκηςΑγιος ΣτυλιανόςΚωνσταντίνος ΖέρβαςΙπποκράτειο Νοσοκομείοκοριτσάκι