Ελλάδα|03.03.2023 19:38

Δυστύχημα στα Τέμπη – Συγκλονίζει Παλαιστίνιος γιατρός: «Αυτό που έζησα στη Λάρισα ήταν μία δεύτερη Λωρίδα της Γάζας»

Newsroom

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης (28/02) έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Από τις πρώτες στιγμές μετά την αδιανόητη τραγωδία, πολύ δύσκολες καταστάσεις βιώνουν και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Λάρισας κυρίως, όπου δέχτηκαν τον βασικό όγκο των τραυματιών από τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Χουσάν Ναΐμ, ο οποίος είναι ειδικευόμενος ορθοπεδικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της θεσσαλικής πόλης. Ο ίδιος, που είναι από την Παλαιστίνη, σημειώνει ότι, αυτό που έζησε τις πρώτες ώρες στο νοσοκομείο, τού θύμισε την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης, όταν δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα να επιστρέψουμε στο νοσοκομείο. Κανείς δε φαντάστηκε ότι η κατάσταση θα είναι τόσο τραγική.  Έφτασα και, όταν είδα την κατάσταση αλλά και όλο το προσωπικό στο νοσοκομείο, κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη τραγωδία. Μόλις έφτασαν τα πρώτα ασθενοφόρα με τους τραυματίες κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε και με νέα παιδιά, το οποίο είναι ένα επιπλέον βάρος πάνω μας. Οι εικόνες που είδα, ειλικρινά, για μία στιγμή μού θύμιζαν τη Γάζα γιατί οι σκηνές ήταν σαν βγαλμένες από πόλεμο», σημείωσε.

Ο κ. Ναΐμ περιέγραψε τις τραγικές στιγμές, όταν άρχισαν να φτάνουν στο νοσοκομείο οι πρώτοι νεκροί του δυστυχήματος. «Από ένα σημείο και μετά, όταν ήρθαν και οι υπόλοιποι, ήταν το πιο βαρύ κλίμα. Όλα τα ασθενοφόρα που ήρθαν μετά μετέφεραν νεκρούς. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για μας. Απ’ ότι μάθαμε, και όσα βλέπαμε, ήταν όλα νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών. Αυτό από μόνο του μάς φόρτισε πολύ συναισθηματικά», τόνισε και συμπλήρωσε ότι, «τις πρώτες ώρες ήμασταν αντιμέτωποι με το χάος γιατί δεν ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε. Κανείς δεν ήξερε και δεν φαντάστηκε ότι είχε να κάνει με σύγκρουση τρένων. Όταν φτάσαμε και κοιτούσαμε ο ένας τον άλλο στα επείγοντα και ήμασταν όλοι εκεί κατάλαβα ότι είχαμε να κάνουμε με κάτι πολύ σοβαρό».

Ο ειδικευόμενος γιατρός τόνισε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και η ψυχραιμία στην αποτελεσματικότητα του τμήματος επειγόντων αλλά και όλου του προσωπικού του νοσοκομείου. «Είχαμε κάνει μικρές ομάδες που αποτελούνταν από έναν γενικό χειρουργό, έναν ορθοπεδικό κι έναν αναισθησιολόγο. Η κάθε ομάδα αντιμετώπιζε τον κάθε τραυματία κάνοντας επιτόπου τη διάγνωσή του. Βλέπαμε τι χρειαζόταν το κάθε περιστατικό εκείνη τη στιγμή, οι εξετάσεις δρομολογήθηκαν κατευθείαν. Έτσι αντιμετωπίσαμε πολύ αποτελεσματικά όλους τους τραυματίες. Με εξαίρεση δύο παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και αυτή τη στιγμή είναι σε σταθερή κατάσταση, ευτυχώς οι περισσότεροι ήταν ελαφρά τραυματίες», τόνισε.

«Γιατρέ, δεν ξέρω πώς ζω ακόμα»

Τέλος, ο κ. Ναΐμ μίλησε και για την κατάσταση στην οποία έφτασαν οι τραυματίες στο νοσοκομείο της Λάρισας. «Κάποια παιδιά, μες στον χαμό ρωτούσαν για φίλους ή συγγενείς τους. Άλλα δεν μπορούσαν να μιλήσουν, ήταν σε σοκ ακόμα, προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Γενικά, εκείνη τη στιγμή ήταν βαρύ το κλίμα για όλους μας όμως εμείς, εκείνη τη στιγμή, είχαμε το μυαλό μας μόνο στο να δούμε αν υπάρχει κάποια άμεση ανάγκη ή οτιδήποτε επείγον. Τα παιδιά ακόμα είναι σε σοκ, δεν πιστεύουν αυτό που έχει συμβεί. Είχα μία κουβέντα με κάποιον τραυματία, μού είπε “γιατρέ, δεν ξέρω πώς ζω ακόμα”», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκροίνοσοκομείοΛάρισαδυστύχηματραυματίεςΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημασύγκρουση τρένωνειδήσεις τώρα