Τέμπη: Σε έναν μήνα το πόρισμα για την τραγωδία - Επιβάτης στο πρώτο τρένο ο Γεραπετρίτης - Τι είπε στην Επιτροπή της Βουλής
Μαρία ΛιλιοπούλουΣε περίπου ένα μήνα, κοντά στο Πάσχα, θα είναι έτοιμο ένα πρώτο πόρισμα της 3μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Αυτό ανακοίνωσε κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για υποδομές και μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δε θα μείνει καμία σκιά στην υπόθεση και ότι η διερεύνηση θα φτάσει μέχρι τέλους αν και υπήρξαν πολλές επισημάνσεις από διαφορετικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για απόπειρα διάχυσης ευθυνών, με στόχο στο τέλος να βγει από το κάδρο της ευθύνης.
Αναφερόμενος στις υποδομές και στα αυτόματα συστήματα που εάν υπήρχαν θα μπορούσαν να είχαν αποδειχτεί σωτήρια, είπε ότι η ολοκλήρωσή τους θα έχει συντελεστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε από τον προσεχή Οκτώβριο ο ελληνικός σιδηρόδρομος να διαθέτει ένα από τα πλέον ασφαλή συστήματα προσθέτοντας πως μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη έχουν πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους, για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου στα ευαίσθητα σημεία και τεχνική βοήθεια για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας, το οργανωτικό σχήμα και τη στελέχωση κρίσιμων φορέων, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΡΑΣ, καθώς επίσης και για τη συγκρότηση του νέου Οργανισμού διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων.
«Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα θύματα, ούτε είναι παρηγοριά ότι σύντομα τα τρένα μας θα είναι πιο ασφαλή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη συμβεί αυτό ποτέ ξανά», είπε.
Σκληρή ήταν η κριτική που δέχτηκε στο σημείο αυτό από όλη την αντιπολίτευση με τους βουλευτές να ρωτούν «γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια αυτά που ανακοίνωσε μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα ότι θα κάνει σε διάστημα μόλις έξι μηνών».
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις ως προς το αν το σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας βρισκόταν σε λειτουργία την ημέρα της μοιραίας μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι λειτουργούσε κανονικά και πως ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη - βάσει εγκυκλίου του ΟΣΕ - να χαράξει αυτόματη πορεία εφόσον λειτουργούσε, αλλά εκείνος επέλεξε τη λύση της χειροκίνητης χάραξης διαδρομής. Ακολούθησε – όπως ανέφερε - αλληλουχία λαθών με την εσφαλμένη τοποθέτηση των κλειδιών, ενώ ο σταθμάρχης δεν παρακολούθησε ούτε το ίχνος του τρένου για 5,5 χλμ από τον πίνακα που διέθετε.
Για την επόμενη μέρα του σιδηροδρόμου επανέλαβε το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε και αφορά τη σταδιακή επανέναρξη των δρομολογίων από τις 22 Μαρτίου και την πλήρη ανάπτυξή τους έως τις 11 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα βρεθεί ο ίδιος στην πρώτη διαδρομή με τρένο. Τόνισε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στη βάση ενός πολύ αυστηρότερου πλαισίου με μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σταθμούς και κρίσιμα πόστα, μείωση δρομολογίων, μείωση ταχύτητας συρμων, ενώ προσέθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντατικότερη αστυνόμευση σε ευάλωτα σημεία του δικτύου και εγκαταστάσεις.
Στην κατεύθυνση της μείωσης των περιστατικών κλοπών και βανδαλισμού σιδηροδρομικού υλικού, επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ρύθμιση για τη μετατροπή του αδικήματος της κλοπής και της κλεπταποδοχής σε κακούργημα και την αυστηροποίηση των ποινών.
Ο κ. Γεραπετρίτης αν και στην εισήγησή του δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα της Hellenic Train, της εταιρίας που λειτουργεί τον επιβατικό σιδηρόδρομο στη χώρα μας, στο στάδιο της απάντησης στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού προς το τρένο, συμπληρώνοντας πως εκτός της συμβολικής του παρουσίας στο πρώτο δρομολόγιο, έχει ήδη ζητήσει από την εταιρία να διαμορφώσει μια εμπορική πολιτική που θα τονώσει περισσότερο τη ζήτηση.
Στην εισήγησή του ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά τη σταδιακή αποψίλωση του προσωπικού του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ καθώς για μακρύ χρονικό διάστημα «δε γίνονταν καθόλου προσλήψεις ή γίνονταν απειροελάχιστες σε πολύ κρίσιμες θέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική ανεπάρκεια». Επανέλαβε ότι πολύ γρήγορα θα έχουν ολοκληρωθεί οι μόνιμες προσλήψεις των 90 ατόμων που εκκρεμούν, ενώ γρήγορα θα προχωρήσουν και οι 100 προγραμματισμένες προσλήψεις για το 2023 από την ίδια δεξαμενή του 10.500 αιτήσεων του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Ως προς την εκπαίδευση των εργαζομένων, τόνισε ότι θα επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο. Για το υφιστάμενο πρόγραμμα σημείωσε ότι είναι εγκεκριμένο από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και περιλαμβάνει 712 ώρες άσκησης, 6,5 μηνες εκπαίδευσης επί 6 ημέρες την εβδομάδα για 7 ώρες την ημέρα. Ανέφερε μάλιστα διαψεύδοντας αντίθετες πληροφορίες πως «υπήρχαν περπτώσεις ανεπιτυχούς συμμετοχής υποψηφίων».
Αναφορικά με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι διοικήσεις που τοποθετήθηκαν πριν λίγες ημέρες είναι μεταβατικές και εντός των προσεχώνημερών θα υπάρξει διεθνής δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την οριστική στελέχωση των Οργανισμών.
Πολλά τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης
Για απόπειρα διάχυσης ευθυνών εκ μέρους της κυβέρνησης έκαναν λόγο πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Δυστυχώς έχει αλλάξει η κατευθυνση, στην οποία κυβερνητικά στελέχη δείχνουν υπαιτιότητα. Ξεκινησαμε από τον σταθμάρχη, πήγαμε στους προηγούμενους και από χθες από επίσημα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, καταλάβαμε ότι δειχνουν προς τη μεριά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Δε βοηθάει αυτή η τακτική», είπε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας.
Ανέφερε ότι ο κ. Γεραπετρίτης του δίνει την αίσθηση ότι εκτίει ποινή επωμιζόμενος το βάρος της εκπροσώπησης της κυβέρνησης.
Πολλά ήταν τα μέλη της Επιτροπής που άσκησαν κριτική και στο ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά μέσω των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, να μη γνωρίζει κρίσιμα ζητήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση την οριακή και επικίνδυνη, όπως αποδείχτηκε, κατάσταση του σιδηροδρόμου.
Τόσο ο κ. Παππάς, όσο και ο Χρήστος Γκόγκας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά και άλλα μέλη αναφέρθηκαν σε μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν στο παρελθόν και έχουν ατονήσει σημειώνοντας ότι οι ανεπάρκειες, τα κενά ασφαλείας και οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος αποδεικνύονται από τα ίδια τα μέτρα επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Κρίσιμα σημεία κριτικής ήταν:
Γιατί το τοπικό σύστημα της Λάρισας που είχε καταστραφεί από φωτιά το 2019 δεν είχε επισκευαστεί;
Γιατί η υπογραφή της γνωστής πια συμπληρωματικής σύμβασης 717 δεν υπογραφόταν επί δύο χρόνια.
Γιατί όσα ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν σε 6 μήνες ολοκληρώνοντας τα συστήματα ασφαλείας δεν έγιναν επί 4 χρόνια.
Γιατί αγνοήθηκαν οι προεδοποιήσεις των εργαζομένων, οι δηλώσεις και οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης; «Από το 2021 και μετά χτυπάγαμε καμπανες, όχι καμπανάκι και εισπράτταμε αδιαφορία, ειρωνία και μη απαντημένες ερωτήσεις», σημείωσε ο κ. Παππάς.
«Είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες, οι ολιγωριες και οι αδράνειες. Πρόκειται για μια 4ετή θητεία. Δεν είναι ένας μήνας, ένας χρονος, ούτε μπορούμε να μιλάμε για άγνοια του Πρωθυπουργού για τόσο τραγικά ζητήματα. Εχουν τεθεί ερωτήσεις, έχουν γίνει δηλώσεις, έχουν σταλεί επιστολες εργζομένων. Αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία, αγνόηση και ψόγο από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού», υπογράμμισε ο κ. Γκόκας.
Αρκετοί ήταν οι βουλευτές που αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχει ορκιστεί υπουργός και έχει μόνο διοικητικά καθηκοντα, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε που βρίσκονται και γιατί δεν εμφανίζονται οι δύο υφυπουργοί Μεταφορών που παραμένουν στις θέσεις τους.
Ως προς το ζήτημα της ορκωμοσίας του, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι δεν κατανοεί ούτε ως νομικός πως έχει ανακύψει αυτό το ζήτημα επαναλάμβάνοντας ότι έχει ορκιστει ως υπουργός Επικράτειας, στον οποίο ο Πρωθυπουργός μπορεί να αναθέτει αρμοδιότητες ακόμα και προισταμένου σε υπουργείο τονίζοντας, πάντως, πως ο ίδιος δεν αισθάνεται υπουργός «περιορισμένης ευθύνης».
Ως προς τους υφυπουργούς, ανέφερε: «Το ξέρω δε σας ειμαι πολύ αρεστός, θα προτιμούσατε να ήταν εδώ οι υφυπουργοί» και προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή θα μπορούσε να είναι και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης «που είναι βαθυτερος γνώστης».
Για το ζήτημα της τοποθέτησης του σταθμάρχη Λάρισας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «προήλθε από την κινητικότητα. Βγήκαν 18 θέσεις και κατεθεσαν αιτήσεις μόνο δύο. Τι ρουσφέτι θα μπορούσε να χρειάζεται με 16 πλεονάζουσες θέσεις; Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση για τον συγκεκριμένο και για κανέναν».
Εντονη η κριτική για τη σύμβαση Δημοσίου – Hellenic Train
Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των βουλευτών και για τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellenic Train, από την οποία συγκριτικά με το μνημόνιο που είχε υπογραφεί προγενέστερα, είχαν απαλειφθεί στο τελικό κείμενο τόσο η υποχρέωση του Δημοσίου για την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας όσο και οι επενδύσεις της ιταλικής εταιρίας, οι οποίες ψαλιδίστηκαν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κατατεθούν όλα τα έγγραφα, ενώ πολλοί βουλευτές χαρακτήρισαν τη σύμβαση «σκανδαλώδη».
Από την πλευρά του ο Χρηστος Κατσώτης του ΚΚΕ μίλησε για τις ολέθριες συνέπειες που είχε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τμημάτων του.
Η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε να κληθεί για ενημέρωση τόσο στην Επιτροπή Εμπορίου όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ΡΑΣ.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της