Ελλάδα|29.03.2023 07:22

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα τρομοκρατίας που ετοίμαζε χτύπημα στην Αθήνα - Η πληροφορία από το εξωτερικό και... οι πιθανές νέες συλλήψεις

Ευλαμπία Ρέβη

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις μετά την αποκάλυψη ότι δύο άντρες Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, είχαν στρατολογηθεί για να κάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ στο ethnos.gr.

Και αυτό διότι οι δύο συλληφθέντες μπορεί να δέχονταν οδηγίες από έναν 30χρονο ομοεθνή τους φερόμενο ως «εγκέφαλο» που ενδεχομένως ζει στην Τεχεράνη, αλλά εξετάζεται αν είχαν προσπαθήσει -ή ακόμη και επιτύχει- να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους προς αυτόν τον σκοπό.

Τα κινητά τους τηλέφωνα είναι αυτά που «μίλησαν» και αποκάλυψαν σειρά συνομιλιών μέσα από εφαρμογές με τον 30χρονο ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς να δράσουν, ενώ εκείνοι είχαν ήδη καταφέρει να «λοκάρουν» τον πρώτο τους στόχος.

Το μελλοντικό χτύπημα τους σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί και ως συναγωγή ήταν εκείνο στο οποίο είχαν εστιάσει περισσότερο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στην ανάλυση που έγινε στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και βίντεο του χώρου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι είχαν ήδη προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.

Ο εντοπισμός τους

Από το 2021 με την σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο τα ραντάρ της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό.

Το 2022 μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα που κρίθηκαν ύποπτα τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, έπειτα από νέα σειρά συλλήψεων Πακιστανών στην Τουρκία που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε η σύλληψη τόσο του 27χρονου όσο και του 29χρονου πριν από ενάμιση μήνα σε Ζάκυνθο και Σπάρτη που βρέθηκαν να ζουν στη χώρα μας χωρίς τα νόμιμα έγγραφα για την διαμονή τους.

Καθώς εκκρεμούσε η διοικητική τους απέλαση η ανάλυση που έγινε στα κινητά τους τηλέφωνα αποκάλυψε τις ανησυχητικές συνομιλίες με τον 30χρονο, ο οποίος ζητούσε η επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο να γίνει με πυροβόλο όπλο την ώρα που μέσα θα βρίσκεται πολύς κόσμος.

Στις απαντήσεις τους οι δύο συλληφθέντες επεσήμαναν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν όπλα και έτσι σε επόμενη συνομιλία τους ζητά να κάνουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

Εκείνο που, πάντως, έχει κάνει εντύπωση στις Αρχές είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες και ενώ είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου πάνω από μία φορά οι δύο Πακιστανοί επιμένουν στο να συζητούν το ποσό το οποίο θα λάβουν.

«Ζητούσαν από 10.000 με 15.000 ευρώ και στα μηνύματα που αντάλλαξαν είναι κάτι που το ρωτούσαν αρκετές φορές, πότε και πώς θα πληρωθούν», τονίζουν στο ethnos.gr πηγές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί τις συνομιλίες και μάλιστα έχουν ισχυριστεί ότι γνωρίζουν προσωπικά τον 30χρονο. Είπαν ότι τον ξέρουν από την πατρίδα τους, αλλά εκείνος τώρα ζει στο Ιράν», προσθέτουν.

Η πληροφορία από το εξωτερικό

Αξιόπιστες πηγές της ΕΥΠ, την ίδια ώρα, σχολιάζουν στο ethnos.gr ότι η πληροφορία για τον ύποπτο ρόλο των δύο συλληφθέντων ήρθε στην χώρα μας από το εξωτερικό.

Η πληροφορία αυτή -όπως υπογραμμίζουν- έκανε λόγο για «άντρες Πακιστανικής καταγωγής που εμφανίζονταν ως αγρότες, οι οποίοι στρατολογούσαν άτομα σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, η Μοσάντ είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να εξαρθρώσει «ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών».

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι σοβαρό θέμα και αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια προσπάθεια του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

«Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε πληροφορίες για την αποκάλυψη της υποδομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις επιδιωκόμενες ιρανικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο», τονίζεται ακόμη.

Οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση αναμένεται θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή.

ειδήσεις τώραεπιθέσειςΙράνΕΥΠτρομοκρατία