Ελλάδα|28.03.2019 18:24

Πανελλαδικές και για τους νέους γιατρούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ριζικές αλλαγές στο σύστηµα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας των νέων γιατρών εισάγει το υπουργείο Υγείας. Με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγµή στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, θεσµοθετούνται Πανελλαδικές Εξετάσεις και µόνο σε δύο πόλεις της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα πραγµατοποιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο.

Οπως αναφέρεται, µε τη ρύθµιση καθιερώνεται το σύστηµα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον µόνο στους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα εξεταστικά κέντρα του Νοµού Αττικής θα εξετάζονται οι γιατροί που ειδικεύονται σε νοσοκοµεία της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, των νήσων Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της ∆ωδεκανήσου. Οι υπόλοιποι θα εξετάζονται στα εξεταστικά κέντρα του Νοµού Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε την τροπολογία, οι εξεταστικές επιτροπές που θα κρίνουν τους νέους γιατρούς θα αποτελούνται από τουλάχιστον ένα µέλος ∆ΕΠ ως πρόεδρο (µε τον αναπληρωτή του) και από δύο µέλη µε βαθµό συντονιστή διευθυντή ή διευθυντή ΕΣΥ (µε τους αναπληρωτές τους), που θα ορίζονται από τον υπουργό Υγείας έπειτα από γνώµη του ΚΕΣΥ, µε θητεία ενός έτους.

Τα στάδια των εξετάσεων που θα διενεργούνται για τους νέους γιατρούς θα είναι στην έδρα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής και θα είναι δύο. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό των γραπτών εξετάσεων, η επιτυχία στις οποίες αποτελεί προαπαιτούµενο για τη συµµετοχή του υποψηφίου στο επόµενο στάδιο των προφορικών εξετάσεων, όπως τονίζεται. Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τέσσερις τον χρόνο και θα γίνονται τους µήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέµβριο και ∆εκέµβριο.

Οι εξετάσεις θα πραγµατοποιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο και τα κέντρα θα είναι µόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται µέσα στο δεύτερο δεκαήµερο κάθε εξεταστικής περιόδου, σε ηµέρες και ώρες που θα ορίζονται κάθε φορά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) έπειτα από γνώµη της αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής. Με βάση τα όσα προβλέπονται στη ρύθµιση, οι αιτήσεις συµµετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις θα υποβάλλονται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τουλάχιστον 20 µέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Επίδοµα

Οµως, για εκείνους τους νέους γιατρούς που διαµένουν σε απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγµατοποιούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής επιδόµατος. Το επίδοµα θα είναι ύψους 150 ευρώ και θα χορηγείται στους γιατρούς που εκπαιδεύονται σε νοσοκοµεία της χώρας εκτός των νοµών των εξεταστικών κέντρων, δηλαδή εκτός των Νοµών Αττικής και Θεσσαλονίκης, προκειµένου να καλύπτονται οι δαπάνες που αυτοί πραγµατοποιούν για να λάβουν µέρος στις εξετάσεις. Το ποσό του επιδόµατος θα καταβάλλεται µόνο µία φορά και µόνο µε την πρώτη εξεταστική περίοδο, δηλαδή δεν θα χορηγείται σε όσους θα αποτυγχάνουν και θα λαµβάνουν µέρος σε επαναληπτικές εξετάσεις. Το επίδοµα αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισµό του υπουργείου Υγείας, ενώ η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του στους δικαιούχους θα ρυθµιστούν µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Υγείας. Το νέο σύστηµα εξετάσεων για τις ειδικότητες θα αρχίσει να εφαρµόζεται άµεσα.

πανελλήνιες 2019πανελλαδικές εξετάσειςιατρικήγιατροί