Ελλάδα|17.02.2023 20:42

Συνεχίζεται το μυστήριο με το θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη: Δεν βρήκε αιτία θανάτου η νεκροψία

Newsroom

Συνεχίζεται το μυστήριο με το  θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας νεκροτομής δεν βρέθηκε αιτία θανάτου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το παιδί ήταν πολύ περιποιημένο, καθαρό σε πολύ καλή κατάσταση και με άριστη στοματική υγιεινή. «Φως» στα αίτια θανάτου θα δώσουν οι ιστολογικές εξετάσεις ενώ προκαταρκτική έρευνα για το δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» ζήτησε και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου στο ethnos.gr

Όπως υποστήριξε μιλώντας στο ethnos.gr ο Νίκος Λιακόπουλος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν το βρέφος είχε παρουσιάσει έξαρση του προβλήματος με τις αμυγδαλές του αλλά ο οργανισμός του είχε ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε.

Ο κ. Λιακόπουλος, μιλώντας και ως γιατρός, σημείωσε στο ethnos.gr ότι μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χρόνιο πρόβλημα υγείας, αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει συχνά πρόβλημα με τις αμυγδαλές του και τόνισε ότι η ιατροδικαστική εξέταση είναι αυτή που θα δείξει τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, αναφορικά με τις καταγγελίες της μητέρας του κοριτσιού, η οποία ισχυρίστηκε ότι «το βρέφος αφέθηκε να πεθάνει, επειδή ήταν μαύρη», τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κοριτσάκι στο βρεφονηπιακό σταθμό δεν ήταν υποσιτισμένο και ότι, όταν παρουσίασε επιδείνωση η υγεία του, τις πρώτες βοήθειες έσπευσαν να προσφέρουν οι βρεφονηπιοκόμοι.

«Η ΕΔΕ είναι μία ανεξάρτητη διαδικασία και επιβάλλεται από τον κανονισμό. Είχαμε ένα τραγικό γεγονός και πρέπει να δούμε πού οφείλεται. Ο δήμαρχος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ιδρύματος, τον κ. Πατέλη και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΔΕ. Σε αυτές τις τραγικές περιπτώσεις, εκείνο που προέχει, είναι να γίνουν όλες οι αστυνομικές ενέργειες. Είναι πολλές οι παράμετροι για το τι μπορεί να συνέβη στην υγεία του παιδιού. Μπορεί να είχαμε μία αναπνευστική κρίση και επίσης δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρθηκε ο οργανισμός του στην αγωγή. Όταν κάποιος ασθενής παρουσιάζει συχνά εξάρσεις στις αμυγδαλές, αυτό αποτελεί μία μορφή χρόνιου προβλήματος υγείας», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Λιακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το κοριτσάκι βρισκόταν στον «Άγιο Στυλιανό» από το Μάρτιο του 2020, δηλαδή από τότε που ήταν λίγων μηνών.

Πώς φτάσαμε στην τραγωδία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το κοριτσάκι, με καταγωγή από τη Νιγηρία, αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα με τις αμυγδαλές του. Το προηγούμενο 24ωρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί φέρεται να χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή για δέκα ημέρες και έπειτα θα γινόταν επανέλεγχος. Στη συνέχεια το κοριτσάκι επέστρεψε στο ίδρυμα, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή και παραμονή του στο νοσοκομείο.

Το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, όμως, παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση η υγεία του και παρά τις όποιες προσπάθειες των βρεφονηπιοκόμων, το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςανήλικηειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη