Ελλάδα|24.03.2023 06:00

Νερό από… χρυσάφι στο Λαγκαδά: «Έπνιξαν» τους κατοίκους οι λογαριασμοί της ύδρευσης με αυξήσεις έως... 1000% - Τι λένε δήμαρχος και κάτοικοι

Τίμος Φακαλής

Λογαριασμούς νερού από… χρυσό καλούνται να πληρώσουν περίπου 600 κάτοικοι δύο ημιορεινών χωριών του δήμου Λαγκαδά, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υπέργηροι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα ραβασάκια της Δημοτικής επιχείρησης νερού προκάλεσαν αναστάτωση στα χωριά  Πολυδένδρι και Πέντε Βρύσες με τις  αυξήσεις στους λογαριασμούς να ξεκινούν από 300% και να φτάνουν μέχρι 1000%.

Δήμαρχος Λαγκαδά: Επιβεβλημένη η αύξηση του νερού

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης το θέμα των αυξήσεων των λογαριασμών του νερού ήρθε από την ΔΕΥΑΛ δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής.  «Υπολόγισαν, όμως, το πολιτικό κόστος και για αυτό δεν πάρθηκε τότε σχετική απόφαση. Σήμερα η αύξηση του νερού ήταν επιβεβλημένη και για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης οι οποίες αυξήθηκαν και λόγω της υπέρογκης ανόδου της τιμής του ρεύματος». Και αυτό γιατί όπως λέει ο κ. Ταχματζίδης, η ΔΕΥΑΛ είναι εξαρτημένη κατά 99% από την ηλεκτρική ενέργεια. «Την μεγαλύτερη δαπάνη για ρεύμα που προέκυψε λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους από κάπου πρέπει να την εισπράξει η επιχείρηση. Το ότι έχει χρέη η ΔΕΥΑΛ δεν έχει σχέση με την αύξηση του νερού».

Από την άλλη, η αύξηση των λογαριασμών οφείλεται, όπως λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά, και στο γεγονός ότι δεν μετρούσαν τα υδρόμετρα από τη ΔΕΥΑΛ για αρκετά χρόνια στο παρελθόν. «Έβαζαν ένα μικρό πάγιο και ένα μικρό έναντι. Έτσι και ο καταναλωτής ήταν ευχαριστημένος γιατί πλήρωνε λίγο και οι άλλοι έκαναν πολιτική. Τώρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να μετράμε. Και σήμερα που μετράμε κανονικά αποκαλύφθηκε ο όγκος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού. Και η χρέωση είναι ανάλογη με τον όγκο της κατανάλωσης». Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος, η αύξηση για το 65% με 70% των καταναλωτών δεν είναι μεγάλη.

«Μετρήσεις δεν μπορώ να πω ότι δεν γινόταν. Είχαμε έναν υπάλληλο του δήμου οποίος ήταν και κάτοικος του χωριού. Ήξερε που είναι τα ρολόγια, έκανε καταμέτρηση και οι λογαριασμοί ερχόταν κάθε εξάμηνο. Από τον Φλεβάρη του 2022 αυτός συνταξιοδοτήθηκε και η τελευταία μέτρηση έγινε τέλος του 2021. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε πάλι η καταμέτρηση». λέει από την πλευρά του στο ethnos.gr o κάτοικος Πέντε Βρυσών και δικηγόρος Μπάμπης Λαζαρίδης.

Αυξήσεις φωτιά από 300% εώς 1.000%

Το ζήτημα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 όταν πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαγκαδά μια απόφαση αύξησης των τιμολογίων νερού  η οποία «είναι όχι υπέρογκη, αλλά εξοντωτική. Κυμαίνεται από  300%  και φτάνει ως και 1000%» λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαζαρίδης. Ο ίδιος είδε τον λογαριασμό του να αγγίζει τα 325 ευρώ από 100 ευρώ που πλήρωνε το εξάμηνο ενώ γειτονικά σπίτια έσπασαν τα κοντέρ ξεπερνώντας τα 1.000 και 1.500 ευρώ λογαριασμό.

Από τον Μάρτιο το νερό αυξήθηκε αλλάζοντας την κλίμακα π.χ 151 -200 m3 1.5€ από τα 201 m3 και πάνω 2.5€ με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό να έρχεται κάθε εξάμηνο δηλαδή να μην υπάρχει σχεδόν κανείς που να μην πληρώνει πάνω από 1,5 ή 2,5 ευρώ το νερό.

Παράλληλα η δημοτική αρχή αποφάσισε να «σπάσει» το τέλος αποχέτευσης σε δύο κομμάτια, δηλαδή σε τέλος Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΛΛ – βιολογικός καθαρισμός) και σε τέλος αποχέτευσης, ανεβάζοντας έτσι από το 35% σε 70% με αποτέλεσμα να πληρώνεις τα διπλά για την ίδια υπηρεσία αντί π.χ. να πληρώσεις 98 ευρώ πληρώνεις 196 ευρώ.

Βρήκαμε την εύκολη λύση να τα χρεώσουμε στο σύνηθες υποζύγιο, στον κόσμο

«Ο δήμος παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαμε ότι οι λογαριασμοί είναι υπερβολικοί. Παρόλα αυτά δεν αρνήθηκε την αναγκαιότητα λήψης της απόφασης προκειμένου να λειτουργεί η ΔΕΥΑΛ» τονίζει ο κ. Λαζαρίδης και προσθέτει: «Δεν γίνεται να έρχεται ο δημότης και να καλύπτει 'τρύπες' και κακοδιαχείριση της ΔΕΥΑΛ. Βρήκαμε την εύκολη λύση να τα χρεώσουμε στο σύνηθες υποζύγιο, στον κόσμο. Το χρέος εκτοξεύθηκε στα 8 εκατ. ευρώ λόγω και της ΔΕΗ ισχυρίζονται. Είναι απορίας άξιο αυτό, γιατί η ΔΕΥΑΛ επιδοτήθηκε με 4.5 εκατ, ευρώ απότο κράτος για να καλυφθεί το έξτρα ενεργειακό κόστος που προέκυψε. Πώς λοιπόν εκτοξεύθηκαν οι οφειλές;»

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι των δύο χωριών ζητούν την άμεση ακύρωση όλων των υπέρογκων λογαριασμών νερού καθώς και την κατάργηση του τέλους αποχέτευσης και βιολογκού καθαρισμού.  «Μόνο τη λογική να βάλεις δεν μπορούν να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί» τονίζει στο ethnos.gr o Μπάμπης Λαζαρίδης.

Παράλληλα οι κάτοικοι ζητούν να παρθεί απόφαση για επαναφορά  της προηγούμενης τιμολογιακής πολιτικής προ του Μαρτίου του 2022 ενώ αποδέχονται μια αύξηση της τάξεως του 5% όπως την προσδιόρισε και το ΣτΕ. «Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και σε καμιά περίπτωση προϊόν»  προσθέτει ο κ. Λαζαρίδης.

Στα αιτήματα των κατοίκων είναι η καταμέτρηση της κατανάλωσης να γίνεται ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο προκειμένου να μην πληρώνουν στην μεγάλη κλίμακα, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί η ποιότητα της υγιεινής και της καταλληλόλητας του νερού που πίνουν.

Τι προτείνει ο δήμος Λαγκαδά

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί νερού ο δήμαρχος τονίζει στο ethnos.gr ότι κινείται προς την κατεύθυνση επιμερισμού της επιβάρυνσης. Ένα μέρος δηλαδή να το καλύψει ο δήμος και ένα τμήμα να το αναλάβει ο δημότης. «Θα κοιτάξουμε να το επιμερίσουμε. Υπάρχουν. και νομικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε. Αν ήταν στο χέρι μας και τζάμπα θα το δίναμε το νερό» κατέληξε ο κ. Ταχματζίδης.

νερόλογαριασμοίΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραΛαγκαδάς