Ελλάδα | 10.04.2023 20:23

«Ξαφνικό θάνατο» για χιλιάδες ιδιοκτήτες και επενδυτές προκαλεί η εκτός σχεδίου δόμηση - Δεν περνάει η ρύθμιση για αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας

Μαρία Λιλιοπούλου

Όμηροι θα παραμείνουν ενόψει εκλογών χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλά και επενδυτές σε εκτός σχεδίου περιοχές εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης, η οποία τη μία εβδομάδα υπόσχεται ρύθμιση που θα επαναφέρει την κατά παρέκκλιση οικοδομησιμότητα, όπως ίσχυε έως τώρα και την αμέσως επομένη την αναιρεί προκειμένου να «τη μελετήσει καλύτερα». Ωστόσο δεδομένου ότι η Βουλή κλείνει αύριο Μεγάλη Τρίτη, η εν λόγω ρύθμιση που θα «ξεπαγώσει» αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς και έκδοση οικοδομικών αδειών – εφόσον προχωρήσει – θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση μήνες μετά δεδομένης της διεξαγωγής των εκλογών. Εως τότε – όπως φαίνεται – θα ισχύει ο «ξαφνικός θάνατος» των περιουσιών χιλιάδων ιδιοκτητών και επενδυτών.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ένα μίνι «εμφύλιο» στη ΝΔ καθώς πολλοί είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν φέρει το ζήτημα στη Βουλή απαιτώντας λύσεις πιεζόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες όπου και εκλέγονται.

Από την άλλη και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός σε σημερινή του παρέμβαση τάχθηκε απολύτως υπέρ της υιοθέτησης μιας άμεσης λύσης με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει “πρόσωπο” σε αναγνωρισμένη νομικά οδό, πρακτικά τελειώνει με «ξαφνικό θάνατο» συνολικά η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης. Κι αυτό διότι σήμερα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί η κατά παρέκκλιση δόμηση για τα μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, δε χτίζει κανείς και πουθενά στις εκτός σχεδίου περιοχές. Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με το ΤΕΕ, «πρόσωπο» σε δρόμο δεν υφίσταται για σχεδόν το 90% των ιδιοκτησιών.

Ωστόσο παρά το μέγεθος του προβλήματος, είναι πλέον σαφές ότι λύση προ των εκλογών δεν πρόκειται να δοθεί. Το ζήτημα ξέκοψε οριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος αν και είχε προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα έλυνε το ζήτημα αποκαθιστώντας την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων έως το 2025 οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή, Γιώργου Βλάχου ανέφερε ξεκάθαρα ότι η ρύθμιση τελικώς δε θα έρθει στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. «Σε ό,τι μας αφορά και προσωπικά με αφορά έχουμε ετοιμάσει πρόταση ρύθμισης, η οποία δίνει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Την έχουμε καταθέσει, είναι συγκεκριμένη και απαντά στα ερωτήματα που υπάρχουν. Χρήζει όμως περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς ότι η απόφαση που θα περάσει θα δίνει διέξοδο και δε θα μας οδηγεί πίσω. Επειδή η περίοδος είναι προεκλογική πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά να τις ξαναπάρουμε πίσω», τόνισε.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κρατά σε ομηρεία τους ενδιαφερόμενους, καθώς εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης, αλλά ...μετά τις εκλογές: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ρύθμιση και χρειάζεται κι όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οι στιγμές δε δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να καταλήξουμε και δεν είναι κομματικό θέμα. Είναι το τέλος της διακυβέρνησης, η Βουλή κλείνει αύριο και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το θέμα χρήζει όμως άμεσης ρύθμισης, την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε ολοι».

Ο υφυπουργός επεσήμανε τουλάχιστον τρεις φορές ότι η νομοθετική ρύθμιση από πλευράς υπουργείου ήταν έτοιμη. Το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή, τελικώς επελέγη να μην κατατεθεί φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τη φημολογία ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που φρέναρε το ζήτημα και δεν επέτρεψε να προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος έκανε λόγο για νομική ακύρωση της νομιμότητας δεκάδων χιλιάδων οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί, πολλες εκ των οποίων έχουν παραταθεί έως και το τέλος του 2024, για απομείωση της αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων ανά την επικράτεια που παύουν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, για αναστάτωση ιδιοκτητών και επενδυτών, για τον κίνδυνο πρόκληση απόλυτου χάους καθώς «ο κάθε κακόβουλος θα μπορεί να αιτείται την ακύρωση οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί προ δεκαετιών.

Αμεση λύση είχε ζητήσει και το ΤΕΕ

Να «ξεπαγώσει» η δυνατότητα δόμησης στις περιοχές εκτός σχεδίου είχε ζητήσει τη Δευτέρα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και ο πρόεδρος του Τενικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός σημειώνοντας πως «η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο <ξαφνικός p="">

Η παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία έχει παγώσει κάθε δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει οικόπεδα με τη λογική ότι θα αποκτούσαν κατά παρέκκλιση οικοδομησιμότητα και την ώρα που οι παλινωδίες για το ζήτημα συνεχίζονται.

«Να επικρατήσει η κοινή λογική», ανέφερε με έμφαση ο κ. Στασινός, ζητώντας από την κυβέρνηση να κατατεθεί άμεσα και πριν το κλείσιμο της Βουλής τροπολογία που θα επιλύει το ζήτημα.

Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης δύο βημάτων και συγκεκριμένα:

- Νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων) και ΕΠΣ (Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων) το 2025 όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν το 2003.

- Δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αντιστοίχου ειδικού τμήματος στο ΣτΕ ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διαταγματα το αργότερι έως το 2026.

«Αν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, αυτά θα τελειώσουν το 2045», ανέφερε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωτικό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, καθώς υπάρχει προθεσμία και σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η χρηματοδότηση από το Ταμειο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα χρήματα θα χρειαστεί να δοθούν από εθνικούς πόρους.

«Δεν πρέπει να χαθεί το δικαίωμα δόμησης που αφορά στο 90% των ιδιοκτησιών και να μηδενιστεί η αξία της ιδιωτικής περιουσίας σε μία ημέρα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ανατραπεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός», τόνισε.

«Είναι κράτος δικαίου σε μία ευρωπαϊκή χώρα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ένας πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο και έχτιζε κάποια τετραγωνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, επειδή έβγαλε μία απόφαση το ΣτΕ να επέρχεται “ξαφνικός θάνατος”, να μη χτίζει και το ακίνητό του να μην έχει καμία αξία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Και συνέχισε θέτοντας ακόμη το εξής ερώτημα: «Αν κάποιος από αυτούς που νομοθετούν ή που παίρνουν αποφάσεις στην ελληνική πολιτεία είχε αγοράσει ένα τέτοιο ακίνητο την προηγούμενη μέρα, θα αποδεχόταν αυτή την εξέλιξη σύμφωνα με την οποία θα έχανε η περιουσία του την αξία της;»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε μάλιστα ότι με την απόφαση του ΣτΕ, επηρεάζεται οριζόντια όλη η Ελλάδα και πλέον δε χτίζει σχεδόν κανείς, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης έχουν σταματήσει να εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Χαρακτήρισε «απαθή» τη στάση της κυβέρνησης εφόσον δεν αντιδράσει σημειώνοντας πως το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «ούτε Συνταγματικό Δικαστήριο είναι, ούτε νομοθετεί», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στην πραγματικότητα η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ναρκοθετεί και την εν εξελίξει προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

Επανέλαβε ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση περισσότερων από 230 ΤΠΣ και ΕΠΣ, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Συμπλήρωσε πως υπάρχει ήδη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, με βάση τον οποίο θα αποφασιστεί τί πρέπει να χτίζεται και τί δεν πρέπει και ότι το θέμα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να είναι μία οριζόντια απόφαση, αλλά αποτέλεσμα σχεδιασμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤΕΕεκτός σχεδίου δόμησηυπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΝίκος Ταγαράςεκτός σχεδίου