Από το αεροπορικό δυστύχημα του «Ήλιος» στην τραγωδία των Τεμπών: Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ περιγράφει στο ethnos.gr πως βίωσε τη μαύρη νύχτα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΘεωρείται από τα πιο έμπειρα επιχειρησιακά στελέχη που διαθέτει η χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται αμετακίνητος στο τιμόνι του ΕΚΑΒ με όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου που έχει ζήσει όλες τις τραγωδίες που βίωσε η χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μιλά στο ethnos.gr για όσα είδε και ένιωσε στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Είναι ο ίδιος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ που χειρίστηκε και την τραγωδία με την πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος» το 2005 στο Γραμματικό της Αττικής, ενώ μεταξύ άλλων βρισκόταν και στο Ναυάγιο του «Σάμινα» το 2000. Αλλά η τραγωδία στα Τέμπη ραγίζει την ψυχή του.
Άλλωστε ακόμη δεν μπορεί να εξοικειωθεί με το συναίσθημα αλλά και τη θλίψη που νοιώθει όταν βρίσκεται μπροστά σε συντετριμμένους συγγενείς η όταν αντικρίζει τις άμορφες μάζες σιδερικών που έχουν σκοτώσει αθώα ψυχές.
«Αυτό που αντικρίσαμε όταν φθάσαμε στο σημείο μαζί με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη περίπου στις 4:14 τα ξημερώματα στα Τέμπη, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Είδαμε μία βιβλική καταστροφή που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τη συλλάβει» περιγράφει με τρεμάμενη φωνή στο ethnos.gr συμμετέχοντας και ο ίδιος στον εθνικό σπαραγμό παρά την πολύχρονη εμπειρία του.
«Ήταν διαλυμένα τα πάντα… Όλα μια άμορφη μάζα. Ολόκληρα βαγόνια, που είχαν κολλήσει μεταξύ τους. Μία μάζα. Ένα εφιαλτικό σκηνικό» αφηγείται και συνεχίζει: «Αυτό το θέαμα ποτίζει την ψυχή σου. Και δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις, αλλά και η μυρωδιά, οι θερμοκρασίες, ο καπνός. Επηρεάζει αυτή η τραγωδία όλες σου τις αισθήσεις, τον ψυχισμό σου» λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.
Όμως αυτό που συγκλόνισε όλους όσοι βρέθηκαν στα νοσοκομεία ήταν «η εικόνα των γονιών, των συγγενών που αναζητούσαν τον δικό τους άνθρωπο στις λίστες με τα ονόματα. Αυτό ήταν το χειρότερο. Το άδειο βλέμμα της απόγνωσης και της απώλειας. Η πλήρης κατάρρευση. Βρεθήκαμε με τον υπουργό Υγείας στα νοσοκομεία για να συντονίσουμε την προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών από τα ξημερώματα της μαύρης αυτής ημέρας. Αυτά τα βλέμματα των συγγενών δεν ξεχνιούνται» περιγράφει.
Το χρονικό της μοιραίας νύχτας
Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου περιγράφει βήμα βήμα πως έφθασαν τα μαύρα μαντάτα στο ΕΚΑΒ.
«Ενημερώθηκα από το ενιαίο συντονιστικό κέντρο ότι είχε λάβει ενημέρωση από το 112 από την πολιτική προστασία. Έλαβα το τηλεφώνημα ακριβώς στις 11:37 το βράδυ λίγα λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση. Αρχικά η ενημέρωση μιλούσε για εκτροχιασμό τρένου χωρίς άλλες πληροφορίες, καθώς οι επιζώντες είχαν καλέσει το 112. Αμέσως ξεκίνησε το παράρτημα του ΕΚΑΒ της Λάρισας να αποστέλλει τα πρώτα ασθενοφόρα.
Άμεσα ενημέρωσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώ ταυτόχρονα επικοινώνησα με τους διευθυντές παραρτημάτων του ΕΚΑΒ Λάρισας, με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος και όλες διασωστικές μονάδες ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες.
Έδωσα εντολή σε όλες τις διασωστικές μονάδες του ΕΚΑΒ να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και να αποστείλουν δυνάμεις στο σημείο του δυστυχήματος. Ενεργοποιήθηκε το ειδικό τμήμα φυσικών ιατρικών καταστροφών και οι ειδικές μονάδες ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη για τα Τέμπη, ενώ έδωσα εντολή να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία της Λάρισας έστω κι αν δεν εφημέρευαν, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμη και στην Αθήνα».
Περίπου στις 12 την νύχτα είχαμε εικόνα ότι δεν είναι εκτροχιασμός αλλά σύγκρουση με πολλούς τραυματίες και ενδεχομένως θύματα. Αλλά δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση στην περιοχή γιατί είχε ξεσπάσει φωτιά και πρώτο μέλημα ήταν οι πυροσβέστες να σβήσουν την πυρκαγιά για να επέμβουν στη συνέχεια όλες οι δυνάμεις διάσωσης» αναφέρει.
Ψυχολογική στήριξη και στους διασώστες
Ο Νίκος Παπαευσταθίου θεωρεί ότι και οι διασώστες πρέπει να στηριχθούν ψυχολογικά μετά τα όσα δραματικά έζησαν σε αυτόν τον εφιάλτη. Ήταν άλλωστε οι άνθρωποι που πρώτοι ήρθαν αντιμέτωποι με το μακάβριο θέαμα των απανθρακωμένων σορών και των παιδιών που χάθηκαν εκείνη τη μαύρη νύχτα.
«Στην πρώτη μισή ώρα είχαν φθάσει περίπου 20 ασθενοφόρα ενώ 10 λεπτά αργότερα άλλα τόσα. Συνολικά ήταν στο σημείο 40 ασθενοφόρα από την Θεσσαλονίκη. Πρέπει να πω ότι τόσο οι διασώστες του ΕΚΑΒ όσο και οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές, λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο. Αξίζουν σεβασμού γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι και έζησαν δραματικές στιγμές στην προσπάθειά τους να σώσουν όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσαν.
Και γι αυτό πιστεύω ότι πέρα από τους συγγενείς θυμάτων, ψυχολογική υποστήριξη χρειάζονται και τα μέλη των σωστικών συνεργείων. Ήδη από το δικό μας υπουργείο το υπουργείο Υγείας ελήφθη αυτήν η μέριμνα ώστε όποιος θέλει να στηριχθεί ψυχολογικά να έχει αυτή τη δυνατότητα» καταλήγει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες