Ελλάδα|05.04.2023 13:00

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποχώρησε από την αίθουσα μετά την αναφορά γιατρού στο σύνδρομο Μινχάουζεν

Newsroom

Με την κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων Πατρών, που παρέλαβε τη μικρή Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο, συνεχίστηκε η δίκη για την Ρούλα Πισπιρίγκου.

Μάλιστα, την ώρα που ο γιατρός ξεκίνησε να αναφέρεται στο σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα.

«Το καμπανάκι ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός και εξήγησε πως ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

Στην καταθεσή του ο κ. Ηλιάδης ανέφερε επίσης:  «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του. Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Όμως διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων» είπε ο κ. Ηλιάδης που διαπίστωσε λίγο αργότερα ότι το παιδί είχε αναπτύξει το φαινόμενο της επαναιμάτωσης, όπως αναφέρει το dikastiko.gr.

«Ενημέρωσα τους γονείς. Ήταν δυο φοβισμένοι άνθρωποι και τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί» ανέφερε ο γιατρός που στη συνέχεια ζήτησε το οικογενειακό ιστορικό.

«Μάθαμε για τους θανάτους δυο ακόμη παιδιών. Ενημερώθηκα για τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Πήρα την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθω το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Όταν μάθαμε για το θάνατο της Ίριδας σκέφτηκα το ''σύνδρομο αιφνίδιου κούνιας ή λίκνου''».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως ζήτησε από τον γιατρό Αναστασάκη να γίνει γονιδιακός έλεγχος.

«Αφού είχαμε αποκλείσει τα πάντα ψάχναμε την καρδιά. Ξεκίνησε ο περίφημος γονιδιακός έλεγχος. Την πρώτη στιγμή που ήρθε βέβαια πήραμε αίμα και ουρά. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει φάρμακο στο Καραμανδάνειο και δικαιολογούνταν η τιμή».

Το ιστορικό της οικογένειας «χτύπησε» καμπανάκι στο γιατρό που θέλησε να εξετάσει «αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιαδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δυο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά να το δούμε. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια». Όταν πρότεινε στο ζευγάρι να εξεταστεί από ψυχίατρο εκείνοι αντέδρασαν και μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραδίκηγιατρόςΠάτραΡούλα Πισπιρίγκου