Τιμές πετρελαίου: Δε θα υπάρξει αποκλιμάκωση για μήνες, εκτιμούν καθηγητές πανεπιστημίου
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΔε θα υπάρξει σύντομη αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, της αυξητικής πορείας που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή. Μάλιστα, μπορεί να σημειώσουν και νέα αύξηση, με πιθανότερη σενάριο, όμως, να μην «εκτιναχθούν», αφού κάτι τέτοιο δε συμφέρει ούτε τις ίδιες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ.
Αυτό ανέφεραν στο ethnos.gr καθηγητές με αντικείμενο τις οικονομικές επιστήμες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι για τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα παίζουν ρόλο συγκεκριμένοι παράγοντες.
«Είναι μία εξηγήσιμη εξέλιξη αυτή με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία, ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Είναι απόρροια της σύγκρουσης που εξελίσσεται στην παρευξείνια ζώνη, του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ – Ρωσίας αλλά και των κερδοσκοπικών κινήσεων εταιριών και κρατών που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ο ΟΠΕΚ αισθάνθηκε ότι χάνει μερίδιο από τα κέρδη και περιόρισε τα αποθέματα του πετρελαίου», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
«Θα το υποστούμε το επόμενο διάστημα»
Κατά τον ίδιο, τη συγκεκριμένη κατάσταση θα την υποστούν και το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές, αφού δε φαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομη αποκλιμάκωση στο πρόβλημα. Αυτό διότι δεν έχουν μεταβληθεί οι γενεσιουργές αιτίες του.
«Δεν μειώθηκε ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ – Ρωσίας και δεν έχουν σταματήσει οι κερδοσκοπικές κινήσεις. Φαίνεται ότι είναι μία παγιωμένη κατάσταση και δεν μπορώ να προβλέψω, πού θα φτάσουμε και πότε θα τελειώσει, ωστόσο, δε φαίνεται ότι θα έχουμε σύντομη αποκλιμάκωση. Σημαντικό ρόλο θα παίξει σε αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και το αν θα ασκήσουν την επιρροή τους σε κάποιες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες», σημειώνει ο κ. Ζαρωτιάδης.
Κατά τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεγάλη σημασία έχει και το πώς θα ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις των κρατών στο πρόβλημα.
«Για παράδειγμα, μια κυβέρνηση έχει το οικονομικό ‘’μαξιλάρι’’ που απαιτείται, ώστε να προχωρήσει σε μείωση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και έτσι να ελαφρύνει τους πολίτες της; Έχει τη δυνατότητα να παρέμβει πιο άμεσα στην αγορά καυσίμων και να αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές κινήσεις; Σε κάποιες χώρες, που έχουν αυτές τις δυνατότητες, θα υπάρξει μια αποτελεσματικότητα στο στόχο της ελάφρυνσης των πολιτών. Σε άλλες, όπως στη δική μας, πολύ αμφιβάλλω», υποστηρίζει ο κ. Ζαρωτιάδης.
Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι η συγκέντρωση εξουσιών και χρημάτων στα χέρια λίγων αποτελεί το μεγάλο μειονέκτημα του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. «Εδώ και δύο δεκαετίες και ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανισορροπία εξαιτίας της αναδιανομής εξουσιών και χρήματος», τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
«Στα ίδια επίπεδα οι τιμές πετρελαίου τους επόμενους 6-9 μήνες»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εκφράζει την εκτίμηση ότι στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 80 δολάρια το βαρέλι, θα παραμείνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, σε διάστημα 6-9 μηνών, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν μέχρι τα 85 δολάρια το βαρέλι.
«Εκτιμώ ότι οι τιμές του πετρελαίου δε θα ανέβουν παραπάνω. Οι αραβικές χώρες ούτε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου δεν αντιπροσωπεύουν. Εκτιμώ ότι δε συμφέρει ούτε τις ίδιες να προκαλέσουν μια νέα οικονομική κρίση, η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα μείωση της ζήτησης και άρα σε μια νέα πτώση τιμών. Επίσης, η παγκόσμια οικονομία σήμερα, ιδίως μετά την αύξηση των επιτοκίων, δεν μπορεί να αντέξει σε μία μεγάλη αύξηση τιμών», τονίζει ο κ. Χατζηδημητρίου.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων