Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Οι «4» που έπρεπε να διατάξουν εκκένωση, σύμφωνα με τον Λιότσιο - Τι κατέθεσε
NewsroomΤα πρόσωπα που είχαν αρμοδιότητα να διατάξουν εκκένωση στο Μάτι κατονόμασε ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, που καταθέτει για πέμπτη δικάσιμο στην δίκη για τη φονική πυρκαγιά -που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών στις 23 Ιουλίου το 2018.
Ο επιπυραγός, που ορίστηκε από την Εισαγγελία να ερευνήσει τις αιτίες που η φωτιά εξελίχθηκε σε τραγωδία, κατέθεσε πως δεν ισχύει το επιχείρημα που προβάλλεται, ακόμη και στα διοικητικά δικαστήρια -ότι δεν ήταν επιχειρησιακά ενδεδειγμένη μία τακτική απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, τόνισε πως δεν δόθηκε καμία οδηγία στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τι έπρεπε να πράξουν και πώς να κινηθούν για να σωθούν.
Αναφέροντας μετά από σχετική ερώτηση πως η αμοιβή του για την έρευνα που έκανε ήταν 150 ευρώ, ο επιπυραγός τόνισε πως από πολύ νωρίς με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οι επικεφαλής είχαν εικόνα για την κρισιμότητα της κατάστασης και πως είχαν μπροστά τους σχεδόν μία ώρα για να εκκενώσουν, αφού γνώριζαν πως δεν υπήρχαν συνθήκες για να αντιμετωπιστεί η φωτιά.
«Δεν έγινε η κινητοποίηση που έγινε νωρίτερα στην Κινέτα», είπε.
Τα ονόματα που έδωσε
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων των θυμάτων ο μάρτυρας απαρίθμησε εκείνους από τους 21 κατηγορούμενους είχαν την ευθύνη για την εντολή απομάκρυνσης των πολιτών.
Δικηγόρος: Τελικά τις πταίει για όλα αυτά;
Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. Εγώ αποτύπωσα όλα τα στοιχεία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει το δικαστήριο.
Δικηγόρος: Ποιος έχει το πρόσταγμα, τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της επιχείρησης απομάκρυνσης
Μάρτυρας: Το ΕΣΚΕ.
Δικηγόρος : Το ΕΣΚΕ ήταν όργανο. Ποιος; Συγκεκριμένα.
Μάρτυρας: Ο (τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος) Σωτήρης Τερζούδης, ο (τότε αρχηγός) Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο (τότε) διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης και ο (τότε) Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.
Δικηγόρος: Στις 17:00 το ΕΣΚΕ που είναι όλοι μαζεμένοι, γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. Από τη στιγμή εκείνη ποιος και τι όφειλε να πράξει;
Μάρτυρας: Από 16:45 υπήρχε όλη η Ενημέρωση, οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για εναέρια μέσα.
Δικηγόρος: Υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης;
Μάρτυρας: Μέχρι τις 17:30. Είχαν ενημερωθεί οι Ματθαιόπουλος και Χρήστος Γκολφίνος (τότε υπεύθυνος για τις επίγειες δυνάμεις του ΠΣ) για τη φωτιά, δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί η φωτιά, επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο. Έπρεπε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης.
Δικηγόρος: Άρα όλοι όσοι ήταν στο ΕΣΚΕ γνώριζαν για τη φωτιά. Όφειλε ο επικεφαλής να κάνει εισήγηση για την απομάκρυνση πολιτών;
Μάρτυρας: Ναι αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν την έκανε. Από την στιγμή που υπάρχει επικινδυνότητα οικισμών έπρεπε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα του, θα κινδύνευαν άνθρωποι.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την εξέταση του και πάλι στις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο για να μην αποκαλύψει στοιχεία.
- Τέμπη: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της ΕΔΕ για τον επιθεωρητή του ΟΣΕ που πήρε αναρρωτική άδεια – Τηρήθηκε το πρωτόκολλο;
- Προς 24ωρη απεργία την Τετάρτη στα ΜΜΜ: Τι θα γίνει με λεωφορεία, τρόλεϊ και μέσα σταθερής τροχιάς
- Δημιουργήθηκε το πρώτο χάπι που «δείχνει» να φέρνει γρηγορότερη ανάρρωση από τον κορονοϊό - Τι υποστηρίζει ιαπωνική εταιρεία
- Τζούντι Χέουμαν: Πέθανε η ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
- Ακρίβεια: Ενας στους δυο Ελληνες κόβει βασικές ανάγκες και δυσκολεύεται να αποπληρώσει υποχρεώσεις του
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ