Ελλάδα|03.11.2018 21:05

Φόβος και τρόμος οι επιθέσεις στα λεωφορεία

Newsroom

Οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων, αλλά και οι επιβάτες που έχει τύχει να πέσουν θύματα των αγνώστων, περιγράφουν τις επιθέσεις τρομοκρατημένοι. Λένε ότι από θαύμα δεν χτύπησε κάποιος άνθρωπος και φοβούνται την αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της αστυνομίας έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό των δραστών. 

Αυξάνονται τα κρούσματα

Τις τελευταίες 25 μέρες έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά, με τους οδηγούς να τρέμουν λόγω της συχνότητας των επεισοδίων. Η τελευταία, πάντως, επίθεση που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου στη γραμμή 136 που εκτελεί το δρομολόγιο Νέα Σμύρνη-Μετρό Συγγρού-Φιξ είχε μόνο υλικές ζημιές. Όμως, ουδείς ξέρει, όπως σημειώνουν οι οδηγοί, ποια θα είναι η επόμενη και ποιο το κόστος της. 

Δεν είναι τυχαίο του φόβου που επικρατεί ότι από το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου έχουν γίνει συνολικά έξι επιθέσεις σε λεωφορεία ενώ σε διάστημα 25 ημερών ο αριθμός των επιθέσεων αγγίζει τις 20. 

Το χρονικό των επιθέσεων 

Λίγα λεπτά πριν από τις 21:00 την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, άγνωστοι δράστες -πιθανότατα με αεροβόλο- επιτέθηκαν σε λεωφορείο που βρισκόταν στη στάση Εφέσου επί της Λεωφόρου Συγγρού. Την ίδια ημέρα, δύο ώρες νωρίτερα, σημειώθηκε ακόμη μία επίθεση στο λεωφορείο Γ10 στους Αγίους Αναργύρους. Οι δράστες πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν ορισμένα από τα παράθυρα του λεωφορείου. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, από τις 20 επιθέσεις σε διάστημα 25 ημερών, οι έξι έχουν γίνει στη Λεωφόρο Συγγρού ενώ οι υπόλοιπες 14 έχουν πραγματοποιηθεί στο Καματερό. Χαρακτηριστικά οι οδηγοί λεωφορείων αναφέρουν ότι το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, έγιναν τρεις επιθέσεις, με την πρώτη στις 20:15 στη γραμμή 550. Η επόμενη επίθεση σημειώθηκε μια ώρα αργότερα, στις 21:15 στο λεωφορείο Β2, ενώ 35 λεπτά οι δράστες χτύπησαν πάλι στην ίδια γραμμή. 

Μία ημέρα αργότερα και συγκεκριμένα την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, άγνωστοι επιτέθηκαν στο λεωφορείο 106, στο Β2, επίσης, στη στάση Εφέσου και το έκτο επεισόδιο έγινε στις 20:10 πριν από λίγες ημέρες. Στο Καματερό, οι 12 επιθέσεις έχουν γίνει σε λεωφορεία που βρίσκονταν εν κινήσει και συγκεκριμένα στις γραμμές 701 και 704 και οι δύο σε λεωφορεία εκτός υπηρεσίας. 

Τρέμουν οι οδηγοί

Οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών τονίζουν ότι δεν είναι μόνο το Καματερό και η Λεωφόρος Συγγρού τα σημεία που φοβούνται. Τονίζουν ότι υπάρχουν περιοχές όπως το Ζεφύρι και το Μενίδι αλλά και σημεία, που ο φωτισμός είναι από χαμηλός έως ανύπαρκτος με αποτέλεσμα να είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. 
Γι' αυτό και στο Καματερό, μετά τις αυξανόμενες επιθέσεις με πέτρες, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, αναγκάστηκε να προχωρήσει -έστω και προσωρινά- σε τροποποίηση δρομολογίων. 

Στο ερώτημα, πάντως, ποια είναι η λύση, οι οδηγοί απαντούν ότι δεν θέλουν να μειώσουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών αλλά δεν μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο ούτε τις ζωές τους αλλά ούτε και τις ζωές των επιβατών.

αστυνομίαεπιθέσειςλεωφορεία